Високите цени на природния газ и електроенергията доведоха до ескалация

...
Високите цени на природния газ и електроенергията доведоха до ескалация
Коментари Харесай

КЕВР продължава да ни сурвака с нови ценоразписи

Високите цени на природния газ и електрическата енергия доведоха до ескалация на политическото напрежение в страната. За следващ път в окото на бурята е ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов. За разлика от предходните " вихрушки " обаче през днешния ден аргументите за недоволството против него и поверения му регулатор са " три в едно ": безспорната му нелегитимност, след приключването на мандата му през април 2020 г.; " волята " на ръководещото болшинство да го смени още до края на януари, макар откритите със закон правила и процедури; непрекъснатите оправдания на регулатора, че той доста желае естествени цени за бита и бизнеса, само че интернационалното напрежение непрестанно му връзва ръцете.

 

За разлика от предходни политико-регулаторни драми, обстановката през настоящия отоплителен сезон - ноември 2021-март 2022 година - е мощно деформирана в две спомагателни направления: нелегално наложеният мораториум и умишления неуспех на контракта за доставка на природен газ от Азербайджан.

" Мораториумът върху цените на тока, парното и водата е противозаконен, а внезапното им повишаване би могло да бъде предотвратено, в случай че държавното управление краткотрайно бе свалило Данък добавена стойност на енергоносителите до 10 %! "

Това изясни пред Българска национална телевизия ръководителят на КЕВР Иван Иванов в четвъртък (6 януари). По негови думи, в случай че е имало краткотрайно събаряне на този индиректен налог, токът и парното щели да нарастнат единствено с 1-3 %, а не с цели 11-13 %. Тази мярка обаче не бе призната от държавното управление и Народното събрание. Вместо това,

ръководещите заложиха на ограничения в поддръжка на бизнеса,

само че те се оказаха извънредно незадоволителни. И съгласно бизнеса, и съгласно синдикатите.

Заради изкуственото задържане на цените, доцент Иванов чака внезапното им повишаване след приключването на мораториума. И още един недостатък откри шефът на регулатора: мораториумът слага потребителите в неравностойно състояние - отоплението на газ и на дърва продължава да нараства, до момента в който цените на електрическата енергия и на топлофикациите са замразени. Поради тези аргументи ръководителят на КЕВР е сезирал Европейската комисия, само че надали някой чака Брюксел да ни наложи някакви наказания. 

" Мораториумът бе признат без никакъв разбор, непринудено. Резултатите от него ще се видят през идващите месеци, когато административното задържане на цените също ще би трябвало да бъде регистрирано ", безапелационен бе Иванов.

Същото мнение споделя и енергийният специалист Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт. Според него мораториумът е освен противозаконен, само че опонира и на конституцията. Не толкоз поради замразяването на цените, колкото поради удара върху пълномощията на КЕВР.

" Водещ народен представител и началник на парламентарна група разгласи КЕВР за нелегитимна и за институция с изминал мандат, само че нищо от това не е правилно. КЕВР си е законна и няма мандат по закон. Мандати имат единствено комисарите “, съобщи Славчо Нейков също в ефира на националното радио. И посочи:

„ Анонсът на премиера, че тези хора ще бъдат заменени, не тъй като им е изминал мандатът, а тъй като не обръщат задоволително внимание на крайния консуматор и не работят съгласно канона, нещо доста съществено и не би трябвало да бъде подминавано с лека ръка. Задачата на КЕВР не е да пази единствено крайните консуматори. Задачата на КЕВР е да следи за оптималното развиване на пазара, защото всички участници на пазара са като скачени съдове! "

Непредвидените главоболия от мораториума

Първите „ забравени “ от акта са битовите консуматори на природен газ. Сметките за синьо гориво са нарастнали в пъти за месец декември и валят недоволства към газоразпределителните сдружения. Жители на столичните квартали " Драгалевци ", " Бояна ", " Княжево ", " Горна баня " се оплакват, че сметките им за газ - и то за еднофамилни къщи - са скочили от 400 лева на над 700 лева за месец. А за жилища от 50-80 квадрата - от 150-200 лева на 370-550 лв..

Ситуацията е сходна с битовите консуматори на газ в цяла България, само че... най-лошото за тях занапред следва, тъй като от 1 януари цената на синьото гориво е с 30% по-висока и на никой не му се мисли за февруарските сметки!

Такива планове има и държавното управление е заделило за задачата 200 млн. лева от бюджета. За момента обаче няма изясненост по какъв начин тъкмо ще се употребяват средствата. Практиката сочи, че главната поддръжка ще е най-вече за топлофикациите, а битовите консуматори на газ може да чакат трохи от страната като помощ.

Драмите с азерския газ

Вторият аспект на енергийната българска драма в наши дни е обвързван с Азербайджан. И по-точно - с несбъднатите доставки на от дълго време контрактуваното синьо гориво от там. Притопляме в резюме тази от дълго време студена и банална към този момент " гозба ". Идеята за построяването на прословутия интерконектор поражда през 2009 година, само че строителството му стартира две петилетки по-късно - едвам през 2019 година.

Първоначалният краен период за стартиране на оборудването в употреба е юли 2021 година, още през март с.г. е продължен с... абе - докато  стане! През декември бе закрепен нов краен период - юли 2022 година, само че както вървят нещата, най-вероятно и той няма да бъде спазен. Или, в случай че по някаква дивна случайност мрачната ни прогноза вземе, че не се сбъдне и интерконеторът проработи, ще гризнем другото " дръвце " - на сътрудниците от Азербайджан към този момент им е писнало да ни чакат и са коригирали " българската " цена на естествения си газ в сходство със международните тържища. Тоест - към този момент да не е най-евтината ни енергийна алтернатива. И по тази причина, може би, в четвъртък (6 януари) от парламентарната естрада енергийният министър Александър Николов предизвести, че загубите от забавянето на газовия интерконектор с Гърция може да доближат 1.5 млн. лева дневно. Ключовото фразеология е " може да доближат... "

Нов заповедник на КЕВР?

Сред депутатите започнаха разногласия кой да поеме поста на Иван Иванов в енергийния регулатор. В момента ръководителят, въпреки и с изминал мандат,  съблюдава буквата на закона и остава на поста, до момента в който Народното събрание не избере различен за поста.

Преди няколко дни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви пред медии, че за негов правоприемник се спряга името на Венко Сабрутев. Той е народен представител от „ Продължаваме промяната “, само че към този момент е прочут единствено с обстоятелството, че е наследник на някогашния към този момент регионален шеф на Смолян Стефан Сабрутев.

" И аз мощно се надявам да не си мислят, че ще сложат политическо предопределение в КЕВР, с цел да могат да го ръководят по метода, по който желаят ", заключи сочната клевета Делян Добрев. Въпреки че до момента в който ГЕРБ беше на власт, едноличният й водач правеше тъкмо това - назначаваше си калинки, които категорично да извършват каквото им се каже. Имитирайки народна власт и господство на закона, несъмнено. 

 

Пламен Симеонов

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР