Високите температури през последния месец предизвикаха ранния цъфтеж на кокичетатаТемпературите

...
Високите температури през последния месец предизвикаха ранния цъфтеж на кокичетатаТемпературите
Коментари Харесай

Необичайно високите температури са тревожни за селските стопани

Високите температури през последния месец провокираха ранния разцвет на кокичетата

" Температурите са извънредно високи за началото на зимата. Те са доста над биологичния най-малко, който е нужен за протичане на вегетация при зимните житни култури. Тези високи температури са рискови и за част от трайните насаждения. Има огромна възможност да предизвикат прибързано развиване, набъбване на пъпките, с което се понижава студоустойчивостта на овошките. Особено при костилковите овощни типове ", сподели Дукена Жолева, агрометеоролог от Национален институт по метеорология и хидрология, представена от.

На 1 и 2 януари са регистрирани температури на доста места в страната над 15 и 16 градуса, в региона на Монтана температурата е достигнала оптимални стойности от порядъка 19 - 20 градуса. Високи температури са регистрирани и във Велико Търново – 20 градуса, в Разград - 18,7 градуса. Температурите са извънредно високи за началото на зимата, стана ясно от думите на Жолева.

" Много постоянно се е случвало да има такива високи температури през зимните месеци в България. Надяваме се, съгласно месечната прогноза, в края на първото десетдневие се чака намаляване на температурите, което се надяваме да попречва нежелателното прибързано развиване изключително при овошките. И при зимните житни култури също. Надяваме се да подобрят изискванията за зимуване на културите ", сподели още агрометеорологът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР