Високите нива на замърсяване на въздуха са свързани с влошаване

...
Високите нива на замърсяване на въздуха са свързани с влошаване
Коментари Харесай

Лоши новини: Мръсният въздух влошава качеството на спермата

Високите равнища на замърсяване на въздуха са свързани с утежняване на качеството на спермата и може да се каже, че са отчасти свързани с намаляването на мъжката фертилност, съгласно ново проучване, представено от от в. "Гардиън ".

Екип от учени, воден от откриватели от Китайския университет в Хонконг, изучавали спермата на близо 6 500 мъже и разкрили "силна връзка " сред високите равнища на замърсяване с фини прахови частици и "анормалната форма на сперматозоидите "

Докладът, оповестен в "Occupational & Environmental Medicine ", твърди, че макар че резултатът е "относително дребен в клинично отношение ", той може да докара до неплодородие при "значителен брой двойки ", като се има поради степента на замърсяване в градовете по света.

Ричард Шарп, специалист по мъжко репродуктивно здраве и професор в Единбургския университет, съобщи обаче, че е отчаян от констатациите.

"Морфологията на сперматозоидите е мощно променлива... тъй че измененията на размера, докладвани тук по отношение на фините прахови частици, не е доста евентуално да имат огромна връзка с фертилността, както допускат създателите ". Шарп слага въпроса дали проучването е отделило задоволително огромно внимание на други фактори, като социално-икономически статут и режим на хранене.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР