Високи цени на торовете създават проблеми на зърнопроизводителите. За една

...
Високи цени на торовете създават проблеми на зърнопроизводителите. За една
Коментари Харесай

Високите цени на торовете ще оскъпят зърното догодина

Високи цени на торовете основават проблеми на зърнопроизводителите. За една година нарастването е в пъти, а това ще усили себестойността на зърнените култури.

Амониевият нитрат е поскъпнал близо 4 пъти, заяви Илия Проданов, който е част от управлението на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и ръководител на клон „ Маркели “ – Карнобат:

„ Цените отидоха до небесата! Не е обикновено и е пагубно за нас. Не може една тор, която предходната година сме я купували на 600 лeва, в този момент да коства 1300 лева Двойно и повече е нарастването при безусловно всички торове – предсеитбените, азотните, комбинираните, течните. Всеки може да си направи сметката по какъв начин ще се отрази това на себестойността на зърнените култури! “  

У нас има два завода, които създават амониев нитрат – в Девня и в Димитровград. Първият изнася огромни количества за чужбина, а вторият не работи, уточни още зърнопроизводителят. Много от заводите за тор в Европа също са затворени, поради високите цени на газа.

В тази обстановка земеделските стопани оставят торенето за през пролетта, само че дали цените ще се възстановяват тогава, никой не смее даже да предвижда.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР