Виртуалната валута прескочи досегашните си рекорди, но какво стои зад

...
Виртуалната валута прескочи досегашните си рекорди, но какво стои зад
Коментари Харесай

Биткойн: какво съживи криптовалутата?

Виртуалната валута прескочи досегашните си върхове, само че какво стои зад достижението?

Възходящата наклонност на Bitcoin не е устойчива, скоро можем да чакаме да влезе в деяние теорията за „ по-големия простак “, съгласно икономисти (снимка: CC0 Public Domain)

Биткойн, крайъгълният камък на пазара на криптовалути, доближи нова рекордна стойност – повече от две години след предходния си връх. Във вторник виртуалната валута прескочи цената от 69 000 $ – надминавайки достижението си от ноември 2021 година, макар че по-късно се откри на малко над $64 000.

Биткойн в този момент коства към 1,3 трилиона щатски $. Това е забележителна част от общия пазар на криптовалути, оценен на $2,6 трилиона. Какви са факторите зад последното му възобновление?

Защо биткойн стана толкоз известен

Ключов аспект на привлекателността на биткойн е неговата нецентрализирана скица, наричана още анти-авторитарна. Това е опцията да се правят финансови транзакции без надзора на финансова институция, която да следи процеса и да начислява такси. Тим Суонсън, коментатор на криптовалутната промишленост, го разказва като „ цифрови пари, устойчиви против цензура “.

Виртуалната валута се радва на среда с ниски лихвени проценти – дългогодишна икономическа наклонност след финансовата рецесия от 2008 година Това тласна някои вложители към по-рискови активи като криптовалутите в гонене на по-добра финансова възвращаемост. Биткойн също по този начин се преглежда и като „ отбрана против инфлация “, сходно на златото, доколкото не може да бъде обезценен от централна банка, която печата повече пари. Така е, защото биткойн е планиран да има стеснен брой издадени единици.

Хората бъркат, гледайки на биткойн като на „ златоподобно леговище от неустойчивостта на пазара и инфлацията “, счита Карол Александър, професор по финанси в бизнес-школата при Университета на Съсекс. „ Подобно на златото биткойн се преглежда като „ некорелиран “ с фондовите пазари, само че е прекомерно неустойчив актив, с цел да се смята за подобен “, споделя тя.

И явно държанието на този актив в разнообразни моменти от късото му битие (например, цената му се увеличи със 70% единствено през май 2017 г.) също притегля хора, омагьосани от публичността по отношение на голямата му – от време на време – възвръщаемост.

Какво стои зад настоящето повишаване?

Основен фактор за повишаването на биткойн от началото на годината е утвърждението от финансовия регулатор на Съединени американски щати през януари на така наречен борсово търгувани фондове (БТФ) – кошница от активи, които могат да се купуват и продават като акции на борса. Тези БТФ могат да наблюдават цената на биткойн.

Съобщението за ETF демонстрира, че към този момент има „ институционална зрялост “ на пазара на криптовалута, съгласно Джеф Билингам, шеф на стратегическите начинания в изследователската компания Chainalysis. „ Не видяхме този тип инфраструктура и доверие в пазара при предходните растежи на криптовалута “, споделя той.
още по темата
Продължаващите подозрения по отношение на стабилността на пазара на криптовалута бяха подчертани от колапса на FTX през ноември 2022 година Това бе една от най-големите крипто-борси в света. Принос има и последвалият правосъден развой и осъждането на нейния създател и основен изпълнителен шеф Сам Банкман-Фрайд. Най-влиятелната фигура на пазара – Чангпенг Жао, създател на най-голямата борса за криптовалути в света Binance, също е с изгледи да се озове в пандиза, откакто се призна за отговорен за пране на пари.

Ръководителят на щатската Комисия по скъпите бумаги и тържищата Гари Генслер остава песимистичен във връзка с пазара, макар че насилствено утвърди Биткойн БТФ, откакто беше заставен от правосъдно решение. „ Биткойн е на първо място умозрителен, изменчив актив, който се употребява и за противозаконни действия, в това число рансъмуер, пране на пари, укриване на наказания и финансиране на тероризма “, сподели той в изказване, обявяващо утвърждението на БТФ.

Повишените индикатори на инфлацията в Съединени американски щати през последния месец насърчиха мнозина купувачи на биткойн, споделя Джеймс Найтли, основен интернационален икономист в банковата група ING. Тези хора виждат криптовалутата като застрахователна лавица против възходящите цени, до момента в който общият взрив на софтуерните акции пък подтиква вложителите да търсят по-рискови активи като биткойн.

„ Апетитът за риск се увеличи през последните седмици поради софтуерните акции “, споделя той. От своя страна този нараснал вкус подхранва така наречен FOMO – тревогата да не пропуснеш нещо значимо – в тази ситуация развиването на пазарите. В последна сметка „ Биткойн е затрит във всичко това, “ счита Найтли.

Устойчив ли е последният растеж?

Инерцията все в някакъв миг би трябвало да отслабне, споделя Нийл Уилсън, основен анализатор в брокерската компания Finalto. Уилсън показва, че „ параболичните “ придвижвания на пазара – при които цените се покачват трагично – „ в никакъв случай не са устойчиви сами по себе си “.

„ Възходящата наклонност ще се изчерпи. Но това не значи, че валутата не може да нарастне. Просто е евентуално да се случи някакъв тип консолидация или промяна в това време “, споделя той, цитирайки „ общоприети “ фактори като устрема на вложителите да осребряват облагите си и „ пресъхването “ на предлагането на нови купувачи.

В уравнението влиза и идното събитие, известно като „ разполовяване “ – при което количеството биткойн, пуснато в обращение посредством „ копаене “, се понижава на половина. Винаги, когато се е случвало до момента, това събитие е повишавало цените, защото намаляването на предлагането води до по-висока цена.

Джон Рийд Старк, някогашен почитан чиновник на SEC и старши учител в юридическия факултет на Университета Дюк, споделя, че скоро ще влезе в деяние теорията за „ по-големия простак “. Това ще рече, че постоянно ще има някой, който е подготвен да надплати за към този момент надценен актив. Хората са в положение да продават рекламирани активи, до момента в който „ не останат по-големи простаци, а по-късно всичко се срутва “, споделя той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР