Виновната“ статуя на съдията Роджър Тейни. Снимка: Балтимор сън“Американският президент

...
Виновната“ статуя на съдията Роджър Тейни. Снимка: Балтимор сън“Американският президент
Коментари Харесай

Тръмп пита да бута ли паметниците на Вашингтон и Джеферсън

„ Виновната “ скулптура на съдията Роджър Тейни. Снимка: " Балтимор сън “

Американският президент Доналд Тръмп реагира остро против настроенията за срутване на монументи на исторически лица с политнекоретна биография по днешните разбирания и насочи през вчерашния ден от Ню Йорк на конференция следния въпрос: „ Бил ли е Джордж Вашингтон собственик на плебеи? И би трябвало ли за това да загуби своето място (в историята)? А какво мислите за Томас Джеферсън? Харесвате ли го? … Вие преправяте историята. Преправяте културата. “
Реакцията му след конфликтите в Шарлотсвил, щата Вирджиния, при които почина една жена и десетки бяха ранени, бе провокирана от вълната политкоректност в разнообразни щатски управи на Съединени американски щати за унищожаване на монументи на хора със съмнителна известност по сегашните показа. Тази наклонност предизвика надигане на расистки среди и на агитация за предимство на бялага раса. Последен образец даде губернаторът на щата Мериленд Лари Хоган, който през вчерашния ден изиска да бъде съборен паметникът на висшия арбитър Роджър Тейни, узаконил робството през 1857 година Досега той бе съперник на събарянето на монументи, само че съобщи, че трансформирал настройката си след събитията в Шарлотсвил, и допусна, че ще се събарят още паметници на противоречиви исторически персони, заяви вестник „ Балтимор сън “.
„ Не можем и не трябва да се крием от историята. Настана време да се направи разлика сред признаването на нашето минало и прославата на най-тъмните петна от нашата история. Като имам поради това, считам че ще бъде вярно да се отстрани статуята на Тейни от територията на Капитолия “, сподели губернаторът. Робърт Тейни е петият ръководител на Върховния съд на Съединени американски щати и е родом от Мериленд. Той се помни като създател на решения, съгласно които поданици на Съединени американски щати се признават за плебеи и нямат право на поданство.
В събота в Шарлотсвил крайнодесни деятели (Ку-клукс-клан и неонацисти) се сблъскаха с контрадемонстранти след решение на локалните управляващи да отстранен статуята на военачалник Робърт Лий, командвал армията на конфедералистите от Юга в Гражданската война на Съединени американски щати (1861-1865 г.). Войната приключва с победа на Севера и с анулация на робството.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР