Вино, смесено с кръвта на страните по споразумението, се излива

...
Вино, смесено с кръвта на страните по споразумението, се излива
Коментари Харесай

Путин и Си Дзинпин сключиха кръвен съюз: станаха ясни първите резултати от срещата им

„ Вино, смесено с кръвта на страните по съглашението, се излива в огромна глинена купа... След това в купата се потапят меч, стрели, секира и копие. А след това, както самите страни по съглашението, по този начин и най-уважаваните от присъстващите пият от чашата “, по този начин известният историк на древността Херодот разказва дипломатическите ритуали, възприети по негово време в някои територии. В 21 век всичко е по едно и също време доста по-просто и доста по-сложно.

Китайският водач Си Дзинпин на тържествена среща с Владимир Путин в Кремъл: „ Знам, че следващата година във вашата страна ще се проведат следващи президентски избори. Благодарение на вашето мощно водачество Русия реализира забележителен прогрес през последните години в постигането на резултати и разцвет за страната. Сигурен съм, че съветският народ мощно ще ви поддържа във вашите положителни инициативи ".

Не напълно типична сцена за работните жилища на президента на Руската федерация - или по-скоро типични, с единствената разлика, че нормално такива думи на поддръжка се изричат в Кремъл от неговия притежател, а не от задгранични гости.

Февруари 2014. Владимир Путин на среща с египетския министър на защитата Абдел-Фатах ас-Сиси: „ Знам, че вие, уважаеми министър на защитата, решихте да се кандидатирате за президент на Египет. Това е доста отговорно решение да поемеш задача за ориста на египетския народ. От свое име и от името на съветския народ ви поисквам триумф ".

Защо този път функциите се смениха? Не единствено и не толкоз, тъй като в навечерието на визитата на президента Си в Москва Западът посредством арбитражен съд в Хага разгласи Путин за „ президент отвън закона “, а китайският водач искаше да покаже, че в неговите очи този „ закон “ е не закон. За това би била задоволителна демонстративна покана от Владимир Путин да посети Пекин тази година. Какво направи Си във вторник.

ВВП пристигна на власт в Русия доста по-рано от Си Дзинпин в Китай. Когато на 31 декември 1999 година министър-председателят на Руската федерация Владимир Путин става и.д. президент на страната, бъдещият ръководител Си беше е просто аспирант в Пекинския университет Цинхуа и настоящ губернатор на провинция Фудзиен.

Но се случи по този начин, че до март 2023 година Си Дзинпин към този момент беше минал през всички формалности, свързани с преназначаването му за върховен водач на Китай, а Путин ще има сходна (поправям се, надалеч не е сходно, само че със същия обезпечен резултат) процедура идната пролет.

Сигналът, който президентът Си изпрати с думите си за поддръжка, бих дешифрирал по следния метод: имаме дълъг, дълъг път пред нас. И сигурно ще го преодолеем дружно!

Както съм писал неведнъж, Путин е човек със мощно развито възприятие за своята историческа задача. Си Дзинпин също е човек с изострено чувство за своята историческа задача. И по този начин се случи, че визиите на двамата водачи за техните задачи и за бъдещите пътища на развиване на двете страни освен се съчетават доста добре, само че и се допълват.

Русия към този момент намерено „ кандидатства “ за проверка на западноцентричния международен ред. Китай работи по-хитро: маневрира, въздържа се от доста внезапни придвижвания, пробвайки се да резервира за себе си свободата на ръцете и преимуществата на мирното развиване за по-дълго време. Но в действителност президентът Си към този момент е направил своя стратегически избор - в интерес на битката против надмощието на Запада в международните каузи.

И двете страни се възприемат като стратегически гръб. И това, може би, споделя всичко. Същият Си Дзинпин сподели незабавно след идването си, съвсем на пътеката на самолета: „ Китай е подготвен, дружно с Русия, да стои на стража на международния ред, учреден на интернационалното право “.

Ние сме принудени да се възстановим още веднъж: несъмнено, не всички. Не знаем (и не е несъмнено, че скоро ще разберем) това, което в този момент наподобява значимо, настоящо и наболяло: точното наличие на диалозите сред Путин и Си по украинския въпрос.

В навечерието на идването на китайския водач в Москва, Съединени американски щати всеки ден бомбардираха концепцията за незабавно преустановяване на огъня в Украйна, която е „ носещата конструкция “ на китайския кротичък проект.

Но дано си зададем въпроса: в действителност ли концепцията за занемаряване на офанзивата против Артьомовск и по този начин нататък е толкоз сладка за Кремъл? В края на краищата „ пролонгация за превъоръжаване и прегрупиране на силите “ в този случай ще получи освен самата Москва, защото Западът се тормози от това, само че и формален Киев. Не знаем отговора на този въпрос.

Но доста преди Си да дойде в Русия, той несъмнено беше прочут във висшето китайско управление. Нивото на доверие в връзките сред двамата водачи не разрешава да се създадат други заключения тук.

Това повдига нов завладяващ въпрос: Какво в действителност цели китайският кротичък проект за Украйна – бърз пробив, както преди малко направи китайската дипломация сред обичайни съперници като Иран и Саудитска Арабия? Или Пекин пресметна всичко авансово и получи тъкмо това, на което разчиташе: изрично западно „ не “ в отговор на апелите за неотложно преустановяване на огъня в Украйна - те споделят, вижте, тук те са същински врагове на мира и подпалвачи на война?

Ако второто съмнение е правилно, какъв ще бъде идващият ход на Пекин? Не бих разчитал на цялостната взаимност на Китай с позицията на Русия. Китай няма да завоюва нищо в този случай. А китайците нямат табиет да вкарват голове против личните си порти. Но те имат пристрастеност към дългите и многостранни политически комбинации.

Нека си признаем: не можем да предвидим идващия ход на Пекин във връзка с спора в Украйна. Но можем да сме сигурни, че в очите на Путин и Си протичащото се в Украйна е единствено един от примерите в борбата сред оста Москва-Пекин и Запада, която в този момент единствено набира скорост.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР