Вино Малага представлява популярно ликьорно вино, което е характерно за

...
Вино Малага представлява популярно ликьорно вино, което е характерно за
Коментари Харесай

Вино Малага

Вино Малага съставлява известно ликьорно вино, което е особено за Испания. То се подготвя в региона на град Малага, ситуиран по крайбрежието на Средиземно море, и заобиколен от планини. Районът се характеризира с мек климат, който благоприятства за развиването на плодородни лозови насаждения. Населеното място се появява още през десети век прочие Христа. Негови създатели са финикийците, които му дават името Малака. Смята се, че наименованието произлиза от финикийската дума за сол. То е въодушевено от обстоятелството, че в пристанищния регион се е осолявала риба.

История на вино Малага

На града е кръстено и виното. Малага е от алкохолните питиета, имащи многовековна история. Това десертно вино е било познато на античните ни предшественици. Гърците и римляните обожавали гроздовата напитка. Съхранявали я в амфори, които държали по балкони. Най-голяма популярност обаче виното добива през деветнадесетото столетие. Тогава Англия купува крупна част от напитката. В тези времена Малага се смятала за дамско вино. Говори се, че съветската императрица Екатерина Велика обожавала виното и то постоянно участвало на нейната софра. За жал, през днешния ден лозята, от които се прави Малага, не са толкоз необятно отглеждани, както в миналото.

През последните две десетилетия лозовите насаждения за Малага са изместени от култури, от които се създават стафиди. Допреди появяването на филоксерата (болест, засягаща лозите) виновността Малага били мощно публикувани и тук-там успявали да засенчат очарованието даже на виновността от региона на Шери. Но поради болестта, което мощно понижило растенията през втората половина на деветнадесети век, количеството на пивото фрапантно намаляло.

Производство на вино Малага

 Ликьорно вино

Вино Малага се прави от разнообразни сортове грозде. Сортовете, които се стопанисват в региона на крайбрежния испански град, са Дорадия, Москател, Педро Хименес и Айрен. Напитката се прави от гроздове, които се берат деликатно и се разстилат на слънчеви площадки. Вината, създадени там, се укрепват с алкохол. Той се прибавя след приключването на ферментацията. Необикновеният темперамент на напитката се дължи на прибавянето на съставния елемент аропе /arrope/. Въпросната съставна част в действителност съставлява гроздов сок, придобит благодарение на топлинна обработка. Той е гъст и много сладостен. Смята се, че технологията се е запазила още от римско време.

Характеристика на вино Малага

Вината, създадени в Малага, се разграничават по своето обагряне. Те могат да са бели, златисти, златисто червени и кафеникави. При по-тъмните разновидности цветът може да е съвсем черен. Стареенето се отразява добре на виното, защото спомага за подчертаването на неговите вкусови и ароматни характерности.

Неоспорим факт е, че при по-зрелите представители на типа се долавят нотки, напомнящи на кафе, карамел, ядки, сливи, подправки и други С течение на времето обаче се трансформира и обагрянето на напитката. Алкохолното наличие при другите представители на Малага може да варира сред 15 и 20 %. В взаимозависимост от технологията, по която са създадени, гроздовите еликсири могат да бъдат сладки и сухи.

Видове вино Малага

Съществуват разнообразни разновидности Малага. Вината, добити в този регион, се класифицират според от времето за месария. От значение също по този начин е сортът, от който е създаден виното, а също и сладостта на напитката.

Популярни са вариациите Dulce, Malaga dulce color, Lagrima, Malaga Moscatel, Malaga Pedro Ximen. Най-предпочитаните виновност, създадени в град Малага обаче остават Soleras. В взаимозависимост от възрастта си виновността биват:

малага (отлежали най-вече шест месеца);

- Малага криадера (отлежали сред шест месеца и две години);

- Малага нобле (отлежали сред две и три години);

- Малага анего (отлежали сред три и пет години);

- Малага трасанехо (отлежали повече от пет години).

Поднасяне на вино Малага

 Шоколадова торта

Преди поднасяне виновността, създадени в Малага, би трябвало да се охладят леко. Ако разполагате със изсъхнало вино, можете да се придържате към температура от 6 до 8 °C. Ако виното е с изразено сладостен усет, температурата му може да е малко по-висока към 10-12 °C. Малага е вино, което заслужава да бъде поднесено в специфична чаша. За задачата можете да си послужите с чаша за Порто. Тя е с хармонична конструкция и разкрива най-хубавите качества на ликьорните виновност. Съдът е относително дребен, само че въпреки всичко с по-широка форма от чашата за шери да вземем за пример.

Малага е измежду подсилените виновност, които могат да се съчетаят с плодове, без значение дали свежи или сушени, и всевъзможни плодови конфитюри, желета и мармалади. Можете да консумирате виното и със сладкиши като кексове, чийзкейкове, торти, мъфини, тарталети, курабийки и други Подходяща добавка са и ядки като бадеми и орехи. Някои гастрономи избират да употребяват Малага в компанията на десерти от разнообразни типове шоколад.

Без въобще да се колебаете, можете да заложите на сладки вкусотии като Пудинг с шоколад, Шоколадова торта с глазура или Шоколадови петифури.

Подходяща добавка на това ликьорно вино са и солените бисквити. Ако сте измежду феновете на млечните артикули, ще ви допадне концепцията да съчетаете виното със сирена като Горгонзола и Рокфор.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР