Винаги съм обичала ориенталски аромати. Вече не мога да ги

...
Винаги съм обичала ориенталски аромати. Вече не мога да ги
Коментари Харесай

Защо любимият парфюм вече не мирише както преди?

Винаги съм обичала ориенталски аромати. Вече не мога да ги претърпявам. Явно нещо става с носа ми... " " Преди не можех да си разреша да нося никакъв парфюм, а от непознатите - в самолета, в киното, в кафето - главоболието ми беше в забрадка вързано. Вижте ме в този момент - не мога да изляза от магазините за ароматизирани свещи! " " Цял живот носех Coco Chanel. Сега съм на 52, само че последното шише, което купих, не мирише както преди. Да не би да е менте? " Най-вероятно не е.

Помните ли обичаната си ария от юношеските години? Представете си по какъв начин някоя вечер си я пускате в очакване да върнете емоциите от това време. Тя потегля да звучи и изненада! Сбогом вечно, обичана ария! Това към този момент не си ти, някой е подменил две-три ноти, по-слабо се чуват и ударните принадлежности. Да, песента звучи познато, само че някак си... изменена. Или нещо неправилно става със слуха ви? Ами в случай че са и двете? Това се случва и с парфюмите.

Всички знаем, че с напредването на възрастта нашите сетива и възприятия губят своята заостреност. Изведнъж по този начин омразната риба от детството се оказа в рубрика " обичано хрупкаво мезе " в събота вечер с другари.

Специалистите в областта на неврологията настояват, че усетът към парфюмите се въздейства от имунната система, която дефинира по какъв начин мирише тялото. Носът е програмиран да " надуши " най-здравия мъжки образец в природата за продължение на поколението, само че с настъпването на менопаузата и измененията в хормоните, обонянието стартира да си играе смешки.

Или другояче казано - зверският вкус за оня ванилов мирис с нотки на череши и бадеми с шлейф от непорочен мед се пенсионира. Здравейте, акватични цитрусови нотки, къде бяхте до момента! Или завършвате с безутешно предозиране на обичания си шипров мирис, само че към момента съмнявайки се, че намръщените жертви в близост са същински съпричастни с тъгата ви с мирис на мръсно олдскуул пачули и затръшващи нотки от жлезите на тестисите на бобър. Но неприятната вест е, че този необратим и ненапълно печален развой не е всичко.

" Влизам в парфюмерията, с цел да си купя парфюма, за който съм събирала пари цяла година и какво получавам? Шамар! Що за мода е това преформулиране на класиките? "

Почти всички парфюми са основани на основата на естествени и изкуствени молекули, и да, вторите са надалеч по-евтини. Скъпите натурални нотки като животинските (урина от дива азиатска котка цивета) и растителни (иланг-иланг, дъбов мъх) се заместват с по-изгодни синтетични аналози като да вземем за пример ванилин вместо положителната остаряла ванилия в " Shalimar ".

Ако допреди стотина години е било нужно да се отстреля елен за основаването на базова нотка мускус, през днешния ден са създадени негови чудесни химически еквиваленти. Алергени като някои цитрусови масла, жасмин и канцерогенния кумарин са неразрешени в парфюмерията след въвеждането на новите стандарти от 2010 година от Международната парфюмерийна асоциация (International Fragrance Association IFRA) и Европейската комисия.

Добрата вест е, че в случай че даден парфюм е предизвиквал у вас главоболие и гадене в предишното, през днешния ден същият би могъл да се окаже прелестен, а защо не и пристрастяващ.

Вкусът на новото потомство консуматори също постанова преформулиране, с цел да станат по-лесни за носене дълбоките кехлибарени аромати от предишното, което феновете на класиките със страдание разказват като " бледи сенки " на познатите парфюми.

Непрекъснатата смяна значи, че в случай че един жасмин от 2010 година е предизвиквал кихане, индийският жасмин през 2019 година, евентуално безвреден, мирише друго, а през 2030 година ще сте не запомнили по какъв начин въобще е ухаел жасминът от 2010 година, тъй като той към този момент няма да съществува. А това променя метода на звученe на познатия парфюм.

Бизнес за милиарди като парфюмния, който не обявява, че цената на съставките в парфюма съставляват едвам 5% от крайната цена на флакона и лъскавата му опаковка, в никакъв случай няма да разгласи измененията. И аргументите са явни. На кого му би трябвало да разбере, че " No. 5 " към този момент не е оня отпреди десетина години и че ще бъде друг след още 10?

Отговорът може да каже само нашият нос и споменът за това как е звучал обичаният парфюм преди да пристигна времето за давност на последната нотка.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР