Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие

...
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие
Коментари Харесай

Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар

Винаги съм имала увлечение към сладкото. Понякога това ми користолюбие незабелязано е прекосявало според. Не съм можела да пускам деня си без следващата доза шоколад (или другояче казано - захар и мазнини). Имала съм обаче и интервали, в които месеци наред не съм се сещала за това по този начин обичано мое прелъщение и тъкмо в тези моменти съм била доста по-енергична и витална. Тези елементарни обстоятелства постоянно са будели в мен подозрения по отношение на въздействието на захарта върху здравето ни – и физическото, и психологичното.

“След като скоро попаднах на публикация и книга ( “A year of no sugar ”, Eve O, Schaub), в която авторката наблюдава по какъв начин се трансформира живота й и този на фамилията й, откакто стопират да употребяват захар, взех решение че е извънредно време да се осведомявам по отношение на вредите, които захарта може да ни аргументи. ”

За мое удивление, те надалеч не се лимитират единствено до многото празни калории, които са главният провинен за трупането на килограми. И да – разрешавам си да се концентрирам единствено върху вредите, тъй като за жалост, по този начин обичаната на мнозина наслада, като се изключи че е източник на експресна и елементарно усвоима сила за организма, не може да се похвали с никакви други изгоди за индивида.

И въпреки всичко – по какъв начин може да ни навреди захарта?

Захарта е притежател на празни калории. Снабдява ни с сила, само че не и с витамини и минерали. Това не носи изгоди за организма ни, а в множеството случаи само спомагателни килограми.

Захарта води до пристрастяване. Консумирайки подсладени храни, караме мозъка ни да отделя допамин – един от хормоните виновни за чувството за наслаждение. А мозъкът ни доста добре знае кои са нещата, които водят до увеличение на количеството допамин. И ги желае още веднъж и още веднъж. Точно, както при всяка друга взаимозависимост.

Захарта има висок. А той е причина за внезапното повишаване на кръвната захар, последвано от също по този начин бързото и намаляване, което ни кара внезапно да се почувстваме отпаднали и да посегнем към следващата вафла или парче шоколад доста по-скоро, в сравнение с сме очаквали.

. Правени са опити, които демонстрират, че след банкет на рафинирана захар способността на белите кръвни телца да се борят с инфекциите понижава неколкократно. Добрата вест е, че след прекъсване на потреблението й, защитните сили на организма се възвръщат.

Захарта усилва киселинността в организма ни и пречи на усвояването на жизненоважни витамини и минерали, като калция да вземем за пример. Дори и да ги одобряваме в огромни количества и във формата на хранителни добавки, тези детайли още веднъж няма да могат да бъдат усвоени от организма ни, в случай че диетата ни е придружена от огромни количества захар.

Причина за голям брой заболявания. Макар че до скоро за главен извършител на сърдечно-съдовите болести да са считани мазнините, голям брой настоящи изследвания освен опровергават тези изказвания, само че и потвърждават, че точно захарта и простите въглехидрати, употребявани постоянно и в огромни количества са главната причина за високия холестерол. На захарта се преписват и множеството заболявания, присъщи за западните общества – диабет вид 2, сърдечно-съдови болести, затлъстяване.

Товарят черния дроби обмяната на веществата. Излишните количества захар и глюкозо-фруктозен сироп работят на черния дроб по същия метод, по който и прекомерната консумация на алкохол. Водят до неговото натоварване и затлъстяване, което за жалост е необратимо.

Захарта не е единствено в сладкото

След прочетените нагоре редове сигурно някои от вас ще се решат да спрат или лимитират потреблението на обичаните десерти. За страдание обаче се оказва, че захарта се крие надалеч освен в десертите, а в редица, считани за сякаш не-десертни храни: кетчуп, подготвени дресинги за салати, в допълнение подслаждани сушени полодове, някои типове хлябове и печива, плодови млека, зърнени закуски, консервирани храни, сякаш здравословните мюсли блокчета. Важно е да знаем, че с изключение на рафинираната бяла захар, не по-малко нездравословни са и други нейни заместители, като глюкозо-фруктозен или царевичен сироп и сякаш нискокалоричните аспартам, ацесулфам К, цикламат и сукралоза.



Как да се предпазим от вредата на бялата захар?

Единственият метод да се предпазим от скритата в храните захар, е деликатно да четем етикетите на готовите храни, които си купуваме от магазина. Много постоянно артикули, рекламирани като диетични и здравословни, се подслаждат с някои от другите типове недотам потребни подсладители (глюкозо-фруктозен сироп, аспартам и т.н.). Затова е добре освен да четем, само че и да разбираме добре какво написа по етикетите.

Другият, още по-лесен и ефикасен вид да се опазим от нездравословните подсладители е да купуваме единствено елементарна, органична храна, с която сами да подготвяме ястията в фамилията ни. Или другояче казано – вместо да купим подготвен кетчуп, да създадем сами доматения сос вкъщи. Вместо бисквити от магазина, да заложим на домашно приготвени, за които знаем сигурно по какъв начин и с какво са приготвени.

Когато ни се дояде нещо сладичко - да се опитаме да заместим. Малко или лъжица мед или домашно сладко, от смокини да вземем за пример, са надалеч по-добрият вид. Като всяка взаимозависимост - няма да е същото чувство, само че с времето се привиква с променения усет на " сладкото ". Ако въпреки всичко е шоколад, дано изберем този с високо наличие на пълномаслено какао. Поне да има изгода някаква от него. А още по-добре би било, в случай че идващия път, когато ви се дояде нещо сладичко, просто се отбиете до близкия пазар или плод-зеленчук и си вземете пресни, сезонни плодове.

И въпреки всичко – с какво да подслаждаме когато готвим?

За най-полезни подсладители се смятат натуралният мед, стевията, тръстиковата меласа, както и нерафинираните тръстикова и цвеклова захар, само че и сушени плодове като или стафиди. Когато подготвяме сладкиши - дано опитваме с тези заместители лека-полека за привикване с усета. И по опция да понижаваме бялата захар като подслаждаме с тях. В интернет има към този момент доста блогове и уеб сайтове със здравословни предписания, в които изцяло липсва бяла захар.

Макар изначало да ви се коства, че тактика на заменяне до цялостно отричане няма да задоволи глада ви за сладко, изключително в случай че сте от неговите най-големи последователи, то напълно скоро ще преоткриете удоволствието от чистата, натурална наслада на естествените артикули. И още повече – позитивните резултати от намаляването на захарта върху здравето, енергичността и самочувствието ви.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР