Винаги преди избори се намират недоволни граждани, които протестират с

...
Винаги преди избори се намират недоволни граждани, които протестират с
Коментари Харесай

Синята зона в Бургас е изчерпано средство за контрол, нужни са етажни паркинги

Винаги преди избори се намират недоволни жители, които стачкуват с подписки против етажните паркинги, а в жк " Славейков " има компания, която паркира сред блоковете 30 служебни коли, разяснява Живко Господинов

- Г-н Господинов, гласувахте с „ въздържал се ” на предлагането за разширение на обсега на съществуващата по време на Постоянната комисия по превоз към ОбС-Бургас, на която сте ръководител. Защо не сте склонен?

- Още от 2011 година, когато за пръв път бе въведена Синята зона, споделихме на първото публично разискване, че тя няма да реши проблемите на града с паркирането. Въвеждането ѝ на едно място води до това всички коли от там да се трансферират в съседство, където няма платено паркиране. Това е така наречен „ резултат на доминото ”. Капацитетът на Синята зона да реализира каквато и да е регулация се изчерпа доста от дълго време. В момента продължаваме да усилваме нейния обсег без каквато и да е спомагателна регулация, която тя да вкарва. Сега ще забележим същия резултат – колите на тези, които не желаят да заплащат, ще отидат в съседство и още веднъж ще завалят писмата на поданици, които желаят да бъде въведена Синя зона и при тях – единствено и единствено да имат опция да паркират умерено. Този „ резултат на доминото ” няма да се реши в никакъв случай, най-малко до тогава, докато не се построят етажни паркинги. Такива бяха препоръчани даже от сътрудниците от ГЕРБ, само че постоянно преди изборите.

- Последно се заприказва за тези етажни паркинги през 2018-2019 година Тогава обаче самите живущи в препоръчаните терени за построяването им споделиха, че не желаят, имаше подписки, митинги.

- Нито се знае какъв % от жителите не желаят, нито какъв брой са на брой. Винаги ще има неодобрение. Но когато един човек живее в града, той би трябвало да се преценява с ползите на града, в който живее. Няма по какъв начин всички да страдат от желанието на най-малък % от хора, които живеят край паркингите.

- В актуалната докладна за разширението на Синята зона има ли данни за това какъв брой тъкмо хора са поискали такова деяние от страна на Общината?

- Нямаме такава информация и такава в никакъв случай не ни е предоставяна. Винаги се касае за „ постъпили претенции ”. Аз имам вяра, че такива са постъпили, тъй като виждам какъв е резултатът от повече от 10 години. Както споделих – тези, които не желаят да заплащат за Синя зона, си местят колите там, където такава няма и надлежно заемат местата на живущите. Става затворен кръг.

- Може ли да се каже, че броят на искащите е по-малък от този на неискащите?

- Убеден съм в това. Но това е без значение. Виждаме, че в целия цивилизован свят този проблем се взема решение с многоетажни паркинги. Има опция и за концесия, и за публично-частно партньорство при построяването на такива. Никой не е споделил, че Общината би трябвало да започва подобен градеж със лични средства. Много са местата, на които може да се притегли вложител, с цел да построи нещо такова и то да бъде комбинирано с търговски обект и да се експлоатира избран брой години от него, след което да премине в общинска благосъстоятелност. Така хем ще имаме спомагателен актив без вложени средства, хем ще се реши казусът с паркирането.

- Вие сте ръководител на Постоянната комисия по превоз, общински консултант, зам.-председател на ОбС-Бургас. Хората от съответния препоръчан в този момент регион за разширението на Синята зона споделят, че главният проблем не е толкоз паркирането, а повече паркирането на фирмени коли и товарни такива. Не би ли следвало адресирането на този проблем да е приоритет, а не разширението на зоната?

- Разбира се, че има метод да се реши тъкмо този проблем. Това е въпрос на регулации и на надзор. Няма по какъв начин да се позволява на компании с повече от 2 автомобила да паркират по този начин без да са си платили абонамент. Знаем добре за проблемите в жк „ Славейков ” с такива компании, които имат над 30 автомобила. Жителите от блоковете в региона писаха до нас неведнъж. Но тези неща изискват цялостна разпоредба, която да бъде направена.

- Има в действителност точка в съществуващата разпоредба, съгласно която коли от избрани категории – главно товарни, каквито са всички фирмени МПС-та.

- И тук незабавно идва вторият въпрос – този за контрола. Каквото и да има в Наредбата, имаме и Закон за придвижване по пътищата, който на държавно равнище контролира това. Въпросът е да се съблюдават разпоредбите, тъй като другояче резултатът е нулев.

- Преди към година Общината закупи още един „ паяк ”. Достатъчно ли са средствата за наложително репатриране?

- За репатрирането и внасянето на надзор аз мисля, че са задоволителни. Колегите, които директно се занимават с тази активност, сигурно имат взор, по-добър от моя. Но съъс сигурност казусът не е в репатрирането. Защото колкото и „ паяци ” да има в Бургас, до момента в който не се изградят многоетажните паркинги, няма да има решение. На жителите би трябвало да се даде опция. Не може единствено с сопа. Когато има обезпечена опция за паркиране, а хората не са се възползвали – тогава репатриране. Но в случай, че жителите се въртят с часове и не могат да намерят място в обсега на Синята зона за паркиране... Истината е, че тези зони не оферират услуга.

- Какво имате поради?

- „ Услуга ” в подтекста на Синята зона би било на съответното място да е написан съответен регистрационен номер. Когато обикаляш с часове с концепцията, че може би ще намериш някъде място, това изрично не е услуга. Да не приказваме за това, че когато се построяват жилищата, пред блока е сметнат броя на местата за паркиране. Когато плащаш налог недвижимо имущество, в него влиза и мястото. Получава се по този начин, че веднъж се заплаща този налог и още един път Синята зона. И то без да има гаранция, че ще намериш място. Това е и повода една част от жителите да бягат от града и да се преселват към покрайнините, крайните квартали и съставни селища. Затова и споделям, че потенциалът за регулация в Синята зона е привършен.

- Преди няколко години имаше и концепция за така наречен „ буферни паркинги ”. Единият подобен трябваше да е на входа на Бургас.

- Виждате каква кооперация се построи на това място. Там отново ни обясниха, че имало жители, които не желаели там да се построява такова оборудване. Става въпрос за някогашния сервиз на „ Москвич ”. Прекрасна е концепцията и по тази причина споделям, че преди изборите сътрудниците от ГЕРБ имат прелестни попадения. Но това е до момента в който завърши акцията. После внезапно жителите не желаят. Колко? Кои са те? Не знаем. Но изникват кооперации, които освен не вземат решение казуса, а най-вероятно ще го задълбочат.

- Все отново към този момент сме в подтекста на локалните избори. Ще има ли претендент за кмет БСП-Бургас.

- Задължително!

- Кой ще е той? Обсъжда ли се към този момент тази тематика?

- Трябва да се произнесат груповите органи. Но преди да минат националните избори, няма по какъв начин да сложим тематиката.

- Кои национални избори визирате? Първите през април, или вторите - през октомври, за които към този момент се приказва?

- Да. Наистина не виждам смисъл от изключителните парламентарни избори през април. Най-вероятно ще минем на вид „ 2 в 1 ” през октомрви (редовни локални и изключителни парламентарни, бел.а.). Но по този начин или другояче би трябвало да мине националния избор, тъй като от това по какъв начин са се показали партиите там ще зависят бъдещите обединения и методът на тяхното основаване.

- А какви политики би следвало Българска социалистическа партия при възможен добър резултат на локалния избор т.г.?

- Мисля, че ние сме доста поредни в нашите политики. От няколко мандата осъществяваме хрумвания за кварталите, дребните обитаеми места. В съставните селища инфраструктурата е извънредно занемарена. Проблемите там се натрупат и не се вземат решение с годините. Това, което постоянно споделям на срещи там – в случай че по една улица се беше правила на година, щеше да има 12 ремонтирани улици. Има прави, които не са реновирани от над 30 години. Въпросите към нас, когато вървим на визити там, са едни и същи. Питат ни какво сме създали за тях. Как да създадем? Ние можем да предложим на администрацията, а от там...

Друг сериозен проблем, които считаме, че можем да решим, е този с видеонаблюдението – то да става в действително време. Виждате растежа на престъпността. Засегнати са главно възрастните хора, които са доста на брой. Вечер те се опасяват – спят денем, с цел да могат през нощта да са будни, с цел да не влезе някой да ги обере. Транспортът и така наречен „ интелигентни системи ” за ръководство на трафика чуваме единствено пожелания.

- Бул. „ Демокрация ” не ви ли харесва? Там зелената вълна фактически работи.

- Разбирам иронията ви. Имахме един почтен бул.. По отношение на зелената вълна съм склонен с вас. Но това, което беше преди – 3 ленти, необятно, съпоставено със инфраструктурата в този момент – две ленти, буслента и паркиране, редом на пътното платно, при което като излизаш от автомобила си се основава сериозна причина за ПТП... Имахме прелестен бул., в този момент е натоварена артерия и средствата, които се изразходиха там, мисля, че не дават отговор на постигнатите цели. А във връзка с зелената вълна обичам да споделям постоянно, че от 1982 година във Варна, когато се влиза от Аспаруховия мост – в случай че се движиш с 40 км/ч хващаш всички светофари и пресичаш целия град безпроблемно. Тук зелена вълна на огромните булеварди няма, занапред се приказва за такава. Има извънредно развита умна система за ръководство на трафика, просто не виждам да има предпочитание за решение на проблемите.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР