Виктория Георгиева, коментар за Вчера Румен Радев заяви, че в

...
Виктория Георгиева, коментар за Вчера Румен Радев заяви, че в
Коментари Харесай

Мандат ми дай и повече не ме мъчи

Виктория Георгиева, коментар за

Вчера Румен Радев съобщи, че в границите на дни ще връчи изследователски мандат на втората по величина парламентарна група - ГЕРБ-СДС, които неколкократно оповестиха, че ще го върнат незабавно.

“Ако и вторият мандат бъде върнат, ще поканя всички парламентарно показани партии на съвещания, с цел да чуя каква формула оферират за излаз от рецесията, какви са техните настройки за коалиране, за търсене на парламентарна поддръжка за сформиране на държавно управление и към какви цели и стратегия. Според тези критерии ще взема решение на кого да връча третия мандат”, добави при връщането си от посещаване в Черна гора Радев.

Президентът би трябвало да избере на коя мощ да даде третия мандат. Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ са декларирали подготвеност да се опитат да образуват ново ръководство.

Политическият хамелеон на родната политическа сцена – Демократична България – не от през вчерашния ден чака този момент. Пред Българска национална телевизия съпредседателят на обединението ген. Атанас Атанасов съобщи, че „ всяка политическа дестабилизация в този момент е късмет за възобновяване на корумпираната Борисова държава”, заради което те (ДБ) щели да създадат всички старания да сформират държавно управление, несъмнено, без компромиси”.

Както показах, не от през вчерашния ден екс десницата, останала единствено градска, чака мандата. Още през януари 2021, в предаването „ 120 минути” по БТВ, точно Атанасов сподели, че чакат Румен Радев да им връчи мандат за съставяне на кабинет! Колко кардинални са, може да се съди по думите му тогава: “Ще преговаряме с всички, които са подготвени да поддържат нашата стратегия. С Българска социалистическа партия ще преговаряме, в случай че поддържат нашата стратегия, само че разчитаме главно на извънпарламентарната съпротива “, а с изключение на с групировката на Слави Трифонов, няма проблем да преговаряме за поддръжка и с Цветан Цветанов, тъй като той има знания за модел на ръководството, против което се борим “.

С ГЕРБ не, само че с Цецо жилището, който е несъмнено противоречива фигура, да не употребя друга дума, проблем нямало. За отношението им към Българска социалистическа партия, няма какво да приказваме. Като дупе и гащи са двете партии, изключително през последната година.

Владислав Панев от Демократична България също разгласи, че нямало да желаят „ този трети мандат”, само че в случай че им бъде даден, щели да създадат всичко допустимо да сформират държавно управление.

Само за протокола, даже да пропуснем Движение за права и свободи, които напълно явно няма да получат мандат от Радев, следват Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Демократична България, с техните мижави 16 депутата и 6.37% поддръжка (166 968 избиратели), изобщо не знам къде са се наредили на опашката. Всъщност наподобяват на претендент за публикация за работа, чиито пълномощия не дават отговор на изискванията, само че т o й самоволно е отишъл до офиса на работодателя, пробвайки да пререди опашката, щото е подценен, а другояче е най-подходящ. И най-диалогичен, както означи и Ивайло Мирчев от обединението.

„ Ние бихме разговаряли и с Има Такъв Народ само че мисля, че диалогичната политическа мощ в Народното събрание е Демократична България и естественият ход е да получим третия мандат, с цел да може да създадем един баланс в ръководството.”

Българска социалистическа партия също оповестиха подготвеност да положат всички старания за сформиране на постоянно държавно управление в този парламент, а предварителни избори, по думите им, са най-лошият сюжет за България.

Не са мъчно разбираеми терзанията на двете, свързани по генетичен път партии. И Българска социалистическа партия, и Демократична България единствено има какво да губят. При последващи избори, градската недесница евентуално няма да влезе в Народното събрание, а пък водачът на столетницата Корнелия Нинова, най-сетне ще е принудена да подаде оставка. Нещо, от което тя бяга, тъкмо както демон от тамян.

Българска социалистическа партия, изключително Нинова, от дълго време се гърчат в предсмъртна мъка. Просто е въпрос на време по кое време ще настъпи сетният им час. Но това не попречи на нагоре упоменатия Ивайло Мирчев, за следващ път да ги изчетка, заявявайки, че Българска социалистическа партия има извънредно отговорно държание. Прав е Мирчев, въпреки всичко не се знае къде ще отиде третият мандат и не е удачно да си скапва връзките с партията, от която може да зависи разпределението на постовете в вероятно последващо държавно управление. Така де, крушата (ДБ) не пада по-далеч от дървото (БСП).

В последните дни и от Има Такъв Народ показаха подготвеност да бъдат диалогични, както е съвременно да се споделя. Тошко Йорданов единствено сложи изискване възможният предстоящ кабинет да не бъде отпред с Кирил Петков или Асен Василев. Но партията на Слави Трифонов не е изключително мечтан сътрудник, останалите колела от каручката са им ядосани.

Най-широко към врата му е, несъмнено, на Румен Радев. Той беше избран отново за втори мандат, повече няма по какъв начин. И в случай че не може да му се отхвърли нещо, то е, че за разлика от скачащите съгласно пръчката Демократична България и постоянно готовите да се отклонят от правилата си Българска социалистическа партия, той нито за момент не криеше и не промени вижданията си - „ Крим е съветски “, „ Руснаците и украинците са братя “, „ Давайки оръжие на Украйна, продължаваме спора и се въвличаме във война “. Проблемът и неприятният привкус след такива изявления оставаха за Политическа партия и изключително за Демократична България, само че те философски ги преглъщаха.

Радев към този момент не е и толкоз нападателен, нито толкоз напорист, не му се постанова. Беше диригент на митингите, беше обединител на протестните партии, беше проектант на служебните държавни управления, на нефелната четворна коалиция. Беше всичко, което в миналото си е мечтал, или даже не си е. Радев е и президентът, назначил най-вече служебни държавни управления, а по думите на медия, близка до Демократична България, той е „ влезнал в най-новата ни политическа история с мобилизиращия апел „ Мутри вън!” и вдигнатия пестник за опозиция против завладяването на страната.”

Еха, какъв брой трогателно, какъв брой мощно! Харесват си го от градската екс десница и това си е. Отлично се и сътрудничиха, въпреки от време на време да прехвърчаха искри сред тях. Но по този начин е в една двойка – постоянно има моменти на недоразумение.

Последната опция за сформиране на държавно управление в границите на този парламент ще бъде с третия мандат. След това идват изборите. Но с тях не идва толкоз новата вяра, колкото тежката зима, инфлацията, към този момент споменаваната нова вълна на „ Ковид”. И цените, които и все още все по-сериозно стягат примката към врата на клетия гласоподавател. А е едвам лятото...

Е, евентуално на хоризонта се задава и следващият нов избавител, някогашният длъжностен министър председател Стефан Янев, който мина
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР