Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bgПоследните дни са крайно активни за

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bgПоследните дни са крайно активни за
Коментари Харесай

Пак ли ще сме рая покорна?

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Последните дни са извънредно дейни за държавното управление, най-малко във връзка с присъединението на РСМ към Европейски Съюз. Тече пролетно почистване на разликите сред двете страни. С огромната метла – към боклука се замита всичко, което вероятно би могло да е спънка за по-бързото рухване на ветото ни.

Преди два дни водачите от обединението организираха среща, като главната тематика беше точно тази. Все още (бел. авт. – 30.03 16:00 часа) не са ясни решенията, само че както самичък уточни преди дни Петков, задачата е ясна – „ в ускорени периоди да протекат договарянията сред Скопие и София по противоречивите въпроси”.

Това той съобщи откакто в понеделник, по негова самодейност, в София се събраха министър председателите на България, Румъния, РСМ, Черна гора. Освен войната в Украйна, на тази среща бяха разисквани и други въпроси, измежду които и участието на РСМ в Европейски Съюз. Премиерът на РСМ съобщи, че в подтекста на актуалната война е от особена значимост ускоряването на еврочленството на страните от Западните Балкани.

А Петков добави, че РСМ има място в европейското семейство, и българското държавно управление е ангажирано да реализира този резултат, колкото се може по-експедитивно: „ На фона на сегашната рецесия с войната в Украйна Западните Балкани би трябвало да поемат пътя към присъединение към Европейски Съюз. Очаквам през идващите няколко седмици този развой да се форсира “.

Министър-председателят сподели и друго след тази среща - " Има действителен напредък в работата на взаимните комисии сред България и Северна Македония. И по-конкретно в най-проблемната сфера - общата ни история. " Всъщност да сте чули в последно време нещо за комисията, какво тъкмо дискутират все още, какво се случва. Цари цялостно публично и медийно затъмнение. Последната публично оповестена среща беше през февруари, като на нея не беше реализирано нищо. Това значи, че или Петков лъже за нова среща, или е имало загадка такава.

И водачът на Демократична България Христо Иванов сподели, че: " Вдигането на ветото към РСМ стои като тематика, обект е на непрекъсната полемика, непрекъснати договаряния. И на междуправителствено равнище, и на политическо равнище в България. " Според него, влизането в Европейски Съюз на РСМ кореспондира с българския народен интерес.

Активността, която показва държавното управление във връзка с тематиката за РСМ, закупи нов подтик след срещата от февруари сред Петков и македонския му сътрудник Димитър Ковачевски по време на Мюнхенската конференция за сигурност. Тогава Петков се опита да прикрие това виждане, като от обща фотография сред него, Ковачевски и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, нашият министър-председател (е, едва ли персонално, само че въпреки всичко е бил някой от екипа му) беше изрязал македонския. Едва няколко дни, откакто македонското държавно управление разгласява същата фотография, само че неизрязана, Петков също призна за общата среща. Какво е говорено на нея, за какво беше изрязан македонският министър председател, за какво нашият мълчеше по въпроса, са разумни питания. А отговорът им се подразбираше от текстовете към фотосите. В обявата на Ковачевски акцентът беше, че „ държавният секретар Блинкен е изразил своята цялостна поддръжка за разговора и другарството сред Северна Македония и България и показа откровеното си предпочитание да ни види дружно в ЕС„.

Текстът към обявата на Петков, част от която беше и изрязаната фотография, гласеше: „ Борбата против корумпираните зависи и ще се случи основно с наши лични сили, само че в тази борба вземат участие и нашите сътрудници. Елиминирането на корупцията е главен приоритет за цялата демократична общественост и службите за сигурност. Ще работим дружно, с цел да се оправим с този проблем! Успеем ли да го създадем, вложенията и новите високоплатени работни места ще последват неотложно!”

Съвсем явно е, че тогава Кирил Петков се опита да заблуди обществеността. Както за срещата си с Ковачевски, по този начин и за обсъжданите тематики. Малко по-рано това се случи и със срещата му с македонския президент Стево Пендаровски, за която пък (за следващ път) научихме от институциите в Скопие.

Не по-малко притеснителни са и резултатите от преброяването в РСМ, които през вчерашния ден оповести Държавният цех за статистика в Скопие. 3504 самоопределящи се като българи в страната. Касае се за грозна имитация, като още при самото броене, българи алармираха, че въпреки категорично да са показали че са такива, са записани като македонци. От Културния център " Иван Михайлов " – Битоля алармираха, че: На доста места преброителите не задават въпроса за етническата принадлежност на лицата, т.е. хората автоматизирано се записват като „ македонци.В най-драстичните случаи от хората, които са се оповестили за българи, бе поискано да показват български държавни документи, паспорти и така нататък - като „ доказателство “, с цел да ги записват като такива (по-голямата част от македонските българи нямаме българско гражданство). В следствие тези хора бяха регистрирани като македонци, под претекст, че не могат или не смеят да показват подобен документ ".

Основания за това, че се касае за груба имитация, са и излезлите едвам в този момент данни. Половин година след самото броене. Шест месеца преброяване? При състояние, че беше налично и електронно броене, при което след въвеждането на данните в сървър, той автоматизирано и незабавно обработва информацията.

Няма по какъв начин при към 120-140 000 души с български паспорти в РСМ, от които над 10 000 са се записали като българи, македонските управляващи да разгласят, че в цялата страна има единствено 3504 самоопределящи се като българи. Със сигурност не всички от тези 120 000 се усещат българи, някои са го създали поради европейските паспорти, даващи им повече права, само че даже и половината, даже и 2/3 да са го създали, къде остават другите. Разбира се, не би трябвало да забравяме, че доста българи се опасяват да заявят на глас, че се усещат такива, поради издевателството, който им е оказван от страна на македонските управляващи.

Всъщност сходни резултати бяха предстоящи, тъй като от известно време тече дейна акция по приемането на РСМ в Европейски Съюз. За да се случи това, няма по какъв начин преброяването на регистрира всички, които се самоопределят за българи, тъй като това ще потвърди правотата на ветото и настояванията ни.

Немалка виновност за сегашната обстановка имат огромна част от управниците ни. Слабо, да не кажем никакво лобиране от наша страна. И до момента в който допреди няколко години говорихме единствено за просръбското и проруското въздействие в РСМ, неотдавна има интензивно антибългарско говорене, а и освен говорене, от страна и на западни политици.

Македония продължава да е под сериозното въздействие на Сърбия, което е изцяло видно, че няма да изчезне от единствено себе си, още по-малко ще се изпари, в случай че РСМ бъде призната в Европейски Съюз. Напротив, това ще я окрили да продължи да следва досегашната си политика, която е пагубна за нас.

Но нищо остаряло не е забравено... Преди повече от 40 години, един от най-големите български историци, тогавашният шеф на Института за история към Българска академия на науките, акад. Христо Христов, разгласява публикацията си „ Македонизмът като политическа идея в края на ХІХ и началото на ХХ век “, в която базирайки се на богатата изворова и литературна база от български и задграничен генезис, разкрива дейната роля на сръбската и съветската дипломация за основаването и одобряването на македонизма като антибългарска политическа идея, акцентирайки, че македонизмът като идейно-политическо разбиране няма никаква връзка с освободителните битки на тамошното население и е дело на великосръбската агитация.

А страна, в която до 1944 година популацията се е самоопределяло като „ българи “, през днешния ден прави неистови опити да скъса пъпната шнур с нас. Видно е и все по-активното, изключително в последната година, облъчване в " вярната позиция " по тематиката за Македония, което ни ползват отвред. Включително и родни (кои платени, кои не) предатели.

Все по-ясно става, че главният въпрос към този момент не е дали, а по кое време. Кога ще бъде премината тънката алена линия. Но не по-малко значимият въпрос е по какъв начин ще реагираме ние. И дали ще имаме съзнанието да се противопоставим на опитите всичко българско да бъде тотално изличено от Македония или добродушно ще си мишкуваме по домовете. Защото никое национално изменничество не може да бъде осъществено, в случай че суверенът му се опълчи.

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР