ВиК дружествата нямат интерес от високите загуби. Регулирането на ВиК

...
ВиК дружествата нямат интерес от високите загуби. Регулирането на ВиК
Коментари Харесай

Добромир Симидчиев: Трябва да има натиск върху ВиК операторите за по-добра услуга

" ВиК сдруженията нямат интерес от високите загуби. Регулирането на ВиК сдруженията се прави по доста параметри, освен по формулата за цената на водата. И те нямат интерес от високите загуби . Високите загуби нормално са свързани с спомагателни високи разноски ". 

Това сподели пред БНР Добромир Симидчиев, някогашен заместник-министър на районното развиване и благоустройството. 

Служебният екоминистър Асен Личев нападна ВиК сдруженията за цената на водата. Според Личев колкото повече загуби по мрежата има обещано сдружение, толкоз по-висока цена на водата може да изиска то. В момента цената на водата за кубически метър е равна на годишните доходи на съответното сдружение, разграничена на разликата сред количеството на водата, която влиза в тръбите, и загубите по мрежата. 

Симидчиев разясни, че естественият блян на едно сдружение е да понижи загубите , само че до каква степен сполучливо го прави, това е различен въпрос. 

" Като регулаторна база имаме несъмнено едни от най-хубавите наредби, които нямат механически пропуски . Намаляването на загубите е тежък и енергоемък развой. ВиК-атата не са оправят добре. Борбата с този въпрос изисква ужасно доста вложения, които би трябвало да влязат в цената на водата. Трябва да се откри баланс от кое място да се намерят тези вложения ". 

В предаването " 12+3 " Симидчиев добави, че  формулата за цената на водата е добра и няма потребност да се мисли за нов ценови модел

" Това, което би трябвало да проведем като спор, е да има напън върху ВиК операторите за по-добра услуга . Това е усилието, което си коства - накъде да се насочат вложенията. Дали да бъдат към вода, към канал, към филтриране. Този диалог не е елементарен и това няма да се реши с формула. Формулата не е проблем, само че всекидневно по какъв начин ВиК-атата се оправят и дават услугата, там има какво да се желае . И те имат потребност от поддръжка ". 

Интервюто с Добромир Симидчиев можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР