ВиК дружества продължават да натрупват задължения за стотици хиляди левове

...
ВиК дружества продължават да натрупват задължения за стотици хиляди левове
Коментари Харесай

„Енерго-Про“ настоява за спешно събиране на дълговете от ВиК дружествата

ВиК сдружения не престават да натрупват отговорности за стотици хиляди левове за употребявана електрическа енергия и мрежови услуги, оповестиха от „ Енерго-Про “, което е е част от чешката енергийна група " Енерго-Про ".

От компанията означават, че договарянията с държавните водоснабдителни компании не всеки път водят до навременно възнаграждение на сметките, това слага „ Енерго-Про “ в затруднено състояние при погасяване на настоящи отговорности към други значими звена от енергийния бранш, като „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД и „ Националната електрическа компания “ ЕАД. Компанията обаче съблюдава лицензионните си отговорности и следва своята планувана капиталова стратегия.

Ситуацията на ликвидна рецесия в енергийния бранш и нуждата от ограничение на риска от струпване на още по-големи задължения на водоснабдителните компании принуждава енергийното сдружение да започва поетапно прекъсване на електрозахранването на ВиК здания и уреди по график единствено и само за ограничение натрупването на дълг, прецизират от „ Енерго-Про “.

Към момента едно от тях – „ ВиК Дунав “, е с неплатени сметки за близо осемстотин хиляди лв.. Мярката в съответния случай ще влезе в действие на 4 януари 2022 година, когато ще стартира поетапно изключването на административни обекти на разградското водоснабдително сдружение, а след това и обекти с водоснабдителни помпи. Изготвеният график на постъпателно изключване е изпратен до управленията на длъжниците и към използването му се пристъпва едвам откакто са изчерпани всички останали разновидности за деяние.

В началото на месеца „ Енерго-Про “ сигнализира и за забележителен дълг в размер на 515 000 лв., който е натрупало и „ ВиК Видин “, като заплащания по отговорностите към момента не са постъпили. Голяма част от дълга е в просрочие от началото на ноември. Крайната мярка на  прекратяване на снабдяването с електрическа сила на обекти на ВиК Видин е в действие от 6 декември.

Изпратени са предупредителни писма и до други ВиК сдружения със закъснели заплащания. При цялостно издължаване, „ Енерго-Про “ ще анулира планувания график за спиране на електрозахранването на ВиК сдруженията.

" Енерго-Про Енергийни услуги " ЕАД е един от водещите снабдители на свободния пазар на електрическа енергия в България с над 33 000 клиенти в цялата страна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР