Вижте подробносктиНургюл Салимова допусна загуба от рускинята Александра Горячкина в

...
Вижте подробносктиНургюл Салимова допусна загуба от рускинята Александра Горячкина в
Коментари Харесай

Нургюл със загуба в шестия кръг на Турнира на претендентките

Вижте подробноскти

Нургюл Салимова позволи загуба от рускинята Александра Горячкина в шестия кръг на Турнира на претендентките за международната купа по шахмат в Торонто.

За българката провалянето бе второ и тя остава с 2,5 точки, които и отреждат пето място в класирането. 

Днешната партия бе първата класическа между двете от финала за Световната купа през август предходната година, който Горячкина завоюва след тайбрек.

Богатата история на съперничеството посред им като че ли повлия на 20-годишната българка. След като двете разиграха Каталонско начало, Салимова получи много безперспективна позиция. Материално тя не изоставаше от Горячкина, само че нямаше никакъв явен проект по какъв начин да води офанзива и трябваше да разреши на рускинята да диктува темпото на дъската.

За да засилва играта си, Салимова пожертва пешка на 27-мия ход. Това накара Горячкина да нарави няколко грешки, само че позицията на рускинята, която е номер 3 в международната класация, остана по-добра. С напредването на партията опциите за маневриране пред българката продължаваха да понижават и на 60-ия ход тя се съобщи.

В утрешния седми кръг, с който завършва първото от двете завъртания в шампионата, Салимова ще играе с черните фигури с другата съветска представителка - Катерина Лагно. В шестия кръг Лагно записа първата си победа след триумф с черните над индийката Вайшали Рамешбабу.

В класирането отпред с 4,5 точки е китайката Тан Чжони. Бившата международна шампионка реализира третата си победа в Торонто, откакто надигра с белите фигури украинката Анна Музичук. Втора с четири точки е Горячкина, а на трета позиция е Лагно с 3,5 точки. Следва китайката Лей Тинцзие с 3 точки, пред Салимова и Вайшали с по 2,5. На последните две места с по 2 точки са индийката Хумпи Конеру и Музичук.

Победителката в шампионата ще получи правото да играе за международната купа в края на тази година против актуалната шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР