Виждаме ,че служебното правителство е полагало усилия да се справи.

...
Виждаме ,че служебното правителство е полагало усилия да се справи.
Коментари Харесай

Проф.Стефанова: Служебният кабинет работеше по запълване на дупки и чертаене на стратегии

Виждаме,че служебното държавно управление е полагало старания да се оправи. Колко добре и какъв брой трайно са решени проблемите, ще се види занапред, тъй като от запълването на дупки до  някакъв вид стратегическа линия,  не можем да създадем такава оценка в този момент. Това сподели в обзорното предаване " Това е България " на Радио " Фокус " проф. Милена Стефанова, някогашен заместник-ректор на Софийския университет " Свети Климент Охридски " и някогашен началник на катедра " Публична администрация " в отговор на въпроса " Какво разбрахме от три часовия доклад на служебното държавно управление ". 

" Това, което разбираме през днешния ден е, че най-продължително работещото служебно държавно управление, както те самите си регистрираха, през днешния ден е работило. Хубаво е, че регистрират сектор по сектор всеки какво е приключил, тъй като те за това са изпратени там, въпреки да не са определени посредством естествената процедура - кабинет на болшинството в националното заседание. Все отново те са изпълнителната власт в тези шест месеца и е хубаво жителите да знаят какво са свършили ", сподели проф. Стефанова.

От думите  й стана ясно,че с този доклад се разколебава визията, че едно служебно правителство прави единствено избори. Това което всеобщо се тиражира и от политическите партии е, че ролята на служебните държавни управления е да приготвят идващите избори. Всъщност служебните държавни управления би трябвало да създадат и този равномерен преход от една власт, постоянна, към друга постоянна изпълнителна власт. За страдание в последните две години  доста по-често държавни управления, излъчени от президента, правят тези неща, пробват се да обезпечат равномерен преход, само че в действителност си обезпечават преход от едно служебно държавно управление към друго служебно държавно управление. Ще забележим какъв брой ще бъде изменен персоналният състав на идващото служебно държавно управление.

" Дано да не му е толкоз дълъг мандатът, колкото на това ", добави тя като разяснява и обстоятелството, че за пръв път служебно правителство се регистрира: " Бих се радвала, в случай че се сътвори такава традиция. Много дълги години ние чакахме времето, в което постоянните кабинети ще оповестяват своите управнически стратегии, ще ги регистрират, ще ги следим във времето по какъв начин се движат по стратегиите ".

Тя напомни, че са се появявали такива управнически стратегии на постоянни кабинети, само че не при всички.

" Последният редовен кабинет на " Продължаваме Промяната "   с министър-председател Кирил Петков нямаше такава управническа стратегия, само че доклади е хубаво да се вършат. Много е значимо обществено да се регистрират всички действия, които се правят от изпълнителната власт и средствата, които са изразходвани за тези действия, добави проф. Стефанова.

Този длъжностен кабинет попада в доста комплициран миг, тъй като неналичието на постоянно държавно управление, на парламент в първите два месеца, който да ги управлява, има е давало независимост на деяние. И хубаво е, че те са се отчитали, стана ясно то думите й.

" Ние се намираме в няколко рецесии, насложени една върху друга. Виждаме,че служебното държавно управление е полагало старания да се оправи. Колко добре и какъв брой трайно са решени проблемите, ще се види занапред, тъй като от запълването на дупки до  някакъв вид стратегическа линия,  не можем да създадем такава оценка в този момент. А и в действителност не му е работа на едно служебно държавно управление да чертае стратегически линии ", проучва обстановката Милена Стефанова.

Тя коментира и позицията на служебния кабинет във връзка с рецесиите като " няма рецесия ", представено от няколко министъра през днешния ден по време на доклада: " Кризи има. Първата и най-важната  е вътрешната ни рецесия в партийната система. Това не ни дава шанса да бъдем доста резистентен и предвидим партньор  и при решаването на други, геополитически рецесии. По този метод доста мощно се нарежда президентът. Виждаме, че той от две години върви на европейските препоръки и в действителност него го възприемат в Европа като стабилната институция, тъй като това е фактът, а не би трябвало да бъде по този начин. "

Ние сме си вкарали един автогол по тази причина, че нашият парламент не може толкоз време да излъчи устойчиво държавно управление, което да бъде стабилно, европейските ни сътрудници и сътрудниците от Северноатлантическия пакт да могат да знаят  с кого приказват. Имаме рецесия на партийната система, тъй като в основата са партиите на всички това, което би трябвало да се случи, с цел да могат институциите да действат съгласно разпоредбите и процедурите, които са написани в законодателството., стана ясно от разбора на проф. Стефанова.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР