Виждам изход от оплитащата се политическа ситуация у нас след

...
Виждам изход от оплитащата се политическа ситуация у нас след
Коментари Харесай

Петър Витанов: Политическите партии си правят тънки сметки за местния вот

Виждам излаз от оплитащата се политическа обстановка у нас след локалните избори. Това сподели в Аудиокаста на " Фокус " " Това е България " Петър Витанов началник на делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал. " Това е теза, която застъпвам към този момент повече от половин година. Смятам, че политическите партии вършат тънки сметки за идния локален избор, който ще подсигурява съществуването и функционалността на една партия за идващия интервал от четири години, и по тази причина не подхващат стъпки към обединяване на този стадий. Защото сходно обединяване би било доста мъчно изпълнимо и няма по какъв начин да мине без съответните вреди за партиите, които ще вземат участие в него. Давам най-елементарен образец: съществуването на Политическа партия се обуславя от анти-ГЕРБ политиката. Там идеологически има доста огромна неизясненост, там са по-скоро някаква центристка партия, идваща от бизнеса, със мощна обществена стратегия. Т.е. опит да се бракониерство от всички идеологически хрумвания и течения, само че няма някаква избистрена идейна същина, и в действителност поддръжката се дължи на анти-ГЕРБ вота. Самото обединяване с ГЕРБ би сложило съществуването на " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ под въпрос, уточни Витанов.

Той счита още, че макар тези опити, които се вършат, те са по-скоро илюзорни, те са параванни, те са фасадни, и не целят постигането на съглашение и основаването на коалиция. Също по сходен метод разсъждават и ГЕРБ. Ако ГЕРБ като победител на изборите се опита да направи различен вид управническа настройка с партии като Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, това би провокирало доста тежка вреда на идния локален избор, най-вероятно би способствало за загубата на огромни общини – тези, които разполагат с огромни бюджети, и тези, които имат сериозен административен уред, и тези, които са в основата на електоралния триумф на ГЕРБ, и те не биха го рискували да го реализиран.

Според Витанов, има и външен фактор, то той не е чак толкоз мощен, че да предопределя образуването на държавно управление.

" И по тази причина по-скоро съм на черноглед за основаването на стабилно управление  преди локалния избор. Така че аз смятам, че служебните държавни управления ще продължат да действат под една или друга форма. Президентът към този момент предизвести, да не кажа заплаши, че в случай че партиите не се вразумят и не създадат кабинет, той ще форсира периодите за мандатите и ще се премине към избори. Но 50-ия парламент в случай че се случи през юли и началото на август, каква е гаранцията, че няма да бъде като 49-ия е като 48-ия, тъй като локалните избори ще бъдат чак октомври-ноември? И до тогава още едни ли избори ще вършим? ", сподели още Витанов.

Според него, в случай че има избори края на юли, или август, който по формулировка е почивен, хората са по ваканции, в това число и Народното събрание, той няма по какъв начин да работи изцяло, на 100% от потенциала си. Ще останат два месеца за договаряния. Дали ще има още едни избори през октомври или с 50-ия парламент от юли консултациите ще продължат до октомври-ноември, това е въпрос, в това число и на президентската администрация. В известна степен и от тях зависи дали да има още едни избори по-късно или за 51-ви, или пък с изборите за 50-ти парламент ще може да се формира  мнозинство, въпреки и 2-3 месеца по-късно след провеждането им. Но това са единствено хипотези, добави Петър Витанов.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР