Вижда се краят на паричния разгул. Две години след като

...
Вижда се краят на паричния разгул. Две години след като
Коментари Харесай

Довиждане на лесните пари

Вижда се краят на паричния разгул. Две години откакто пандемията запрати световното стопанство в дълбока, само че къса криза, централните банкери изтеглят изключителните си  стратегии за  парични тласъци.

 

" Бенк ъф Инглънд " усили за втори следващ месец главната си рента и част от паричните й стратези упорстват за по-бързи ограничения. Федералният запас се приготвя да увеличи лихвените проценти през март, а последните мощни данни за пазара на труда в Съединени американски щати пораждат спекулации за по-агресивни стъпки. " Бенк ъф Канада " ще качи лихвените проценти през март. И даже Европейската централна банка може да се задейства до края на годината. 

Лихвите потеглиха нагоре тъй като паричните специалисти решиха, че международният инфлационен потрес сега е по-голяма опасност от по-нататъшните провали от COVID-19. 

Народната банка на Китай пък поема в противоположна посока и евентуално ще направи заемите по-евтини поради периодическите гърмежи на инфектирани от ковид и поради проблемите в бранша на недвижимите парцели. " Бенк ъф Джъпен " пък евентуално ще резервира без смяна паричната си политика през тази година, макар че към този момент се появиха подозрения дали тя би могла " да удържи фронта ". 

Много централни банки от разрастващите се пазари започнаха да покачват лихвените проценти още през 2021-а. През предходната седмица Бразилия направи трето следващо лихвено нарастване със 150 базови пункта, а Чехия качи базовата си рента до най-високата стойност в Европейския съюз. 

Русия, Полша, Мексико и Перу също стягат паричната дисциплинираност, макар че някои анализатори считат, че лихвеният цикъл в Латинска Америка е достигнал оптималните стойности.

Икономисти на " Джей Пи Моргън Чейз " пресмятат, че до април ще има растеж на лихвените проценти в страни, чието общо произвеждане е 50% от световния Брутният вътрешен продукт. Те чакат към 2% междинна международна рента в края на тази година - съвсем колкото беше предпандемичната й стойност.

Това допуска

най-мащабното стягане на паричната политика

от 90-е години на предишния век. И обратът няма да се изчерпва единствено с лихвите. Централните банки ще изтеглят и стратегиите си за покупка на облигации, които използваха за ограничение на разноските по дълготрайните заеми. 

В хода на този развой ще има и огромно разбъркване на пластовете на финансовите пазари, които получиха сериозна поддръжка от лесните пари. Световният борсов показател на MSCI е поевтинял с към 5% от началото на годината. Държавните облигации възстановяват доходността си на по-високите предпандемични нива. 

Нещата се случват по-бързо от упованията: единствено допреди няколко месеца болшинството парични специалисти не допускаха, че ще попаднат в настоящето състояние. Те убеждаваха през цялата 2021-а, че ценовият напън ще е " временен ", приветстваха бързия растеж на заетостта и пренебрегваха инфлационните рискове, за които сигнализираха някои коментатори.

Днес стратезите установяват, че инфлацията е устойчива мощ и че толерирането на риска от възходяща серпантина на цените и заплатите може да спре растежа и даже да докара до криза. Именити икономисти и вложители предизвестяват, че централните банки към момента " изостават от тренда " и не подхващат целия набор от нужните ограничения.  

Резките придвижвания обаче могат да се окажат контрапродуктивни. Икономисти на " Блумбърг " са пресметнали, че в случай че " Бенк ъф Инглънд " фактически желае да смъкна инфлацията до целевите 2% през тази година, тя ще би трябвало да качи лихвените проценти дотолкоз, че да извади от пазара на труда 1.2 млн. британци. 

Засега

най-загадъчни остават желанията на Европейската централна банка.

На постоянното заседание на управителния съвет на институцията на 3 февуари дойде закъснялото самопризнание, че инфлационният растеж съставлява сериозен риск. Шефката на ЕЦБ - Кристин Лагард - сподели след съвещанието пред репортерите, че " ценовият растеж в 19-те страни от еврозоната уголемява базата си " и " ситуацията фактически се е трансформирало ", само че пропусна дежурния си коментар, че лихвени нараствания през тази година са " прекомерно малко евентуални ".

Това обнадежди пазарните играчи, че се задават лихвени нараствания и в еврозоната, като някои даже залагат на растеж от 50 базови пункта до края на годината и нулеви, а не негативни, депозитни лихви.

Членът на управителния съвет на ЕЦБ и ръководител на нидерландската централна банка Клаас Кнот се опита да охлади ентусиазма. През седмицата, в изявление за локалната телевизионна стратегия " Бюитенхоф ", един от най-ревностните блюстители на паричната дисциплинираност разяснява, че чака първото лихвено нарастване с 25 базови пункта през четвъртото тримесечие и второ покачване - през първите три месеца на 2023-а. Кнот сподели също, че поддържа допустимо най-бързото преустановяване на програмата за покупка на активи от страна на ЕЦБ.

Френският му сътрудник Франсоа Вилроа дьо Гало пък предизвести, че пазарната реакция е прекомерна. И че търговците са игнорирали уточненията на госпожа Лагард от 7 февруари, че всяка смяна на паричната политика ще е " постепенна ".

Нарастват паниките на вложителите, че ако ЕЦБ стяга прекомерно нападателно паричната политика, ще провокира земетресения на дълговите пазари, сходни на тези, задълбочили дълговата рецесия в еврозоната преди 10 години. 

Правителствените облигации на блока на еврото

поевтиняха внезапно след съвещанието на европейските централни банкери

на 3 февруари. Перспектива за по-скорошно начало на прогресивен лихвен цикъл тормози вложителите, тъй като ЕЦБ неведнъж е заявявала, че ще стартира да качва лихвите едвам откакто приключи разточителните си стратегии за покупка на облигации. 

От сходно бързане ще пострадат най-много най-задлъжнелите страни, чиито ДЦК се облагодетелстваха непропорционално от дейното " извършване на покупки " на ЕЦБ. Техните кредитни разноски ще скочат най-рязко, разтваряйки ножицата на доходността от облигациите сред страните от еврозоната. В най-сериозна заплаха са задълженията на Италия и на Гърция, които са надлежно 160% и 200% от брутните им вътрешни артикули. През седмицата спредът сред доходността на базовите за еврозоната десетгодишни немски облигации и сходните по срочност гръцки бумаги надвиши 2% (бел. ред. - 2.19% в утринната търговия на 9 февруари) от 1.4% при започване на годината и двойно над разликата през август 2021-а. Диференциалът при десетгодишния италиански дълг е съвсем 1.6% - най-голям от юли 2020-а насам. 

В тези условия на еуфория, пазарни залози и предизвестия за повече разсъдък, еврото остава устойчиво над 1.14 щ. $ и даже съумя да се " отлепи " от сериозните 1.03 шв. франка, поскъпвайки до съвсем 1.0550 франка. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР