Виетнам изпраща 50 000 свои работници в България През 2019

...
Виетнам изпраща 50 000 свои работници в България През 2019
Коментари Харесай

Икономисти: Ако 50 000 виетнамски работници дойдат у нас,...

Виетнам изпраща 50 000 свои служащи в България
През 2019 година Виетнам цели да изпрати 120 000 виетнамци на работа в чужбина, насочвайки се към пазари като Япония, Южна Корея, Тайван, Румъния и България. У нас може да дойдат към 50 хиляди души, които да работят в строителството, шивашката и текстилната индустрия, високотехнологичното селско стопанство и здравното обслужване. Наред с обичайните пазари стотици хиляди работни места са налични за виетнамците в Европа с помощта на съглашения за съдействие в региона на труда, подписани в края на 2018 година.

Икономистът Стоян Панчев разяснява пред Bulgaria on Air, че откакто българските служащи отпътуват да работят в страни от Западна Европа, то е обикновено да се наложи и у нас да се внася работна мощ, и то при ясния дефицит на фрагменти в доста сфери на бизнеса.

По думите му възможните виетнамски служащи, в случай че им е преференциално и дойдат у нас, ще заемат работни места, които българи не желаят.

" Социалната страна донася този резултат. Когато имаш опция да не работиш и въпреки всичко да оцеляваш, ти можеш да направиш избора - не, на тази работа ми е прекомерно ниска заплатата и надлежно мога да употребявам обществената си страна, с цел да претърпявам ", изясни Стоян Панчев.

Икономистът обаче се съгласи с специалиста от КНСБ Любослав Костов, че възможната импортирана работна ръка от Изтока ще бъде нискоквалифицирана и ще става въпрос по-скоро за сезонни служащи.

Костов обаче беше безапелационен, че идването на виетнамците в България ще съставлява обществен дъмпинг по отношение на българските служащи.

" Българският бизнес, за него това е добре пристигнало. Ако ще идват тези хора, те би трябвало да са на същите заплати като българските или да не се подбива българският пазар на труда, тъй като непрекъснато споделяме, че няма хора, само че нищо не вършим, с цел да задържим нашите хора тук ", безапелационен беше представителят на КНСБ.

Любослав Костов добави, че страната ни би трябвало вместо да вкарва евтина работна ръка от разнообразни страни, да работи за повишението на приходите у нас, което по този начин или другояче би трябвало да стане, с цел да приемем еврото и с цел да задържаме качествените експерти у нас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР