Вие сте министър в правителството на ГЕРБ и Продължаваме промяната,

...
Вие сте министър в правителството на ГЕРБ и Продължаваме промяната,
Коментари Харесай

БСП: Абсурд! ГЕРБ протестира срещу ГЕРБ за мигрантите

„ Вие сте министър в държавното управление на ГЕРБ и „ Продължаваме промяната ”, нали по този начин? Преди известно време „ Продължаваме промяната ” Ви желаеха оставката, ГЕРБ Ви опазиха. Вие не казахте ясно чия кандидатура сте, само че по всички проличава, че сте на ГЕРБ. Вчера на митинга против мигрантите главен уредник беше ръководителят на групата общински съветници на ГЕРБ в София Антон Хекимян. Той беше претендентът за кмет на ГЕРБ с ясни претенции – видеонаблюдение, закриване на бежанския център, засилено полицейско наличие. Днес Вие 3 часа ни обяснявате по какъв начин няма никакви проблеми, по какъв начин това са някакви групички деца, които се карат между тях и дори се познавали.  И че това на било проблем за Министерство на вътрешните работи и за страната, а някакви си „ съветски микрофони ” правили хибридна офанзива и агитация. И се чудя, Антон Хекимян тези неща не ги ли знае – че няма никакви проблеми, няма бежанци, няма миграционен напън, а някакви „ съветски микрофони ” от Народното събрание правили от това огромен проблем? ”
Така се обърна зам.-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България ” Георги Свиленски  към министъра на вътрешните работи Калин Стоянов по време на чуването му в Народното събрание по отношение на случаите с мигранти в столицата.
 „ И тъй като Антон Хекимян е ръководител на комисията за битка с корупцията от ГЕРБ, Вие сте министър от държавното управление на ГЕРБ, те желаят пари от държавното управление за бежанския център, за полиция, за видеонаблюдение, по какъв начин отговаряте на всички тези обстоятелства, насложени един върху различен, от Ваша страна, че няма проблем, и от ръководителя на групата Ви съветници, който твърди, че в София има заплашителен проблем със сигурността, с бежанците, с видеонаблюдението и със спокойствието на жителите в „ Овча купел ”? ”, попита Свиленски.  
Зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Иван  Ченчев  продължи с въпросите: „ Отишъл в „ Овча купел “ представителят на ГЕРБ Антон Хекимян да стачкува. Решението за този център е взето от ГЕРБ, осъществено от ГЕРБ. Значи - ГЕРБ стачкува срещу ГЕРБ. Те, като са взимали решение за този център там – не са ли мислили за видеонаблюдение, за това по какъв начин ще действа, за жителите, живеещи в близост? “
Ченчев се обърна към вътрешния министър: „ Няма по какъв начин да повярваме напълно на изнесеното от Вас, защото има условия и обстоятелства, които са се случили, само че не са упоменати. Например, защото имате вменени отговорности за центровете за бежанци - здравното проучване на тези хора, коит  са подали молби, какво демонстрира? А от неподалите молби? В какъв режим на придвижване са мигрантите в тези общини? Има ли заразни? Контрол? Кой управлява това? “
„ Понеже приказваме за „ Овча купел “, да приказваме ли за Харманли? Имаше ли огромен митинг там – имаше. Колко души населяват този център? Жителите на града са обезпокоени, защото мигрантите се движат свободно в центъра “, добави националният представител от Българска социалистическа партия и се обърна към ръководителя на Държавната организация за бежанците Марияна Тошева: „ Защо е напуснал скоро досегашният шеф на Центъра за настаняване на бежанци в Харманли? “
 „ На 6 февруари 2024 година е основано структурно звено на жандармерията за решение на проблемите с реда и сигурността, забележете - свързани с реда на свободното придвижване на мигранти в този център. Значи проблеми има. Тук ни се споделя, че няма. Имало два изолирани случаи. Ала бала – нелепости. Защо тогава Министерство на вътрешните работи е реагирало с това структурно звено? “, обърна се Ченчев още веднъж към вътрешния министър.
Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ добави още обстоятелства: „ Вчера румънската полиция разруши мрежа за трафик на мигранти и залови български жители, които са прекарвали с лодки по река Дунав мигранти. Тази група работила от началото на 2023 година Значи, една година работи тази група. Една година прекарва с лодки мигранти, които минават през България “, уточни Ченчев.
Той сложи още един обезпокоителен въпрос: „ Хората имат терзания, че в учебни заведения, които се продават в разнообразни общини на България, ще бъдат настанени мигранти. Имаме сигнали “, съобщи той и сподели от парламентарната естрада подобен съответен сигнал. И се обърна към ръководителя на Агенцията за бежанците Марияна Тошева: „ Признахте, че сте желали информация от регионални шефове и от кметове за разнообразни учебни заведения. Казахте, че и на Вас са Ви се обаждали, с цел да Ви оферират. Значи, това го има. Какво се случва, г-жо Тошева? “, реагира социалистът. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР