Видеоклиповете в TikTok, насърчаващи използването на цианид за справяне с

...
Видеоклиповете в TikTok, насърчаващи използването на цианид за справяне с
Коментари Харесай

Смъртоносна нова тенденция в TikTok: Кайсиеви ядки срещу акне

Видеоклиповете в TikTok, насърчаващи потреблението на цианид за справяне с акнето, провокираха предизвестия от страна на лекари.

Експертите се притесняват, че подправената наклонност, която е събрала милиони гледания, може да бъде смъртоносна.

В едно от видеата в TikTok млада жена твърди, че " скрито " храни приятеля си със семена, съдържащи отровния химикал, и че това е изчистило акнето му.



В същото време в различен клип жена твърди, че чистият ѝ загар може да се дължи на това, че като дете е изяла най-малко пет кайсиеви ядки.

Амигдалинът - естествено съдържащ се в костилките на кайсиите, семената на черешите и суровите ядки - се трансформира в цианид, откакто бъде употребяван.

В съсредоточени количества той нападна сърцето, дихателната система и централната нервна система и може да убие човек за минути.

Д-р Нийл Пател от LloydsPharmacy Online Doctor съобщи: " По принцип храните, които съдържат цианид, нормално го съдържат в доста ниски дози, които не са мотив за терзание.

Например ябълковите семки съдържат дребни количества цианид, само че задачите семки минават през организма без никакви проблеми. Дори при смачкани или сдъвкани семена, би трябвало да изядете най-малко 150 едновременно, с цел да има някакъв риск.

" Трябва обаче да внимавате с кайсиевите ядки. Това са семената вътре в кайсиевата костилка. Обикновено ви трябват клещи, с цел да разчупите костилката и да ги извлечете. “

Urgent warning over TikTok's 'deadly' new skincare trend
— Daily Mail Online (@MailOnline)
Европейският орган за сигурност на храните показва кайсиевите ядки като източник на риск от отравяне с цианид.

Консумирането на повече от три ядки едновременно може да надвиши целесъобразното безвредно равнище.

Д-р Пател добави: " Тази наклонност може да бъде доста рискова. Дългосрочните признаци на отравяне с цианид включват кома, високо или ниско кръвно налягане, загуба на схващане, увреждане на белия дроб, припадъци и даже гибел. "

В едно от видеата в TikTok, което има повече от 473 000 гледания и 80 000 лайкове, жена изяснява, че чистата ѝ кожа се дължи на яденето на кайсиеви ядки в детството.

Тя обаче предизвестява другите да не пробват сами тази необикновена грижа за кожата.

Потребителката на TikTok Graceattakk, която е разгласила видеото, споделя: " Една от аргументите кожата ми да е толкоз добра в този момент може би се дължи на това, че в детството си непрекъснато ядях това ".

Други консуматори оповестяват, че имат " по-гладка " кожа след консумация на ядките.

В друго видео в TikTok, оповестено от thectgirl, се твърди, че семената могат да понижат бръчките и да предотвратят рак.

Видеоклипът, който има повече от 13 000 гледания, допуска, че племе в Пакистан яде семената и употребява маслото от кайсиевите семки и " в никакъв случай не се разболява от рак ", прибавя също, че " дамите в никакъв случай не се бръчкат ".

В някои видеоклипове ядките се назовават и " загадка суперхрана ".

Кайсиевите ядки се употребяват и в китайската медицина за лекуване на кашлица и за облекчение на запек.

Въпреки това доста уеб страници, които продават тези семена като лекарство, предизвестяват, че те би трябвало да се употребяват с нараснало внимание и че потреблението на прекалено много от тях може да докара до отравяне с цианид.

Регистърът на китайската билкова медицина " изрично предизвестява против използването на кайсиеви ядки от популацията " заради тяхната токсичност.

Въпреки това кайсиевите ядки са известно допълващо лекарство от 70-те години на предишния век, защото се твърди, че могат да спрат раковите болести. Това обаче не е потвърдено.

Тенденцията за грижа за кожата TikTok е освен извънредно рискова, само че съгласно специалистите е " мит ", че кайсиевите ядки лекуват акне.

Вместо това, в случай че някой в действителност има акне, би трябвало да включи артикули, съдържащи бензоил пероксид салицилова киселина, в рутинната си грижа за кожата, споделят специалистите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР