Входът към долината на връх Мальовица, емблемата на българското планинарство

...
Входът към долината на връх Мальовица, емблемата на българското планинарство
Коментари Харесай

Как нито една институция не е установила досега, че някой строи на Мальовица?

Входът към долината на връх Мальовица, емблемата на българското планинарство и мека на обучителните и подготвителни алпийски и ски лагери, се трансформира в курортна зона с " атракциони ", място за платено паркиране… и от ден на ден градежи. 

Дружеството " Агросим " ЕООД претендира за притежател на част от Национален парк Рила - като горските парцели към този момент са разграничени в картите на части с формата на ски-писти и лифтове.

Затова от самодейността " "  търсят аргументите за безпокойството в туристическата общественост посредством обществени източници на информация. 
Официалната информация от министерствата на околната среда и на районното развиване
Един от тях са отговорите на въпроси заложени от народния представител Васил Тодев ( " Зелено придвижване ", част от Демократична България и от групата на ПП-ДБ) към министъра на околната среда и водите () и министъра на районното развиване и благоустройството (), оповестени на интернет страницата на Народното събрание.

Отговорът на министъра на районното развиване Андрей Цеков е извънредно осведомителен. От значение за актуалната част са няколко информации.

Първата е, че в региона на ски-пистите е издигната снежна апаратура, за която не са показани строителни бумаги или разрешителни. В ДНСК не е постъпвало съобщение по реда на член 197, т. 14 от Закона за горите, каквото се изисква да бъде изпратено от горските контролни служби при констатиране на осъществено нелегално строителство.

Втората е, че през 2019 година община Самоков е издала позволение за толерантност на 4 влека на Българското туристическо сдружение (БТС), които по-късно са дадени чартърен за 10 години на " Ви Ай Хънтинг " ООД. Министърът дава данни за сложени краткотрайни обекти на територията на център " Мальовица ", само че за тях ще цитираме регистъра на преместваемите обекти на община Самоков, където откриваме позволения за слагане на следните обекти:

Разрешения на " Ви Ай хънтинг " – три гаража по 90 кв. м. в парцели 15285.10.690, 691 и 697:
каса в ПИ 15285.10.698,складове за снежна апаратура в ПИ № 15285.10.699 за 70 кв.м. и в ПИ № 15285.10.700 за 51 кв.м.,„ Параклис “ с повърхност 10 кв.м. в парцел ПИ № 15285.10.441,„ Движеща пътека за транспорт на туристи “ с повърхност 260 кв.м. и дължина 130 м. в ПИ № 15285.10.442.
Разрешения на Туристическо сдружение Мальовица:
за „ Движеща пътека за транспорт на туристи " върху повърхност от 98 кв.м. и дължина 70 м. в ПИ № 15285.10.440 за преместваем обект вид „ Тубинг трасе “ с повърхност  от 350 кв.м. в ПИ № 15285.10.441.
В отговора на министъра на околната среда е посочено, че Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) на област София се е произнесла по две горскостопански стратегии за сеч на комерсиалното сдружение " Агросим " ЕООД и едно предложение за водовземане.

Също по този начин се показва че, Регионална инспекция за опазване на околната среда София и Дирекцията на Национален парк (НП) Рила били правили инспекции и открили строителни машини и " следи "  от тежкотоварна техника по Меча поляна (същата, от която стартира националният парк и където е ситуирана някогашната Централна планинска школа с прилежащата ски писта). При тези инспекции строителство не било открито.

Извън посочените от министъра на районното развиване градежи и слагания на краткотрайни обекти, както и системата за неестествен сняг, за която липсват документи, би трябвало да посочим няколко градежа, за които в справката на Министерство на регионалното развитие не се загатва - система за осветяване на ски пистите, заведения за публично хранене, сменени влекове и нови влекове.

Информация за издадени документи, свързани с новите влекове, заснежителна и осветителна сиситеми и пистите не откриваме  в общинските регистри на Община Самоков. Няма обществена диря за издадените разрешителни за градеж на обектите, въведени в употреба, нито за техническите паспорти на градежите. 

Както се показва в първата част на разбора, комерсиалното сдружение " Агросим " ЕООД е главен притежател на територията в региона на Мальовица, като е придобило благосъстоятелност през 2008 година в следствие от заменки на държавни гори – избрани през 2014 година с Решение на Европейската комисия като част от голяма скица на противозаконна държавна помощ.

В този смисъл значимо е да се знае, че в сменените гори е неразрешено всякакво строителство - с §3 в Закона за горите през 20011 година по силата на вълната на публичното неодобрение против заменките законодателите осигуриха нелегално приватизираните парцели край курорти най-малко да останат гори. През последните месеци тази тематика стана настояща, тъй като Висшият адвокатски съвет изиска от Конституционния съд да разгласи наредбата за противоконституционна.

От сателитните изображения излиза наяве, че в парцелите благосъстоятелност на " Агросим " е осъществено строителство, което би трябвало да се ревизира дали не е в нарушаване на Закона за горите, забраняващ строителството в сменените гори. Независимо че територията на Мальовица е проверявана неведнъж от чиновници на Горско стопанство Самоков, Регионална инспекция за опазване на околната среда София, РДГ София, РДНСК  и община Самоков, такова строителство не е установено по реда на закона. Единствено от РДНСК са отбелязали за налична заснежителна апаратура на пистите, за която липсва каквато и да е документи.

В отговорите на двамата министри не се откриват данни за процедури по реда на Закон за устройство на територията, Закон за опазване на околната среда и Закон за биологичното разнообразие за връзката сред пистите, системата за неестествен сняг, системата за осветяване, заведенията за публично хранене, подмяната на влековете.

Заради липса на обществени регистри не можем да проверим дали новите уреди са минавали през процедури, както се изисква в ДНСК и ДАМТН. В данните, предоставени от Министерство на околната среда и водите, не се открива информация за процедури по реда на Закон за опазване на околната среда и Закон за биологичното разнообразие и за преместваемите обекти.
Нека проследим още веднъж документите и обществените бази данни  
Предложението за водовземане е разказано в отговора на министър Юлиан Попов  като „ Водовземане от подземни води от действителен шахтов бунар в парцел 15285.10.441 ”, за което е издадено писмо 11104-6852 от Регионална инспекция за опазване на околната среда София. От регистъра за водовземане на Басейнова дирекция Дунавски район-гр. Плевен откриваме, че на 28.12.2023 година (любим интервал за издаване на проблематични решения на администрацията – в дребното работни дни сред Коледа и Нова година) на компанията " Агросим " ЕООД еиздадено позволение за прилагане на 189 216 куб.м. годишно за потребностите на 10 бр. оръдия за произвеждане на неестествен сняг. Шахтовият бунар е посочен с координати 42.209463889 23.387227778 като действителен. Посоченият парцел 15285.10.441 към този момент не съществува, като по наши измервания кладенецът попада в нов парцел 15285.10.699.

В регистъра за водовземанията откриваме и позволение от същия ден, неупоменато от Министерство на околната среда и водите в отговора към народния представител В. Тодев. Това позволение е издадено за действителен тръбен бунар на " Ел Ем Импекс " ЕООД в парцел 15285.10.624 – също предопределен за зареждане на към този момент посочените 10 оръдия за неестествен сняг в размер от още 40 977 куб.м.  

Дружеството " Ел Ем Импекс " е благосъстоятелност на предприемача Христо Ковачки. В известието на Басейновата дирекция, което откриваме на уеб страницата на община Самоков е посочено, че настояването е подадено от сдружението на 27.10.2023г., само че Басейновата дирекция се базира на писмо от Регионална инспекция за опазване на околната среда София N11103-6853, в което е посочено, че кладенецът е действителен и не предстои на процедури по реда на Закон за опазване на околната среда и Закон за биологичното разнообразие.

В регистрите на Басейнова дирекция не се откриват данни за издавани предходни разрешителни за водоползване от двата кладенеца – т.е. институциите са приели, че те в миналото в предишното са издигнати, заради което не подлежат през 2023 година на процедури по Закон за опазване на околната среда и Закон за биологичното разнообразие. Но едвам през 2023г. притежателите са решили да ги употребяват по предопределение.

За посочения парцел 15285.10.624, където е ситуиран тръбният бунар на Ел ЕМ Импекс, на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда София откриваме изговаряне от 2020 година, с което се позволява без процедура по екологична оценка да се промяни обстоен организационен проект, допускащ на мястото на хотел „ Ален мак “ да се построят нов триетажен хотел, паркинг и бунгало. В решението се показва, че комплексът ще се водоснабдява от предстоящ тръбен бунар с дебит от 1,3 л/с – тъкмо колкото е позволено на " Ел Ем Импекс ". Отпадните води ще се събират в изгребна яма и изнасят отвън обсега на парцела. Искането към Регионална инспекция за опазване на околната среда е показано от сдружението " Имоти Престиж " ЕООД.

От всичко горепосочено виждаме, че на Мальовица се строи, без значение от това дали законно, нелегално, като замяна, ремонт или слагане на безсрочни преместваеми обекти. Това дава съображение да зададем обществено следните въпроси към способените органи:
Издавани ли са някакви документи въобще – без значение по реда на кой закон – за подмяната на влековете, построяването на системата за неестествен сняг и системата за осветяване на писти, както и за заведенията за хранене?Кой е разрешил и с какъв документ строителството в горски парцели, обект на подмяна – противозаконна държавна помощ, в които е неразрешено всякакво строителство?Как Регионална инспекция за опазване на околната среда София откри, че кладенците за вода за неестествен сняг  са съществуващи уреди?Защо ДНСК не е установило противозаконното строителство на системата за неестествен сняг, откакто това е в тяхната подготвеност?Защо  РИОСВ София е решило, че изземването на 230 000 куб.м. подземни води в предпазена зона от Натура 2000 не предстои на оценка за съгласуемост и на преценка нуждата от Оценка на въздействието върху околната среда, откакто изземването на води  е включено в приложение 2 на Закон за опазване на околната среда под т. 10 “н ” и попада в предпазена зона, защитаващи типове и местообитания, подвластни от водите?Как се зареждат с питейна вода обектите в региона на Меча поляна и по какъв начин се пречистват отпадните им води?Направена ли е процедура по реда на законите за запазване на околната среда и за биологичното многообразие на системата за неестествен сняг, откакто Басейнова дирекция и Регионална инспекция за опазване на околната среда София са издали позволение за прилагане на води за нея? По каква система стига водата за неестествен сняг от тръбният бунар на Ел Ем Импекс ЕООД до ски-пистите?И на последно място, само че не по значение, считаме, че е време Висшия адвокатски съвет да уточни основателят на неговото искане към Конституционния съд за унищожаване на възбраната за застрояване на сменени гори в §3 от ЗГ?И най-много: Как нито една институция не е открила до момента, че някой строи на Мальовица?
P.S. В писмо до медиите от " Ел Ем импекс " настояват че „ При установено противоречие сред Кадастралната карта и кадастралните регистри на Република България и Картата на народен парк Рила, „ АГРОСИМ “ ЕООД отстъпва 5500 кв.м. лична горска територия на Национален Парк Рила - безплатно. ”  и че „ Промяната е отразена в Заповед за изменение на КККР № 18-7837-27.07.2022/27.07.2022 година на НАЧАЛНИК НА СГКК - СОФИЙСКА ОБЛАСТ ”. С това удостоверение единствено се дава доказателство, че до 2022 година компанията е водила като своя благосъстоятелност елементи на Национален парк Рила и договорката за подмяна на горите през 2008 година е била оскъдна, тъй като неин обект е била територия изключителна държавна благосъстоятелност.

*От Зелени закони не си разрешаваме да разясняваме целесъобразността на дейностите на другите компании и сдружения на територията на Мальовица, а единствено неналичието на данни за тяхната правомерност в обществените регистри и карти, тъй като имаме вяра, че правовата страна е в основата на благоденствието на всяко общество.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР