Ветото беше потвърдено отново по време на днешната среща на

...
Ветото беше потвърдено отново по време на днешната среща на
Коментари Харесай

Унгария пак наложи вето върху военната помощ на ЕС за Украйна в размер на 500 млн. евро

Ветото беше доказано още веднъж по време на днешната среща на министрите на външните работи в Люксембург, заяви Евронюз.

Жозеп Борел, началник на външната политика на блока, съобщи, че " откровено съжалява " за продължаващата невъзможност, която той дефинира като " плачевна обстановка ".

Блокирането е резултат от спор по отношение на листата на Киев с " интернационалните спонсори на войната " - обществен азбучник на частни компании, в който е включена OTP Bank, най-голямата комерсиална банка в Унгария.

Будапеща твърди, че посочването на банката е " недопустимо ", и желае името ѝ да бъде отстранено като авансово изискване за предоставяне на зелена светлина на последния пакет военна помощ на стойност 500 млн. евро по по този начин наречения Европейски механизъм за мир (ЕММ).

ЕММ е извънбюджетен инструмент, който отчасти възвръща на държавите-членки разноските за смъртоносно и несмъртоносно съоръжение, което те дават на въоръжените сили на Украйна.

Както при всяко решение в региона на външната политика, отпущането на всеки финансов пакет по линия на ЕММ изисква единогласие от всички 27 държави-членки.

Правилото за гласоподаване даде опция на Унгария да сложи последния финансов пакет в режим на изчакване, което провокира недоволството на други страни от Европейски Съюз и на управляващите в Киев.

" Приемането на осмия пакет за поддръжка на Украйна към момента не е решено ", съобщи Борел в края на срещата в Люксембург.

" Ще се наемам персонално с всички, с цел да се опитаме да го решим допустимо най-скоро, тъй като този пакет за поддръжка на Украйна продължава да бъде жизненоважен. "

Междувременно министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто прикани сътрудника си да " окаже напън върху Украйна ", като съобщи, че " Украйна може елементарно да позволи обстановката, като отстрани OTP Bank, в случай че желае ", излиза наяве от изказване, предоставено от представител на държавното управление.

За първи път блокирането беше осъществено в средата на май, дни откакто Националната организация за предварителна защита на корупцията (НАПК) на Украйна реши да добави OTP Bank към листата на " интернационалните спонсори на войната " поради продължаващия бизнес на компанията в Русия.

Според нейния уеб страница, OTP Bank има повече от 2,4 милиона клиенти и ръководи над 4500 обекта в Русия. Фирмата дефинира включването си в листата на Украйна като " голословно " и непропорционално по отношение на пазарния дял на банката.

Споровете попречиха и постигането на съглашение по нов кръг наказания на Европейски Съюз против Русия, ориентирани към справяне с явлението заобикаляне на закона.

Санкциите бяха утвърдени предходната сряда, само че едвам откакто НАКП краткотрайно спря включването в листата на " спонсорите на войната " на пет гръцки корабни компании, които Атина подлагаше на критика,.

НАКП обаче не направи никакви промени в посочването на OTP Bank, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР