Ветеранът водач от непалските шерпи, първият човек, изкачил връх Еверест

...
Ветеранът водач от непалските шерпи, първият човек, изкачил връх Еверест
Коментари Харесай

Почина снежният леопард - първият човек, изкачил връх Еверест 10 пъти

Ветеранът лидер от непалските шерпи, първият човек, изкачил връх Еверест 10 пъти, е умрял на 72-годишна възраст след дълготрайно боледуване, оповестиха членове на фамилията.
Още по тематиката
Анг Рита, измежду първите водачи на шерпите, получили интернационална популярност за своите достижения, страдаше от здравословни проблеми в продължение на доста години и не е изкачвал нито една планина, откогато сложи върха си на Еверест през 1996 година, отбелязва.

Неговата щерка Долма Лхамо заяви, че Анг Рита е умрял в съня си в понеделник в дома им в покрайнините на Катманду.

Анг Рита беше народен воин, прочут с прозвището " снежния леопард ", само че се бореше с финансови усложнения и с разнообразни болести, чернодробни и мозъчен оток. Боледувал в дома си в своето село в планината, когато през 1999 година негов непосредствен другар, някогашният президент на Непалската асоциация по алпинизъм, Анг Църинг, наел хеликоптер и го откарал в болница в Катманду за лекуване.

Той беше приет в болница в продължение на месеци още веднъж през 2017 година заради нескончаем мозъчен оток. Причината не беше разкрита.

Обикновено се счита, че водачите шерпи са носачи, наети от задгранични алпинисти. Носят оборудването и запасите, оформят пътеки в снега и леда и им оказват помощ да стигнат до върха. Признанието за труда на шерпите е малко, означи японската медия.

Откакто Анг Рита сложи своя връх, няколко алпинисти го надминаха. Ками Рита, която няма роднинска връзка с Анг Рита, е покорила 8850-метровия връх 24 пъти.

Анг Рита има щерка и двама синове. Церемонията по неговото заравяне би трябвало да се съгласува с будисткия духовник на фамилията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР