Ветеранът на американския фолк рок Дейвид Кросби почина на 81-годишна

...
Ветеранът на американския фолк рок Дейвид Кросби почина на 81-годишна
Коментари Харесай

Рок легендата Дейвид Кросби почина на 81 години

Ветеранът на американския фолк рок Дейвид Кросби умря на 81-годишна възраст, съобщи Би Би Си, като се базира на негов представител.

През 60-те години на предишния век той взе участие за основаването на две огромни групи: The Byrds и Crosby, Stills and Nash. Известен е със своето свирене на китара и вокални хармонии.

В кариерата има рядкото достижение да бъде включен два пъти в влиятелната Зала на славата на рокендрола.

Съпругата на Кросби съобщи пред уеб страницата Variety, че той е умрял " след дълго боледуване ", заобиколен от фамилията си.

" Неговото завещание ще продължи да живее посредством именитата му музика ", се споделя още в изказването ѝ.

Кросби е роден в Калифорния на 14 август 1941 година, наследник на холивудския кинематографист Флойд Кросби, притежател на " Оскар ", пише Дир.бг.

През 1964 година той се причислява към The Byrds - фолк-рок група, която печели първия си шлагер с кавър на Tambourine Man на Боб Дилън.

Бурната му работа - интервал, през който се среща за малко и с певицата Джони Мичъл - приключва с уволнението му от групата три години по-късно.

Скоро по-късно Кросби, Стилс и Наш се събират като супергрупа и през 1969 година свирят на именития фестивал в Уудсток.

По-късно към тях се причислява канадският артист и създател на песни Нийл Йънг. Тази група също е сполетяна от разпри и се разпада след няколко години, само че от този момент от време на време се събира за концерти.

Сред шлагерите, написани от Кросби по време на присъединяване му в групата, са хипи химните Almost Cut My Hair и Deja Vu.

Той става прочут с контракултурната си политика и присъщите си мустаци, както и с музикалните си умения. Кулминацията на траялата шест десетилетия кариера е последният му албум For Free, публикуван през 2021 година

Извън сцената Кросби има многочислени конфликти с американските правоприлагащи органи, в това число арест през 1982 година по обвинявания в владеене на опиати и оръжие.

Смята се, че злоупотребата му с опиати се е засилила след гибелта на приятелката му в автомобилна злополука, когато е бил млад.

Следват интервали на влошено здраве и чернодробна трансплантация през 1994 година Заради метода му наживот Кросби две десетилетия по-късно тое е разгласен от списание Rolling Stone за " най-невероятния оживял рокаджия ".

След гибелта на музиканта сътрудника му от групата Греъм Неш изрази своята " дълбока горест " макар постоянно " променливите " връзки на двамата мъже, като добави, че Кросби е оставил след себе си " голяма празнина ".

Стивън Стилс се съгласява, като написа, че починалият му сътрудник " без подозрение е бил великански музикант ", макар че двамата " доста постоянно са се карали ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР