Вестник Ретроflagman.bgЗа нормални вече се смятат стойности 140/90, вдигаме налягането

...
Вестник Ретроflagman.bgЗа нормални вече се смятат стойности 140/90, вдигаме налягането
Коментари Харесай

Милион и половина българи си мерят грешно кръвното

Вестник Ретро

flagman.bg

За естествени към този момент се считат стойности 140/90, подвигаме налягането при мисълта за лекари

Един от трима българи е с високо кръвно. Доскоро това беше твърдо проблем на по-късната възраст, само че през последните 20-ина години пораства делът на младите хипертоници, даже и случаите измежду деца.

Това изяснява за какво над 1,5 милиона българи постоянно си мерят кръвното у дома. Често обаче го вършат неправилно или се управляват от остарели граници за естествените стойности, демонстрира опитът на лекарите. В предишното за обикновено се смяташе артериално налягане 120/80 мм живачен дирек, в последните години тази мярка се промени доста и за хипертония при възрастния човек приказваме, когато трайно се регистрира налягане над 140/90. Тези таргетни стойности бяха потвърдени с голям брой проучвания и към този момент са стандарт.



Всяко мускулно напрежение води до повишение на стойностите на кръвното, по тази причина човек би трябвало да си даде най-малко 5 минути покой преди и по време на измерването. Няма да е действително отчитането и след тежки извършения или физически труд, в случай че човек неотдавна е пил кафе или е пушил. За тъкмо отчитане на артериалното налягане е значима и позата - човек би трябвало да е лежащ или да е седнал с крайници, опрени на пода и облегнат тил. Най-добър вид е измерването на мишницата. За предпочитане е маншетът да се слага на голо, компактно прилегнал, 2-3 см над лакътната сгъвката - почти на равнището на сърцето.

За по-точно отчитане стремежът е маркучите да минават през средата на ямката. Първият чут звук по време на „ изпускането “ на въздуха от маншета е систолното (горното) налягане, а когато по-късно тоновете станат недоловими, се регистрира диастолното (долното) налягане. Първото е натискът от кръвта в артериите, до момента в който сърцето се свива, с цел да я изпомпва. По-ниското число отразява налягането в съда, до момента в който сърцето „ почива “ сред 2 старания. Единично премерване на/над 140/90 не значи автоматизирано хипертония, за проблем се приказва, когато се удостовери при многократни измервания на една и съща ръка, при повтарящи се измервания с един и същи уред, прецизират кардиолози. Стойностите може да се проследят с уред холтер в границите на денонощието или у дома посредством неведнъж нормално премерване в другите часове и положения.

Наред с пулса, дишането и телесната температура кръвното налягане е главен витален индикатор. Затова е изключително значимо при измерването да бъдат избегнати факторите за подправено нараснало артериално налягане. Колкото и да е необичайно, подобен риск може да е меренето на кръвното в лекарския кабинет. В доста изследвания и в действителната здравна процедура е потвърдено, че самото вървене на доктор и упованието да чуем „ присъдата “ заболели ли сме покачва кръвното ни. За това има и специфичен термин - хипертония от бялата престилка. Това е повода да се предлага мониториране у дома, само че е значимо да се съблюдават описаните съществени правила. Кръвното се покачва от доста фактори - струпване на плаки в съдовете, стрес, боязън, неспокойствие и други Точното отчитане е от голяма важност, защото хипертонията дълго може да не дава признаци и да бъде открита постфактум при тежък случай като инфаркт или инсулт.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР