Веска НЕНЧЕВА e родена през 1974 г. Завършила е българска

...
Веска НЕНЧЕВА e родена през 1974 г. Завършила е българска
Коментари Харесай

Веска Ненчева: Длъжни сме да пазим историческата памет

Веска НЕНЧЕВА e родена през 1974 година Завършила е българска лингвистика и медиазнание в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". 12 години е била учител по български език и литература в СУ " Христо Проданов " в Карлово. Член е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса. Била е общински консултант два мандата в Общински съвет в Карлово. Народен представител в 44-то Народно събрание. Член на комисиите по обучение и просвета и по политиките за българите в чужбина.

" Да даряваш значи да влагаш сърцето си, да носиш вяра и да правиш обществото по-съпричастно към концепцията за по-хуманна, цивилизована и съвременна България "

- Г-жо Ненчева, тази година се навършват 200 години от рождението на най-големия донор в историята на България Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на неговия брат Христо Георгиев. Двамата са родени в Карлово. Как ще чествате годишнините?

- Братята Евлоги и Христо Георгиеви са банкери, които разгръщат делата си на територията на цяла Европа с адвокатски фирми в Париж, в Румъния и така нататък Но двамата остават в сърцата на българите с огромни родолюбиви дела. Те подаряват средства за стипендии на будни българчета, които учат в западни университети, за болница в Галац, за университета " Карол I ", за Българското девическо учебно заведение в Солун, за българската болница в Цариград.

Но венецът на тяхното дарителство е постройката на Висшето учебно заведение за българи, в този момент СУ " Св. Климен Охридски ". Братята Георгиеви подаряват 800 хил.лв за строителството и имот от 10 134 кв.м в центъра на София, който е на стойност 200 хиляди лева

На съгражданите си в Карлово те подаряват 500 хиляди лева за техническо учебно заведение и тъкачна фабрика. По този метод Евлоги и Христо Георгиеви откликват на потребностите на своите съграждани за прехранване в тежките години след Освобождението. За страдание фабриката към този момент е частна благосъстоятелност и безхаберието на притежателя я обрича на съсипия. Вилата към тази фабрика е малко архитектурно украшение и е общинска благосъстоятелност. Тя се нуждае от подсилване и възобновяване. През последните години невъзвратимо рухва покривът, който повлича и външните стени на вилата. Сега тя е в нежелано положение, само че лелеяна фантазия за карловци е дружно да върнем вилата още веднъж към живот и тя да се трансформира в уютно място за университетски и културни действия.

Смятам, че в тази година, в която честваме двамата братя, проявата на дарителски жест от наша страна е от изключително значение. Призоваваме всички, които са приключили Софийския университет, всички, които по някакъв метод са се докоснали до дарителските им каузи, да откликнат на честванията на годишнините от рождението на двамата родолюбци.

- По ваша самодейност в Карлово се учреди Асоциация за възобновяване на историческите монументи в общината. Каква е идеята на сдружението?

- Асоциацията има дълготрайна вероятност. Във всяко обитаемо място в община Карлово има обекти, които пазят и съхраняват историческата ни памет. Някои от тях са в нежелано положение, по тази причина ние сме длъжни да възвръщаме тези знаци на българска памет. Помним думите на Евлоги Георгиев, който споделя: " Само вярата ми, че мога и аз да вземам участие за преуспяването и величието на Отечеството ми, ме прави да умра умерено! "

Честванията за Христо и Евлоги Георгиеви и спасяването на здания, свързани с тях, са първите изяви на Асоциацията в община Карлово. Задачата и фантазията ни е да върнем силата на нашата историческа памет и се радваме, че първият обект, върху който е съсредоточена нашата грижа, е възобновяване на вилата на двамата донори.

На 21 юни организираме благотворителна вечер " Дар на донорите ", която е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Организатори на събитието, с изключение на асоциацията, са община Карлово, Ротари клуб и СУ " Св. Климент Охридски ", с поддръжката на Съюза на запасното войнство.

На благотворителната вечер ще има търг, на който всеки ще може да си закупи скъпи предмети. Нашата самодейност се поддържа от групировка " Тримата български тенори ", вокална група " Карловойс ", отбор " Розова котловина ", клуб " Родолюбие ", националната певица Гуна Иванова и други. Всички, които желаят да дарят средства, могат до го създадат до 30 септември по банкова сметка ЦКБ АД, клон Карлово, IBAN: BG09 CECB 9790 1010 9649 00. За подсилване на вилата са нужни три подови структури от по 120 кв.м и покривна структура от 140 кв.м.

- Какви са другите задания, които във времето си слага гражданското съдружие?

- Всички българи знаят, че община Карлово носи особената сила на национализъм, тъй като хората, които са родени и живеят в нея, имат чувството за предпазване на паметта. Доказателство за това е и съществуването към момента на вилата на братя Георгиеви, която, дублирам, е общинска благосъстоятелност. За страдание доста години обратно във времето тя сякаш не е обект на внимание от общинските управляващи и по тази причина ние се опитваме посредством гражданската сила и с поддръжката на нашето гражданско съдружие, в което членуват доста родолюбиви и заможни българи, да подпомогнем активността и да дадем знак, че гражданското общество в действителност би трябвало да има своя позиция и да я отстоява.

- Дарителството е съзнателен акт на ангажираност към развиването на обществото ни, който се възпитава. Склонни ли са българите през днешния ден да подаряват?

- Смятам, че образецът, който имаме от двамата братя Евлоги и Христо Георгиеви, е знак за нашето предпочитание сърцата ни да бъдат отворени към помощ за тези, които имат потребност. И те самите двамата го потвърждават. Тяхната биография е забележителна с това по какъв начин откликват за даряване на средства за просветна активност и публично значима активност.

Убедена съм, че у българите през днешния ден не е закърняло това чувство. То просто би трябвало да бъде поощрявано, би трябвало да бъде подтиквано тъкмо с такива действия и такива прояви, които се опитваме да вършим в асоциацията.

Не е задоволително обаче просто да даряваш средства, а следва да влагаш сърцето си и да носиш вяра, да споделяш време, проекти, труд и да правиш обществото по-съпричастно към концепцията за по-хуманна, цивилизована и съвременна България. Трябва да възпитаваме децата си да отстояват тези полезности и да продължат да работят за образуването на дарителската среда.

- Карлово е родното място на Апостола на свободата Васил Левски. В какво положение е неговата къща-музей?

- Националният музей на Васил Левски е в прелестно положение. Апостолът е една от емблематичните и величави персони, които Карлово дава на България и всички негови поданици се гордеем с това. Радостно е, че в къщата-музей работят хора, които влагат душа и сърце в активността си. Освен общоприетите и типични екскурзоводни действия, които правят, те имат голяма грижа към децата в локалните учебни заведения и към младежите, които посещават музея. Защото е доста значимо когато работиш на сходно място, да влагаш сърцето и душата си, когато разказваш на потомците за безсмъртието и подвига на хора като Левски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР