Веселин Веселинов - Еко е тазгодишният носител на наградата за

...
Веселин Веселинов - Еко е тазгодишният носител на наградата за
Коментари Харесай

Plovdiv Jazz Fest - три дни емоции, спомени и великолепна музика

Веселин Веселинов - Еко е тазгодишният притежател на премията за повсеместен принос в джаз музиката на Plovdiv Jazz Fest. Той получи статуетката от уредникът на феста Мирослава Кацарова. След него на сцената се качи Джулиан Лаж, един от несъмнено най-оригиналните и разпознаваеми гласове в китарния джаз на ХХI век. В продължение на три дни в Пловдив си дадоха среща музиканти от международна класа. 
Прочетете още
Вторият ден на Plovdiv Jazz Fest  стартира в Bee Bop Cafe с вълнуваща среща – диалог с двама музиканти, които имат забележителна роля в развиването и историята на българския джаз – Пъшо Конов и Петър Джурков. Двамата влизат в състава на основателите на Джазова групировка “Бели, Зелени и червени ”, учредена на 01.10.1971 година и са единствените нейни членове, останали до прекратяването активността на групировката през 2006.

Цели 45 години животът им е неразделно обвързван с активността на групировката. Те са претърпели всичките звездни моменти в креативния път на групировката и са били мотор и катализатор за сполучливото ѝ развиване. Всеки от тях е дал всичко от себе си за просперитета на “Бели, Зелени и червени ”, за основаването на група, трансформирала се в знак на джаза, повлияла посредством активността си за издигането равнището на българската просвета и в частност на джазовата музика. Участват в Джазова групировка “Бели, Зелени и червени ” както като реализатори, по този начин и като основатели на музиката на групата.

Повод за срещата - диалог бе 75-годишният празник на музикантите. В събитието, което е част от съпътстващата стратегия на Plovdiv Jazz Fest взе участие и китаристът Веселин Койчев, който се причислява към групата и става неин водач през 1991г.

Сред гостите на събитието бяха заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, Слави Петков – флейта, тенор и баритон саксофон, също един от създателите, Николай Поляков, който е режисьор на първия концерт на групировката, барабанистът Иван Енев, фотографът Константин Зайков, доста сътрудници и другари.

Срещата откри Мирослава Кацарова – уредник и шеф на Plovdiv Jazz Fest, която напомни част от именитата история на Джазова групировка “Бели, Зелени и червени ”.

Поздрав към юбилярите при започване на срещата насочи и заместник-кметът Пламен Панов.

„ Много се вълнувам! Тази среща е доста прочувствена за мен, тъй като татко ми Дочо Панов, обичан и прочут джаз музикант е свирил с тези хора, били са част от неговия живот. Загубих го преди доста години, когато бях дребен и в този момент по някакъв метод се допирам до него. Днешната среща е специфична за мен, тъй като имам опция да окажа респект и почитание към Петър Джурков и Пъшо Конов, към „ Бели, Зелени и червени “ и към всичко, което са създали. „ Бели, Зелени и червени “ е феномен, оставил трайна диря в културата на Пловдив и на България. Следа, толкоз мощна, очевидна и значима, която ни събира и през днешния ден! Говорим за джаз, за музика, която е формирала усета и е възпитавала. Искам да пожелая на двамата юбиляри да са живи и здрави, Бог да ги пази още дълги години, да творят и да ни радват! Огромна чест е за мен като заместник- кмет да съм тук и да връча тези приветствени адреси и цветя от името на общината, само че доста повече се усещам горделив да съм тук като Пламен Панов – синът на Дочо. “, сподели Пламен Панов.

В прочувствената среща Пъшо Конов и Петър Джурков описаха свои вълнуващи мемоари за събития, концерти и хора. Веселин Койчев, който също ефективно участваше, бе подготвил особено за мотива видео сбирка с афиши и плакати от историята на групата, албуми, както и филм от архива на Българска национална телевизия за “Бели, Зелени и червени ”.

Те са и музиканти, преподали и предали опита си на доста от известните български актьори сега. Създатели са на „ Нов музикален център “, който действа и до през днешния ден, в който са израснали редица поп и джаз реализатори. И досега Маестро Петър Джурков преподава в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “ в катедрата по „ Джаз и поп изпълнителско изкуство “.

Срещата приключи с прожекция на видеозапис на пиесата „ Играта свърши “, основана от Пъшо Конов, в която свирят единствено двамата с Петър Джурков. Бяха прочетени приветствени адреси от заместник-кмета Пламен Панов, от джаз общества от цяла България, от оркестри и джаз обединения от Димитровград, Хасково, Русе, от ПУ „ П.Хилендарски “.

На финала Веселин Койчев връчи на всеки от двамата пластика „ Ключ Сол “ с надпис: „ Честит 75-годишен празник! Да пребъдат в положително делата ви! “.

Джоуи Калдерацо трио с Мигел Зенон нощес закриха деветият Plovdiv Jazz Fest



 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР