Веселин Истатков отваря своята оптика Super 9000 с идеята да

...
Коментари Харесай

Различната оптика

Веселин Истатков отваря своята оптика Super 9000 с концепцията да предложи артикули и услуга, които липсват на пазара. Освен акуратен обзор на очите, нови за страната марки, рамки на дребни производители клиентът получава и цялостна консултация при избора. Предприемачът стартира бизнеса си тъкмо преди пандемията с персонални спестявания и помощ от другари.
За потребителски бизнес изборът на централна, само че непешеходна улица като " Патриарх Евтимий " на пръв взор наподобява чудноват. Той обаче не е инцидентен. Точно такова място търси Веселин Истатков, когато в края на 2019 година взема решение да отвори оптиката си Super 9000 в София. То отлично дава отговор на концепцията му да предложи разнообразни артикули и метод на обслужване, от които опитът му е посочил, че има потребност на пазара. Освен акуратен обзор на очите и качествени рамки и стъкла клиентът получава и цялото му належащо време, с цел да бъде съветван и да избере своите очила. Както и чаша кафе на фона на хубава музика. И въпреки че първата година в пика на пандемията е сложна, предприемачът има вяра, че персоналното отношение и вниманието към клиента са вярната посока.
Началото
Истатков е обвързван с оптиката от дребен. Майка му Валентина Пейнова, която работи дружно с него в Super 9000, е оптик по специалност и като дете Истатков постоянно се навърта около нея в работилницата. Въпреки това споделя, че в гимназията не си е представял, че ще се занимава с това. След като приключва обаче, стартира да му става забавно и изкарва приблизително особено обучение като очен механик в тогавашния колеж " Ломоносов ", а след това стартира работа в оптика. Там се раждат и първите му хрумвания по какъв начин бизнесът може да работи по-добре, въпреки че като чиновник не може да ги извърши.

Това го кара да смени посоката и да се заеме с готвене, като дружно с другар основават КЕКС - Кулинарно-експериментален екип София. Организират обществени готвения дружно с хора, които се вълнуват от кулинарията, спорадично вършат и кетъринг, " само че единствено за доста специфични хора и по изключение " - да вземем за пример за откриването на SOHO в София, за Betahaus, за отварянето на новия офис на Eleven или за TEDx. " Опитахме да живеем от това, само че в случай че искаш да живееш от готвене, би трябвало да ставаш в 5 ч. и да си лягаш в 2 ч. през нощта ", споделя Истатков.

Скоро по-късно стартира да работи като продуктов управител за френската Essilor - най-големият производител на диоптрични стъкла в света. Междувременно приключва " Оптометрия " във Физическия факултет на Софийския университет и става оптометрист - експертът сред оптика и очния доктор. Остава в компанията малко повече от 7 години, а опитът там му дава значима основа за личния бизнес. " Натрупах наблюдения в оптиката, в бизнеса на едро, добих доста по-добра визия за огромната картина, срещнах се с доста хора и в чужбина по разнообразни изложби. Следващата разумна стъпка беше да направя оптика по този начин, както знам, че би трябвало да бъде ", споделя той.
Не най-хубавият миг
След дълго търсене избира идеалното място - преди малко освободен магазин на бул. " Патриарх Евтимий " 18. " Хареса ми, тъй като има необятен салон и близка стаичка за обзор, която не е дребна ", прецизира Истатков. Напуска Essilor и през септември 2019 година стартира да приготвя своята оптика. " С всичките затруднения и забавяния, които са типични за нашия климат, отворих чак на 19 декември и изпуснах целия сезон ", споделя той и изяснява, че най-силните месеци са септември, когато хората се връщат от отмора и се приготвят за дейна работа, и интервалът на предколедното извършване на покупки. Както и лятото, когато най-вече се търсят слънчеви очила.
Капитал - брой 31
След обичайно слабите януари и февруари обаче, вместо да потръгне бизнесът, стартира пандемията. " Оптиките не бяха длъжни да затварят, само че улиците бяха празни, а на всичко от горната страна моят бизнес беше нов ", изяснява Истатков. Клиенти въпреки всичко има - най-много по рекомендация на познати, само че приходите не стигат за покриване на наема и другите разноски. " Не беше елементарно и към момента не е. Тази година имах един доста мощен месец и по-късно отново стана мъчно. Не мисля, че има връзка с коронавирус, по-скоро въздействат икономическата и политическата неустойчивост ", споделя той.

За първата си цялостна година - 2020 година, компанията му " Супер 9000 " регистрира 94 хиляди лева оборот и 36 хиляди лева загуба. По думите на Истатков инвестицията в бизнеса не е дребна, само че не е и голяма и е финансирана с персонални спестявания и помощ от другари и познати. Най-скъпа е стоката - към 50 хиляди лева, както и специфичните витрини, които са направени по поръчка. " Хубавото е, че най-малко в тази коронавирус рецесия не дължа пари на банки. Засега към момента не съм почнал да връщам инвестицията, само че съм положително надъхан ", споделя той.
Виж разликите
Няколко детайла вършат Super 9000 друга от обичайните оптики и доста улесняват избора. Като начало очилата са разграничени на две - мъжки и женски, което незабавно насочва посетителя. Друго изобретение е опростената връзка на цените - всички очила с една цена са в една витрина, тъй че на клиента не му се постанова да ревизира всеки етикет. Освен това цените са кръгли - 200 лева, 300 лева и така нататък до 900 лева, като има и елементарни разновидности по 70 лева " Винаги съм бил срещу концепцията нещо да коства 149 лева, не считам, че това по някакъв метод подтиква клиентите ", разяснява Истатков.
Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР