Весела Лечева отчете работата на Министерството на младежта и спорта

...
Весела Лечева отчете работата на Министерството на младежта и спорта
Коментари Харесай

Весела Лечева отчете работата на Министерството на младежта и спорта в рамките на мандата на служебното правителство

Весела Лечева регистрира работата на Министерството на младежта и спорта в границите на мандата на служебното държавно управление по време на днешното съвещание на Министерския съвет, което се организира обществено. В миналите съвсем шест месеца управлението на Министерството на младежта и спорта работи в няколко съществени посоки: възобновяване на естествения разговор и взаимоотношение със спортните федерации, застраховане на олимпийската подготовка, правене на нови стратегии за финансиране на спортните действия, Програма за кадрово обезпечаване на българския спорт, Програма за семейства на интернационалните надпревари, проверка на противоречиви контракти, осъществявани от предходното държавно управление, преустановяване на порочни практики в комерсиалните сдружения, смяна на модела за кандидатстване по младежките стратегии по Закона за хазарта.

Министър Лечева осведоми, че още при започване на мандата на служебното държавно управление са прекъснати нецелесъобразни и неизгодни контракти в сдружения, чийто едноличен притежател е страната в лицето на Министерството на младежта и спорта. В резултат на тези дейности са спестени и върнати в държавния бюджет над 3 милиона лв..

Ръководството на ММС показа през декември новата Програма за олимпийска подготовка. Фокусът в нея е понижаване на административната тежест посредством преструктуриране на главните посоки с акцент върху подготовката на елитните ни състезатели за Летните олимпийски игри Париж 2024 и визия за развиване за идващите Олимпийски игри – Милано и Кортина д’Ампецо 2026 и Лос Анджелис 2028. Програмата беше призната позитивно от спортните федерации и поради ясните правила, и поради хоризонта, който дава за развиване.

Министерството на младежта и спорта ще обезпечи на българските треньори и механически екипи почтено възнаграждение посредством Програмата за кадрово обезпечаване на спорта за високи достижения за 2023 и 2024 година В програмата се регламентира заплащането на методисти, треньори, механически екипи, спомагателен личен състав. Треньорите ще бъдат насърчавани и да покачват своята специализация.

“Това е един от най-големите проблеми в системата на българския спорт – нямаше политика във връзка с заплащането на българските треньори и експерти, заради което най-хубавите наши треньори приготвят непознати тимове. Чрез тази стратегия ние ще се опитаме да ги задържим у нас и да им дадем явен небосвод за развиване “, сподели министър Весела Лечева.

Весела Лечева обърна внимание и на утвърдената Национална стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за
хазарта. Продължителността на осъществяването й за настоящия програмен интервал е 3 години - 2023-2025 година Основният приоритет е вложение в младежта като важен обществен капитал посредством поощряване на интензивно включване на младежите, тяхната разпоредителност и осведоменост, неофициално обучение и образование, учене през целия живот, иновативност, творчество, взаимност и съпричастност.

Министър Лечева направи разбор и на активността, обвързвана със спортната инфраструктура.

“През последните 30 години не беше сбъднат нито един сполучлив план на публично-частно партньорство. Надявам се посредством дейностите, които Министерството на младежта и спорта подхваща, да дадем късмет на двата футболни гранда – Левски и ЦСКА да разполагат в бъдеще с съвременни спортни уреди “, сподели Лечева.

В рамките на мандата на служебния кабинет беше подписан меморандум сред „ Сердика спортни парцели “ ЕАД и ПФК „ ЦСКА София “ ЕАД по отношение на основаването на взаимно сдружение за строителството на нов стадион на футболния клуб. С подписания меморандум двете страни се ангажират с съответни стъпки и периоди по отношение на учредяването на взаимното сдружение.

На 12 януари 2023 година Министерството на младежта и спорта с присъединяване на Областна администрация на област София сътвори комисия, която да изготви план на предложение за възлагане на концесия на обект „ Спортен комплекс за професионален и всеобщ спорт „ Георги Аспарухов “. Комисията би трябвало да провежда и организира подготвителни дейности, регламентирани в Закона за концесиите, в това число планове на обявления за разкриване на процедура и на документи за концесията. Проектът за концесия е включен в Плана за деяние за държавните концесии за интервала 2021-2027 година Той е утвърден от Министерския съвет на 17 февруари 2021 година

Весела Лечева означи и положителното съдействие с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Министерството на младежта и спорта, сдружението Национална спортна база и Министерството на вътрешните работи подхващат дейности за реализиране на плана за нова зала по художествена гимнастика на стадион „ Раковски “. Двамата министри персонално се убедиха в нуждата от нова зала, в която да се приготвят олимпийските очаквания на България в художествената гимнастика. В момента институциите работят в цялостен синхрон, тъй че да се реализира дълго чаканият план за нов дом на българските национални тимове по художествена гимнастика, означи Лечева.

“Важно е по какъв начин се изразходват средствата за спорт, тъй като това са вложения в здравето на нацията, на българските деца “, приключи Лечева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР