Вертикалният коридор е следващият важен проект за развитие на енергетиката

...
Вертикалният коридор е следващият важен проект за развитие на енергетиката
Коментари Харесай

Газопровод през България е "следващият важен енергиен проект" в района, смятат САЩ


Вертикалният кулоар е идващият значим план за развиване на енергетиката в района ", съобщи на конгрес в Александруполис асистент държавният секретар на Съединени американски щати по енергетиката Джефри Паят.

 

Става дума за свързването на междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) със едва потребления сега Трансбалкански газопровод, по който идваше съветски газ за региона. По него ще може полутечен газ (LNG) да се изпраща до Молдова, Украйна, газохранилищата в Украйна и от тях - към Централна Европа и Западните Балкани при по-стабилни цени, изясни той.
 
 Джефри Паят и Владимир Малинов (вдясно) в Държавния департамент на Съединени американски щати Джефри Паят и Владимир Малинов (вдясно) в Държавния департамент на Съединени американски щати Източник: Булгартрансгаз
Паят счита, цитират от телевизия ERT, че този план ще помогне Гърция и Европейски Съюз като цяло да се откажат изцяло от съветски полутечен газ до 2027 година, който към момента не е под наказания, само че има рекомендация всяка страна да работи за прекъсването на вноса му.

 

Както е известно трасето на този газопровод сега се употребява единствено отчасти след построяването на " Балкански поток ". Трансбалканският газопровод, през който съветския газ стигаше до Румъния, България, Гърция, Северна Македония, а и Турция е с потенциал от над 20 милиарда куб м, а в този момент се употребяват единствено за размер от към 2 милиарда куб м. Идеята от дълго време е за потреблението му като различен или спомагателен маршрут към TAP (Трансадриатическия газопровод). 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР