Вероятността отломки от безконтролно спускащата се китайска станция „Тянгун 1“

...
Вероятността отломки от безконтролно спускащата се китайска станция „Тянгун 1“
Коментари Харесай

Доц. д-р Алексей Стоев от БАН обясни с точност каква е вероятността безконтролно спускащата се китайска станция "Тянгун 1" да падне в България!

Вероятността парчета от безотговорно спускащата се китайска станция „ Тянгун 1 “ да падне на сушата е извънредно дребна, най-малко към този момент е в границите на 5 %. Колкото пък до това да се случи на територията на България – тя е минимална, с цел да не кажа нулева! “, съобщи доцент доктор Алексей Стоев, шеф на филиала на Института за галактически проучвания и технологии при Българска академия на науките в Стара Загора, представен от " Монитор ".

За страдание нашите астрофизици не могат да реализират директно наблюдаване над излезлия от строя уред, който тежи 8,5 т и разчитат на информация единствено от двете огромни мрежи за следене на галактическите боклуци – американската МОРАД и ненйният съветски аналог.

Все още няма построена цялостна европейска мрежа в тази област, посочи доцент Стоев, нашите учени сега работят по основаването на наблюдателна станция, която ще бъде в Града на липите. Това ще стане с финансова поддръжка на Европейски Съюз откакто е бил извоюван план.

Доц. Алексей Стоев е безапелационен, че протичащото се сега в Космоса не е мотив за суматоха, той напомня че по разнообразни орбити и в този момент там се движат към 1 млн броя „ боклуци “, чиято скорост е 8-9 км /секунда.

По думите му в най-новата история има няколко случая за рухване на остатъци от орбитални станции на сушата: измежду тях са 20-тонната съветска „ Салют 7 “, която се разпадна през 1991 година над аржентинския град Капитан Бермудес, а преди този момент, през 1979 година американската „ Скайлаб “ рухна в Западна Австралия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР