Вероятността човек да се зарази от болен пасажер в самолет

...
Вероятността човек да се зарази от болен пасажер в самолет
Коментари Харесай

Заразите в самолет се предават само на най-близко седящите пътници


Вероятността човек да се болести от болен пътник в аероплан е доста висока само за хората, които са седнали на местата пред, зад и на разстояние две седалки до заразноболния човек, настояват американски учени. За пасажерите, които са на такова разстояние от него, рискът да се заразят е 80%. За всички останали пасажери, вероятността е по-малка от 3%.

Това проучване е оповестено в научното списание „ Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) “. То е дело на учени от университета в Емори и Технологичния институт в Джорджия. Това е първото сходно проучване, което пресмята възможностите за заразяване от непосредственост с болен пасажер в аероплан.

.Това проучване опровергава необятно публикуваното разбиране, че в случай че един човек киха или кашля в аероплан, той ще болести всички пасажери. Учените са създали инспекция за вируси на болести, които се предават по въздушно-капков път, като са взели проби от масичките и коланите. По тях не са били открити следи от вируси, което значи, че множеството заболявания се популяризират посредством кашлица или кихане. Учените напомнят също, че педантичното съблюдаване на хигиена по време на полет като миене на ръцете и потребление на дезинфектанти са значими средства за понижаване на риска от заразяване.

Те са пресметнали също, че при заразноболни членове на екипажа могат да бъдат инфектирани 4.6 пасажери на полет. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР