Вероятността България да влезе в еврозоната през 2024 г. е

...
Вероятността България да влезе в еврозоната през 2024 г. е
Коментари Харесай

Пореден саботаж. Пет партии бойкотираха приемането на важен закон за влизане в еврозоната

Вероятността България да влезе в еврозоната през 2024 година е все по-малка - като последната заслуга за това е на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък ".

Петте партии саботираха съвещанието на парламентарната комисия по икономическа политика, където в понеделник трябваше да бъдат гласувани промени в Кодекса за застраховането, от които зависи осъществяването на предварителните условия за приемането на България в еврозоната. То обаче пропадна поради липса на кворум.

Измененията би трябвало да уредят дълготраен проблем, обвързван с неизплатени остарели отговорности на страната към интернационалната система " Зелена карта " и отхвърли на някои застрахователи да заплащат компенсации за произшествия в чужбина. Преди години стана ясно, че огромни застрахователни компании имат неизплатени суми за компенсации по интернационалната система, която устройва действието на наложителната автомобилна застраховка " Гражданска отговорност ".

Заради зародилия проблем България беше сложена под контрол през 2018 година от Съвета на бюрата " Зелена карта " и пое уговорката да съблюдава разпоредбите му при влизането си в ERMII. На 13 февруари страна ни ще би трябвало да регистрира осъществяването на поетите задължения пред Европейската комисия и в случай че измененията не бъдат признати това ще бъде спънка пред влизането на страната в еврозоната.

Промените в Кодекса за застраховането бяха препоръчани в два законопроекта - един на застрахователи и различен, импортиран от Министерството на финансите, който планува да бъде въведено обвързване за автоматизирано заплащане на претенциите от чужбина - без значение дали има или няма документи за компенсациите на потърпевшите в чужбина.

Измененията обаче по този начин и не бяха прегледани на второ четене от парламентарната комисия, откакто за повторно нямаше кворум за съвещанието. На него се явиха към 8 депутати - което е под нужната численост от 11 души, с цел да бъде гласувано предложение.

Парламентарният живот на 48-ото Народно заседание съвсем изтече, което значи, че проектозаконът няма да може да бъде признат в точния момент и България няма да може да извърши едно от изискванията за приемане на еврото преди пролетта.

Пред събралите се депутати служебният финансов министър Росица Велкова изясни, че приемането на този закон е основен за пътя ни към еврото. Не е ясно обаче каква ще бъде реакцията на Брюксел за неизпълнената в точния момент цел.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР