Вероятно всеки човек е чувал за кръвните съсиреци и тромбозата,

...
Вероятно всеки човек е чувал за кръвните съсиреци и тромбозата,
Коментари Харесай

Вижте кои продукти са убийци на тромбите

Вероятно всеки човек е чувал за кръвните съсиреци и тромбозата, само че не всички осъзнават какъв брой рискови могат да бъдат те. Тромбът е виновен за развиването на такива съдбовни болести като инфаркт на миокарда и исхемичен инсулт.

Кардиолозите упрекват холестерола за всички проблеми. Смята се, че сърдечните офанзиви са породени от нарушавания на сърдечния темп, които се дължат на свиване на артериите вследствие на натрупването на холестеролни плаки.

Но последните научни данни сочат, че човек умира не от холестерола. Той може да бъде погубен от тромб, който се образува от холестеролна плака в артериите.

Образуване на тромби
Тромбозата в кръвта евентуално е единственият сериозен признак, определящ дали ще получите инфаркт, инсулт или увреждане на кръвоносни съдове. Степента на заплаха се дефинира от тромботичните фактори: вискозитет на кръвта, плътност и лепкавост, податливост за формиране на кръвни съсиреци и тяхното повишаване.

Всички тези фактори значително се дефинират от храненето. Една от тях е какъв брой тромбоцити (най-малките кръвни клетки) са склонни да се натрупват, образуват кръвни съсиреци и да се придържат към стените на кръвоносните съдове.

Друг фактор е количеството фибриноген, протеин, който е сурова суспензия за кръвни съсиреци. Високото наличие на фибриноген в кръвта е най-важният симптом на сърдечни болести и инфаркти.

Важна роля играе фибринолитичната система, която унищожава и разтваря ненужните и рискови тромби. Степента, в която тази система е дейна, както и равнището на фибриноген, са значими детерминанти на сърдечните болести, счита доктор Виктор Гуревич, кардиолог от Харвард.

Експерименти удостоверяват главния резултат от храненето върху развиването на сърдечни болести и връзката с тромботични фактори, а не с холестерола в кръвта.
Ефект на храненето върху процеса на тромбоза
Лекарите постоянно предизвестяват пациентите да не одобряват аспирин преди интервенцията. Те се опасяват от " разреждане на кръвта ", утежняване на коагулацията ѝ. Кръвта би трябвало бързо да се сгъсти, с цел да покрие раната, направена със скалпел.

Но хирургът споделя ли ви преди интервенцията да не ядете китайска храна? Или да избягвайте огромни дози джинджифил, чесън, черни гъби и мазни риби като сьомга и сардини?

Факт е, че всички тези артикули също са антикоагуланти, които могат фрапантно да понижат коагулацията на кръвта, те имат същия биологичен механизъм като този на аспирина.

Такива артикули блокират действието на вещество, наречено тромбоксан, което усилва способността на кръвни кафези ламеларни комбинирани в един детайл, образуващ тромб и затваряне на повредената съдова стена.

Мазни храни като сирене и пържоли, вършат кръвта по-плътна, тъй като техните тромбоцитите са по-лепкави и по-лесно се събират и образуват кръвни съсиреци.

В допълнение, някои храни покачват или понижават равнището на фибриногена, което играе значима роля при образуването на тромби, а също по този начин форсира или забавя процесите на разтваряне на кръвните съсиреци.

Съществуват и такива артикули, които оказват въздействие върху вискозитета и проводимостта на кръвта, способстват или предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, причиняващи задръстване на кръвоносни съдове в сърцето, мозъка, краката и белите дробове.
Продукти, предотвратяващи образуването на тромби
Чесън

Ерик Блок, професор по химия в Университета на Ню Йорк счита, че изолираният от чесън ахон е вещество със същия резултат като антикоагуланта на аспирина, или даже го превъзхожда.

Ахонът получил името си от испанския ajo - " чесън " е вещество, съдържащо сяра, което се образува в границите на няколко минути след разсичане или смачкване на чесъна.

Ахонът взе участие в понижаването на холестерола и предотвратяването на образуването на кръвни съсиреци. Ето няколко трика, които ще ви оказват помощ да получите повече ахон от чесъна.

Не режете чесъна, а го смачкайте. Това освобождава ензимите и алицин. Леко запържете чесъна. Високотемпературната обработка също оказва помощ. Прибавете чесъна към домати или го прибавете към друга кисела храна. Дори малко количество киселина способства за освобождението на ахона.

В допълнение, доста ахон се освобождават при разбъркване на натрошен чесън със сирене фета и зехтин (това е известно гръцко лекарство за сърдечни заболявания).

Лук

Лук има в действителност невероятна дарба да противодейства на тромбообразуващия резултат на мазни храни. Изследователи от Медицинския лицей в Индия провели опит: първо дали на участниците доста мазна храна с масло и сметана и открили, че способността на тялото да разтваря кръвните съсиреци е внезапно намаляла.

След това са дали същата вечеря, като този път с допълнение са поставили 60 грама лук - недопечен, варен или печен. Кръвните проби няколко часа по-късно посочили, че лукът изцяло блокирал нездравословните резултати на мазните храни. За това е била задоволително по-малко от половин чаша лук.

Заключение: Ако ядете мазни храни, не забравяйте за лука. Малко лук в хамбургер, омлет или пица може да обезврежда тромбогенните свойства на тези мазни храни.

Риба

Тъй като кръвните съсиреци са причина за 80% от инсултите, мазната риба ще ви помогне да ви защищити, тъй като работи като слаб антикоагулант, който забавя образуването на кръвни съсиреци.

Пол Нестел, началник на изследователския център за човешко хранене в Австралия, и сътрудниците му открили, че към 150 грама сьомга или сардини дневно понижават равнището на рисковия фибриноген приблизително с 16% и усилват времето на кървене с 11%.

Подобни резултати са получени от откриватели от Харвард. Те допускат, че яденето на 195 г консервирана риба звук може да разреди кръвта не по-малко дейно от аспирина.

Когато ядете мазна риба, вашите тромбоцити освобождават доста по-малко тромбоксан, което им дава команда да се съберат.

Заключение: Антитромботичният резултат може да се реализира, като се употребяват към 105 грама мазни риби (скумрия, херинга, сьомга и сардини) или към 180 г консервирана риба звук.

Червено вино

Д-р Джон Фолц на Медицинския факултет на университета на Уисконсин е открил, че потреблението на две и половина чаши алено вино понижава тромбоцитната лепкавост, а оттова и способността да се образуват животозастрашаващи кръвни съсиреци.

Червеният гроздов сок също оказва помощ, само че лишава три пъти повече време, с цел да реализира същия резултат. Учените в университета Корнел са предположили, че главното интензивно вещество на виното в този случай е ресвератролът, съдържащ се в кожата на гроздето. Всеки път, когато гъбична зараза навлиза в гроздето, плодовете са предпазени и секретират естествения пестицид ресвератрол, тъкмо както човешкото тяло създава антитела за битка с инфекциите. Ако пиете червен гроздов сок или алено вино, приемате несъмнено количество ресвератрол в тялото, твърди доктор Лерой Крисис, професор в Аграрния лицей в университета " Корнел ". Установена е висока централизация на това вещество в аленото вино, само че не и в бялото. Ето по какъв начин се изяснява това: при производството на алено вино пресованото грозде ферментира дружно с кожата, а при производството на бяло вино, гроздето се пресова, а кората, богата на ресвератрол, се изхвърля.

Заключение: Редовното приемане на алено вино в умерени количества при хранене явно способства за антитромботичните процеси и предотвратява сърдечните болести. Това значи, че дамите би трябвало да пият по чаша, а мъжете - две чаши вино дневно.

Чай

Чаят в действителност пази артериите от кръвни съсиреци. Учените от японския централен проучвателен институт в Ито означават, че един тип танин, наименуван катехин, съдържащ се в зеления чай, потиска натрупването на тромбоцити не по-малко интензивно от аспирина.

В допълнение, чаят забавя образуването на неприятен холестерол по гладката мускулатура върху стените на артериите. Това възпроизвеждане предизвиква появяването на артериални плаки.

Зеленчуци

Тези, които ядат доста плодове и зеленчуци, са по-способни да се оправят с казуса с кръвните съсиреци, както демонстрира едно шведско изследване, извършено измежду 260 пациенти на междинна възраст. Други изследвания демонстрират, че витамин С и фибри, съсредоточени в зеленчуците и плодовете, подтикват процеса на разтваряне на кръвни съсиреци и оказват помощ за закъснение на натрупването на тромбоцити. В допълнение, най-ниското равнище на фибриноген, причиняващо формиране на тромби, се следи при вегетарианци, изключително тези, които не ядат никакви скотски артикули, в това число яйца и мляко. Вероятно повода е, че плодовете и зеленчуците съдържат субстанции, които намаляват равнището на фибриногена, до момента в който животинските мазнини и холестеролът го усилват.

Лют пипер

Лют червен пипер - чудесно средство за лекуване на кръвни съсиреци. Доказателство за това идва от Тайланд, където хората постоянно ядат пикантен пипер като фалшификация. Лютият пипер съдържа витамини А и Е, калий и фолиева киселина, които съвършено разреждат кръвта. Хематологът Сукон Висудхифан от Банкок има вяра, че аленият пикантен пипер почиства кръвта от кръвни съсиреци и по тази причина тайландците страдат доста по-малко от задръстване на артериите.

Други подправки

За да се предпазите от злокачествени кръвни съсиреци, ще ви оказват помощ с други подправки. Кришна Шривастава от Университета в Одена в Дания изследвал единадесет типа подправки и открил, че седем от тях потискат агрегацията на тромбоцитите.

Най-силните са карамфил, джинджифил, кимион и куркума. " Карамфилът в това отношение е по-ефективен от аспирина ", споделя доктор Шривастава. Основното интензивно вещество в карамфила е най-вероятно еугенол, което понижава производството на тромбоксан.

Веществата в джинджифил, съгласно доктор Шривастава, по-ефективно потискат синтеза на простагландин, в сравнение с мощният индометацин. Ако приемате антикоагуланти, преди да добавите огромно количество джинджифил, който разрежда кръв, към диетата си, консултирайте се с доктор.

Китайски черни гъби

За да се предпазите от образуването на кръвни съсиреци, напълнете кръвта с лекарство от азиатски черни гъби, наречени " мор " или " дървесно ухо ".

Тези гъби са добре известни в китайската медицина поради позитивното им влияние върху кръвта. Оказва се, че черните гъби (но не всички, а точно китайските) съдържат редица съставни елементи за разреждане на кръвта, в това число аденозин, който също се съдържа в чесъна и лука.

Наличието на подобен огромен брой разредители на кръвта в храната на китайците - чесън, лук, черни гъби и джинджифил - може да изясни за какво представителите на този народ толкоз рядко страдат от коронарна артериална болест.

Зехтин

В допълнение към всички други преимущества, зехтинът даже понижава лепливостта на тромбоцитите, което може би изяснява изгодите за артериите.

Например, английски учени от здравното учебно заведение в Лондон поискали от доброволците да вземат три четвърти супена лъжица зехтин два пъти на ден в продължение на осем седмици като допълнение към естествената диета.

Способността на тромбоцитите да се натрупват намаляла фрапантно. Изследователите заключили, че зехтинът е потребен за положението на тромбоцитите, добавяйки, че това изяснява за какво хората в Средиземно море, които употребяват доста зехтин, страдат по-малко от сърдечни болести.

Трябва да се помни, че е значимо да се понижи приема на храни, богати на витамин К, защото те способстват за коагулацията на кръвта. Сред тях преди всичко са плодовете от арония.

Има витамин К в спанака, салатата и други зелени храни. Ако имате плътна кръв, би трябвало да имате поради, че храните, богати на витамин К, я вършат още по-плътна.

Храненето, ориентирано към битка с кръвните съсиреци, е може би най-важната мярка, която би трябвало да предприемем, с цел да предотвратим сърдечни болести и инсулт, което е още по-важно от контрола на холестерола.
Хранене за профилактика на сърдечни болести
Яжте мазни риби, чесън, лук и джинджифил и пийте алено вино (умерено). Всичко това разрежда кръвта и не разрешава образуването на кръвни съсиреци.

Ограничете използването на мазнини, изключително наситени животни и растителни полиненаситени типове омега-6.

Опитайте се да употребявате по едно и също време с храната, която способства за образуването на кръвни съсиреци, храни, които предотвратяват появяването им.

Ако приемате антикоагуланти, страдате от кървене или вашите близки са имали инсулт, би трябвало да ядете храна, която разрежда кръвта в умерени количества. Ако се притеснявате, попитайте лекаря, с цел да ревизирате дали кръвта ви коагулира обикновено, написа zdrave.to.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР