Вероятно вече ви е позната бензоената киселина като химикалБензоената киселина

...
Вероятно вече ви е позната бензоената киселина като химикалБензоената киселина
Коментари Харесай

Какво е Е210 и защо е вреден?

Вероятно към този момент ви е позната бензоената киселина като химикал

Бензоената киселина (европейското число на добавката в храните е E210), е ароматна, карбоксилова киселина, която не се употребява постоянно за опазване на храните заради сложната си разтворимост във водата, припомня

Бензоена киселина, може естествено да се откри в ябълки, боровинки, сини сливи, сливи и други Има два типа бензоена киселина. Първият тип е естествената форма, извлечена от растенията, и може да се употребява като мирис.

Другият тип е най-използваният, получен от синтеза на толуол.

Бензоената киселина може да се добави и към козметиката и фармацевтичните артикули. Въпреки това главната ѝ приложимост е като предходник за синтеза на органични химикали в разнообразни промишлености, като да вземем за пример в парфюми, пластмаси, багрила и по този начин нататък.

Преди 30 години процентите и употребите на бензоена киселина на пазара са били, както следва:

- 60% е употребена за произвеждане на фенол;

- 30% за капролактам в найлонови влакна;

- 5% за производството на натриеви, калиеви и калциеви бензоати;

- 3% за бензоилхлорид;

- 2% за алкидните смоли, бензоатните естери и други

Към този миг няма огромна смяна в процентите. Бензоената киселина също се употребява като фуражна добавка и в производството на фармацевтични артикули и пластмаси.

Може да се откри в следните хранителни артикули:

- Плодов сок;

- Туршия;

- Конфитюри;

- Газирани напитки;

- Сода.

Когато става въпрос за страничните резултати на бензоената киселина, те нормално се свързват с алергии и по отношение на това дали тя се трансформира в бензол, който е канцероген.

Тя може да провокира раздразнение и признаци като обрив, зачервяване или даже парене в очите и кожата при контакт, а също и при поемане.

Е210 е утвърдена като безвредна съставна част от Американската администрация по храните и медикаментите (FDA), Европейския орган за сигурност на храните (ЕОБХ), както и Съвместния експертен комитет на ФАО/СЗО по хранителни добавки (JECFA).
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР