Вероятно това, което се случва в Европа и България, е

...
Вероятно това, което се случва в Европа и България, е
Коментари Харесай

Здравният министър: Вероятно сме в началото на трета вълна

" Вероятно това, което се случва в Европа и България, е началото на третата вълна за нашата страна ", това разяснява здравният министър проф. Костадин Ангелов, който през днешния ден даде традиционния в четвъртък брифинг за настоящата конюнктура с разпространяването на COVID-19 у нас и подхванатите противоепидемични ограничения.

Той обаче се застрахова, че не заема безапелационна позиция, тъй като коронавирусът ни изненадва доста пъти. " Когато заболяемостта надвиши 200 на 100 000 в страната, ще се съберем и ще вземем решение, което ще обявим на всички български жители ", уточни той на въпрос ще има ли въвеждане на спомагателни ограничения в области като Кюстендил, които са с доста по-голяма заболяемост от останалите.

" През последните седмици наблюдаваме устройчива наклонност за увеличаване на случаите на ковид у нас. Паралелно с това съумяваме да запазим устойчиви места по заболяемост в Европа. Мерките у нас са изключителни демократични и с помощта на тях реализираме резултатите като ритъм на заболяемост и смъртност ", разяснява проф Ангелов. 143 на 100 хиляди души е дневната заболяемост у нас. За последната седмица наклонността е обърната - излекуваните са по-малко от заболелите, уточни още той.

Заетоста на леглата в лечебните заведения сега е 35%, а при интензивните случаи - 38%. Прави усещане, че най-вече заети кревати има в Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, Хасково, София област и Шумен. 

" В последните дни открих тъжна причинност в публичните реакции - когато вследствие на нарастване на инфектираните случаи, затягме ограниченията, се приказва, че пречим на стопанската система. Когато вследствие на понижаване на заболяемостта, разхлабваме ограниченията, се приказва, че нас не ни е грижа за здравето на хората . Изключително неприятно е всичко това, което се твърди в общественото пространство. Всички ние плащаме извънредно висока персонална цена и цена като екип, само че единствено по този метод с последователност можем да извоюваме победа над този вирус. Считам, че досега сме били прави ", разяснява Ангелов.

" Проблемите с доставките на ваксини на европейско равнище рефлектират и върху нашата страна. Получихме писмо от ервокомисаря по опазване на здравето с искане България да анулира заповедта за експорт на медикаменти и О2. Осъзнавам, че сме огромна общественост, само че в дейностите си се ръководим от ползите на българския народ ", безапелационен бе той. По думите му единствено в случай че у нас няма дефицит на килород и лекарства, тогава би могъл да отмени заповедта.

" Няма огромна разлика в позицията на страната ни по отношение на останалите страни в ЕС. Това се дължи не на стациониране на заболяемостта, а на това, че тя е нараснала на всички места ", разяснява основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Португалия, Испания и Ирландия за водещи по брой болни, с огромна заболяемост са и Франция, Италия, Белгия, Холандия и Швеция. Най-ниска е заболяемостта в Гърция, България и Финландия. 

14-дневната заболяемост у нас е 99 на 100 хиляди, само че от понеделник до момента тя е 140 на 100 хиляди Това ни отрежда  26-то място в Европа и на 6-то на Балканите по заболяемост, а във връзка с смъртността сме на 15-то място в Европейски Съюз (8.03 на 100 хил.). " Има оживление обаче вътре в страната - от жълто-оранжевата гама отидохме в алената - 12 области сега са в алената зона с над 120 болни на 100 хиляди, 12 области са в оранжево, единствено 4 са в жълтата зона - Видин, Разград, Добрич и Търговище ", уточни Кунчев. По думите му се задълбочава разликата сред районите - заболелите в Търговище например са 11 пъти по-малко от тези в Кюстендил, като наклонността не е Кюстендил да стане като Търговище. " Темпът на повишаване не е голям, само че е забележим на всички места ", коментира той.

" В последната седмица заболяемостта се е нараснала с 32%, а по отношение на последните две седмици скокът е с 54%. Смъртността е увеличена единствено с 4%, само че от предходните талази установихме, че тя следва пика на заболяемостта след към 16 дни " , разяснява шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му хоспитализациите са увеличени с към 15%, само че интензивните структури не са още толкоз натоварени - там има същата взаимозависимост като при смъртността, добави той. " Тези данни не са предизвикателство за здравната система, само че в някои райони, като Кюстендил, са заети задачите отделения и всички кревати ", съобщи още Мутафчийски.

Не по-късно от 18 февруари ще бъде показан здравният протокол за осъществяване на изборите, стана ясно още през днешния ден. " Не по-късно от 5 март се надяваме да поставим първата доза за членовете на комисиите в изборния развой, с цел да има време преди изборите да им се сложи и втората доза. Очакваме да ни се показват кои ще са членовете на общинските комисии, съобщи здравният министър.

 

ВАКСИНАЦИИ

" Създадена е нужната организация до края на февруари, не по-късно от 5 март, да сме подготвени с трета фаза от имунизационния проект. След 5 март може да стартира четвърта фаза на имунизацията при съществуване на задоволително пристигнали дози " , разяснява още здравният министър. В отговор на рецензиите, че персоналните лекари не престават да нямат информация Ангелов посочи, че не би трябвало да се вършат изводи от единични изявленията на един или различен доктор. " Направили сме няколко срещи с националната съдружие на общопрактикуващите лекари. Въпросите на персоналните лекари са входирани. Изпратени са на експертните препоръки към Министерство на здравеопазването. Тези отговори би трябвало да бъдат получени преди стартирането на четвърта фаза, която е част от всеобщата имунизация ", разяснява Ангелов. Той предизвести обаче, че на част от въпросите науката още не е дала отговор и Министерство на здравеопазването няма да се трансформира в създател на подобен.

 

ДОСТАВКИ

„ Днес чакаме 6000 дози от „ Модерна “. Утре би трябвало да дойдат 31 200 дози от „ АстраЗенека “, разяснява шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов. До края на месеца от имунизацията на " АстраЗенека " се чакат 260 000 дози и 100 000 от другите две ваксини. " Тоест за февруари чакаме общо 360 000 дози. За месец март още се чакат разяснения от Европейска комисия, само че информацията е за над 400 000 за месец март ", посочи Богданов. Той напомни, че през вчерашния ден в диалози с Европейска комисия бе реализирано нарастване на общия брой дози от имунизацията на „ Модерна “ с 460 000 дози. " Очакваме те да дойдат до месец юли. Първите доставки на спомагателните количества от имунизацията на „ Модерна “ ще бъдат още през месец март ", изясни Богданов.

 

ОБРАЗОВАНИЕ

" Желанието ни е най-много присъствено образование, само че решението зависи от разпространяването на вируса ", разяснява и министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му няма данни дали връщането на учениците в класните стаи е причина за увеличение на растежа на новозаболелите. " В момента 650 хиляди деца и възпитаници са в учебни заведения и няма по какъв начин това да не бъде част от веригата за разпространяване на вируса. Ако дребните бяха най-големите преносители, щяхме да имаме взрив ", сподели още министърът. Той добави, че са поели риск с връщане на по-големите възпитаници, тъй като считат, че образованието е приоритет и полезност. " Ако обстановката се утежни, ще се откажем от графика. Желанието ни е най-много присъствено образование, само че да не застрашаваме живота на възпитаници, учители и родители ", уточни още той във връзка връщането на учениците от горните класове, които към този момент се образоват присъствено по авансово избран график.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР