Вероятно най-яркият за българите образ от продължилата 8 часа визита

...
Вероятно най-яркият за българите образ от продължилата 8 часа визита
Коментари Харесай

Ефектът от осем часа на Зеленски в София

Вероятно най-яркият за българите облик от траялата 8 часа аудиенция в София на Володимир Зеленски е по какъв начин украинската делегация от цивилни, облечени като военни с някогашен комедиант, който войната трансформира в политик от международна големина, седят против президента Румен Радев измежду негови сътрудници някогашни висши български офицери в костюми, само че по средата на масата като че ли минава невидима граница сред два доста разнообразни свята.

Това е впечатлило най-вече и брюкселското издание " Политико ". Но украинският президент не подчертава на случилото се, а водещи международни издания и организации акцентират търсенето на повече военна помощ и политическата поддръжка от следващата натовска страна за бъдещо участие на Украйна в алианса.

Събитията от визитата минута по минута -.

Учестената работна стратегия на украинците в София сподели, че подписаните документи са били контрактувани авансово и тук не е имало някакви съдбоносни довършващи претовори. И новата власт в България, и Украйна реализираха своето.

Официалното удостоверение за аудиенция на Зеленски пристигна чак през днешния ден рано сутринта от премиера Николай Денков, откакто българският държавен аероплан за украинската делегация към този момент бе отлетял за Кишинев. Едва тогава получи отговор въпросът ще има ли среща сред президентите на двете страни.

Преди това към този момент бе ясно за софианци, че украинците идват, тъй като по пътя към летището и към Министерски съвет и президентството се появиха извънредно доста служители на реда и полицейски коли.

Първото публично известие с съществени детайли от програмата бе публикувано, когато самолетът кацна в София малко след 12 часа. В същия миг излезе и известието в " Туитър " профила на Зеленски, че е в България.

Първата къса среща бе с премиера Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Последва и съвещание на двете делегации, в които участваха по няколко министри, свързани главно с подготвяните съглашения.

 " Политико ": Зеленски направи на пух и прахуляк българския президент

На късата конференция украинският президент благодари на българите и на България за помощта, в това число за приютяването на десетки хиляди бягащи от войната украинци. Тук бяха подписани и двустранните документи:

1. За активизиране съдействието в отбранителния бранш.

Двамата водачи разискаха следващия пакет от военна помощ за украинската войска. Нашата страна ще продължи да подкрепя Украйна в още няколко сфери - опазване на здравето, обучение, екология, енергетика. " Ще продължим диалога украински бойци да бъдат лекувани в България и тук да се организира образованието на украински медицински личен състав ", сподели президентът Зеленски. " Не можем да стоим безучастни ", съобщи министър председателят Денков.

2. България се ангажира да взе участие и в следвоенното възобновяване на Украйна.

Страната може да предложи експертиза и материална помощ за енергийната и транспортната инфраструктура. Български компании имат подготвеност да оказват помощ при реставрацията и консервацията на наранени културни монументи в Украйна.

3. Двустранна политическа декларация в поддръжка на евроатлантическата интеграция на Украйна, когато това стане допустимо.

" Ние познаваме от личен опит трансформиращата мощ на участието в мощни организации като Европейския съюз и НАТО. Процесът на разширение би трябвало да върви дружно с процеса на промени в страната-кандидат ", сподели българският министър председател и даде обещание поддръжка в подготовката на Украйна за включването ѝ в двата съюза. По същото време 157 депутати утвърдиха (57 от Българска социалистическа партия и " Възраждане " бяха против) в пленарна зала специфична декларация, ангажираща България с поддръжка за ясна рамка и времеви параметри на процеса за договаряния за украинско участие в НАТО.

4. Засилване на съдействието в енергийната област

Това ще става съгласно правилото на взаимната полза и като се вземат поради общите ползи и цели на двете страни. Министрите на енергетиката на двете страни подписаха меморандум за съгласие, изразяващ " желанието на двете страни за продан на научно-технически, инженерен и действен опит за по-ефективното потребление на възобновими енергийни източници и нови енергийни технологии ".Започват договаряния за продажба на Украйна на оборудването за АЕЦ " Белене ".

Последва срещата с президента Румен Радев. По-късно Денков и Габриел бяха домакини в Националния исторически музей на полемика с присъединяване на президента Зеленски, посланици, политици, доброволци и представители на гражданското общество.

Вечерта президентът отпътува за Прага.

На няколко пъти българският министър председател съобщи, че страната е за възобновяване суверенитета на Украйна над интернационално признантите ѝ граници, т.е. до тези преди противозаконното анексиране на Крим през 2014 година Освен това България е за " обективен и дълготраен мир ", означаващ решение, след което Русия няма да стартира да се готви за следващата експанзия против Украйна.

Нямаше слово на Зеленски пред Народното събрание, а срещите му с водачи на парламентарни партии бе единствено за тези, които предложиха и поддържаха декларацията за Украйна в НАТО.

София не бе парализирана поради визитата, за която управляващите по разбираеми аргументи отричаха до последния миг. Фокусът бе на равнище държавно управление. Политици, които другояче постоянно се акцентират като основни заслужили за някое събитие или посещение, този път минаха на назад във времето. Поведението на президента Румен Радев даде следващото съображение участниците в ротационното държавно управление да се сплотят в името на оцеляването му.

След единствено 8 часа на Володимир Зеленски в София репутацията на България и самочувствието на мнозина българи като членове на евроатлантическата общественост се усъвършенства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР