, вероятно е дело на Леонардо да Винчи, като няколко

...
, вероятно е дело на Леонардо да Винчи, като няколко
Коментари Харесай

Нова полемика около най-скъпата картина в света - наистина ли е на Леонардо

, евентуално е дело на Леонардо да Винчи, като няколко медийни известия опонират на подозренията, повдигнати във френски документален филм, предава " Франс прес ".

Картината не е виждана обществено, откогато бе купена за 450 милиона $ от саудитското кралско семейство на търг на Christie`s през 2017 година

„ Спасителят за продажба “, документален филм на режисьора Антоан Виткин, който ще бъде пуснат по френска телевизия тази седмица, твърди, че картината е създадена от работилницата на да Винчи и че майсторът единствено е " съдействал " за това.

 „ Спасителят на света “ от Леонардо да Винчи

Експертите на Лувъра и стигнаха до противоположното умозаключение на документалния филм: за тях картината в действителност е дело напълно на Леонардо и единствено на него. Тази информация беше обявена на саудитците през септември 2019 година ", сподели Дидие Рикнер, редактор на списание La Tribune de l`Art.

" Ню Йорк Таймс " също оповестява за тази версия и споделя, че резултатите от разбора са непокътнати в загадка поради спор за това по какъв начин картината ще бъде показана в изложбата в Лувъра, като съгласно известията саудитците упорстват тя да бъде окачена до Мона Лиза. 

Както The Art Newspaper оповестява по-рано, първичното издание на каталога на изложбата, разкриващо позитивните резултати от разбора, към този момент е отпечатано от музея и даже е продадено за един ден в книжарницата му. Но книгата е изтеглена, когато станало ясно, че саудитците няма да дават картината.

" Разбира се, Salvator Mundi беше съществено развалена и огромна част беше модифицирана от американски реставратор, само че е достоверна ", споделя специалистът по изкуства Ерик Туркин пред " Франс прес ".

Кураторите на музея били „ изрично срещу “ да го слагат до " Мона Лиза ", разкрива Рикнер и изяснява, че те са страхували, че това би предизвикало прекалено много проблеми със сигурността, защото двете най-известни картини в света биха били една до друга.



Лувърът е отказал да разяснява нито един от тези въпроси.

Източник, познаващ полемиките, сподели пред AFP, че тази версия на събитията е по-близка до действителността, в сравнение с тази на документалния филм на Виткин.

Първоначално картината е закупена през 2005 година единствено за 1175 $ от нюйоркски търговец на изкуства и възобновена в Съединени американски щати. Няколко английски специалисти удостовериха картината като от дълго време загубен Да Винчи и тя беше показана като такава в Националната изложба в Лондон през 2011 година, преди да бъде продадена на съветски олигарх за 127,5 милиона $ две години по-късно.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР