Вероятно долните редове ще възмутят активистите от разните му там

...
Вероятно долните редове ще възмутят активистите от разните му там
Коментари Харесай

Циганите не бият армията, те бият държавата

Вероятно долните редове ще възмутят деятелите от разните му там БХК-та и ще бъдат анатемосани. Но не ме интересува, единственото, пред което се преклонявам е олтарът на истината. Цигани пребиха грубо в пловдивското село Войводиново български ефрейтор, боец от бригада „ Специални сили “, тъй като им направил виждам на пътя. За страдание това не е следващият тежък престъпен случай с мургави съграждани, за кой ли път, в следващата полицейска сводка. Това е цинично безчовечие. В случая ромите не бият армията, те бият страната. Излишно е да изяснявам за какво. Това е ужасно и е индикатор за безпомощността на институциите, на които им плащаме заплатите. Знаете ли какви биха били последствията от подобен случай в Съединени американски щати, да речем, тъй като вървя там и съм бил очевидец. Ответните дейности са светкавични и безкомпромисни. Но някой да е оспорил, че Америка не е люлка на демокрацията? Да не навеждам образци с други страни. Но нашите роми са европейци и са научили, че имат единствено права. Затова взеха да пердашат наред – елементарни хора, полиция, войска.

Ще ви опиша същинска преживелица от соцгодините. Курсант от военното учебно заведение във Велико Търново бил в отпуск и вечерта изпращал приятелката си до дома й. Срещнали ги група роми. Него го пребили, а нея – изнасилили. Прибрало се момчето през нощта в казармата и разказало на другите от ротата какво се е случило. Веднага на секундата бойците се втурнали към парка с бойната техника, някой даже скачали напряко от прозорците. Запалили танковете и се насочили към циганската махала. На сутринта от катуна нямало и диря. Защо напомням това? Защото бяхме на косъм и във Войводиново да се повтори сходен сюжет в малко по различен вид, само че полицията реагира стремително и не позволи ексцесии. Разбира се, гаранции, че балонът няма да се спука, никой не дава. Не сме застраховани от сходна покруса в наши дни, тъй като и най-малката искра може да възпламени разпра, откакто я няма твърдата ръка на институциите. Разбирате ли, не може една социална група да се сегрегира, да не заплаща налози, ток, вода, да не праща децата си на учебно заведение, да няма никакви отговорности, а да употребява единствено права. На това ли споделяме европейска народна власт?

Познавам значително роми, един път един ми сподели: при бай Тошо беше добре, имахме работа, имаше и самун. Така беше. Но нямаше благосклонност за тези, които престъпваха закона. Тогава постоянно ми се постановяваше да вървя по Видинско. В селата там имаше доста цигански махали. Живееха в къщи на по три етажа, каквито малко българи имаха. На 6 май, и за ромите е огромен празник, във всеки ромски двор димише мощно чеверме. И никой не им завиждаше, тъй като се знаеше, че това богатство е реализирано с труд, а не с обири и разграбване. Схващате ли разликата- преди и в този момент? Преди ромите работиха крепко, в този момент бият боен, а кметовете мънкат, че течели процедури за противозаконните им парцели (виж карето). Това е изходът. Трябва да се съблюдават законите, да се ползват с цялата им тежест: срутване на противозаконните коптори и съд за побойниците. Да чукат камъни в някоя кариера. Не сме длъжни да ги храним в пандиза за наша сметка. Все отново приблизително 1000 лева коства месечната прехрана на страната за една раирана пижама. Смятам, че това е верният метод. Иначе саморазправата би била същото грозно действие, както осъщественото закононарушение от двамата роми. Трябва да призная, че има и свестни роми, тъй като работят и учат. В кварталния магазин работят на каса, възпитани и вежливи хора са.

Ако ме питате, ще ви кажа почтено, че съм песимистичен у нас да спечелва справедливостта. Просто тъй като ромите в България са електорат за всички ръководещи партии без изключение. А не жители, равноотговорни към полагащите им се права и вменените им отговорности.

Проблемът, естествено има и друга страна. На изборите ние дефинираме в каква страна ще живеем. Рамо до рамо гласуваме с ромите за управниците ни, в това число и на локално равнище. Градоначалници и кметове от всевъзможен диаметър яхат коня и с цигански гласове. На места с плътно мургаво население даже най-много с техните. Не се ли получава обаян кръг? Незаконните гета са от десетилетия. Как кметът да ги махне, откакто гледа към хоризонта на идващия си мандат. А той наднича от тъмната стаичка на мургавите секции. Кое най-вече ме потресе при случая в Пловдивското село. Очевидка през сълзи описа, че по време на побоя са прекосявали доста коли, само че никой не е спрял да се притече на помощ. Мисля си, че тези, бездушните, които безучастно и плахо са следили нещастието зад прозорците на колите си, може да са идващите на мястото на боеца. Не разбрахме ли най-накрая, че нашето безсърдечие подхранва рисково циганската безочливост. Всъщност то е основният провинен за случилото се.

Гетото във Войводиново е точило ток десетилетия


Стана ясно, че всички ромски къщи в с. Войводиново са противозаконни от най-малко 20 година Издигнати без позволение, без кадастрален проект и за тях не са плащани налози. Как тогава гетото е употребило електрическа енергия, защото постройките са отвън закона. Как тези призрачни къщи са прикачени към електропреносната система на страната? Преди време получих известие, че за 10 стотинки неплатен ток, ще ми изключат бушона. Който не има вяра, ще му покажа известието. А тук става дума за стотици роми, които десетилетия са живеели на муфта. Централната и локалната власт чак в този момент се сетиха, че във Войводиново има нещо гнило, откакто се проля кръв. Досега спаха.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР