Вероятна причина за открояващата се тенденция може да се търси

...
Вероятна причина за открояващата се тенденция може да се търси
Коментари Харесай

Асоциацията по вземанията: И най-съвестните клиенти започнаха да бавят вноските по кредитите си

Вероятна причина за открояващата се наклонност може да се търси в усложняването на икономическата обстановка и идната сложна зима. Това излиза наяве от най-новите данни на Асоциацията за ръководство на вземания (АУВ), съобщи настоящо.ком.

„ Наблюдаваме покачване на риска при хората сред 40 и 50 години, които обичайно са най-съвестните платци. Тези хора имат по-устойчиви приходи, постоянно се грижат както за децата си, по този начин и за възрастни родственици, имат най-отговорно държание и се одобряват като гръбнак на стопанската система. Именно при тях обаче се усещат първи сигнали за усложнения при покриването на месечните вноски. ”, споделя Райна Миткова, ръководител на АУВ.

По думите й, към момента не могат да се разпознават ясни аргументи за съмненията при най-устойчивата група.

„ Повечето от тези консуматори действително имат опция да покриват вноските си, само че прогнозите за все по-сложна икономическа обстановка и сложна зима ги кара да лимитират разноските си. Оптимизирането на бюджета обаче не трябва да изключва покриването на вноски по заемите. Невръщането на дължимото ще даде тъкмо противоположния резултат върху финансовата стабилнос. ”, споделя Миткова.

Като цяло, повишението на риска при хората, определяни като гръбнак на стопанската система, се компенсира от останалите възрастови групи. Така броят на необслужваните заеми в България остава на устойчиво равнище, само че явлението при 40-50 годишните е показателно за протичащото се у нас сега, излиза наяве от данните на АУВ.

Предстоят сложни месеци

Според Райна Миткова, идните сложни месеци отключват и други модели на потребителско държание.

„ Немалко са хората, които харчат безразсъдно за артикули и услуги, които са надалеч от това да бъдат от първа нужда. Те живеят на правилото „ от заплата до заплата ” и не виждат смисъл да спестят, с цел да бъдат по-устойчиви в миг на инфлация и растящи цени. И въпреки да е правилно, че парите губят част от цената си, явлението е краткотрайно и в този момент е моментът да бъдем по-внимателни към покупките си ”, споделя Миткова.

Тя поучава потребителите постоянно да заделят буферна сума, задоволителна да покрие разноските им за най-малко 3 месеца напред. В условия на растяща инфлация обаче заделените средства би трябвало да бъдат задоволителни даже за 6 - 9 месеца.

„ За да сме спокойни, че ще можем да посрещнем потребностите си даже при непланирани усложнения, е значимо да имаме спестявания, с които да можем да живеем половин година. Ако не се намираме в положително финансово здраве, би трябвало да си дадем сметка кое е в действителност значимо и да се лишим от екскурзия или нова черна техника, да вземем за пример. Вместо това бихме могли да заделим за неща от първа нужда, чиито цени сега съществено порастват – ток, отопление и гориво, хранителни артикули, артикули за бита, други базисни услуги, които употребяваме. Неплащането на вноските по заемите също може само да ги оскъпи ”, добавя Миткова.

Според наблюденията на АУВ, около отдалечената форма на работа, разноските за компютри и външна страна също са се повишили. Промените, свързани с пандемията, са и причина за някои консуматори да влагат в ремонт и обзавеждане, както и в възобновяване на бялата техника за бита.

Пандемията удари семействата

Пандемията се откроява като главен фактор в аргументите за неплащане, посочени от потребителите. Над 20% от всички клиенти показват Коронавирус и икономическите последствия като съображение за забавянето на вноските си. Сред усложненията са понижена работна заплата или редуциране в резултат на пандемичните условия, стеснен достъп до каса или банка вследствие на боледуване или карантиниране.

В огромните градове плащаемостта е по-висока по отношение на по-малките обитаеми места, сочат още данните на АУВ. Бургас, Стара Загора и Благоевград регистрират усъвършенстване на този индикатор на годишна база. В същото време в Русе, Велико Търново и Враца се следи по-голямо усложнение в погасяването на вноските по отношение на 2020 година. Очакванията на Асоциацията са, че тази наклонност ще се резервира, защото обичайно по-бедните райони първи страдат от отрицателните промени в макросредата.

„ Дългосрочната прогноза по кое време стопанската система ще поеме във възходяща посока е извънредно сложна все още. Краткосрочната обаче е ясна – следва сложна зима и запазването на финансовата непоклатимост – от общата до тази на всяко настрана домакинство, зависи доста от потребителското държание и дисциплинираност. Преразглеждането на бюджетите и вярното систематизиране на средствата ще бъде основно за устойчивостта ни по време на предизвикателния интервал ”, добавя Миткова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР