Вериги супермаркети в Гърция заявиха миналия четвъртък, че ограничават количеството

...
Вериги супермаркети в Гърция заявиха миналия четвъртък, че ограничават количеството
Коментари Харесай

Държави в Европа - с лимити върху покупките на брашно и олио

Вериги супермаркети в Гърция обявиха предишния четвъртък, че лимитират количеството брашно и слънчогледово олио, което клиентите могат да купуват. Стъпката е превантивна поради нарасналото търсене и опасенията, че доставките ще бъдат наранени заради войната.

Руската инвазия в Украйна докара до скок в цените и опасения по отношение на дефицита на артикули в промишленостите в Европейския съюз. И Русия, и Украйна са основни снабдители на слънчогледово масло и пшеница.

След сходни ограничения в Испания и Италия, четири гръцки вериги супермаркета са въвели ограничавания за извършването на покупки онлайн и в обекти точно на брашно и слънчогледово олио. Една от веригите позволява покупка на до 3 торби брашно и до 3 бутилки олио на клиент.

Генералният секретар по търговията и отбраната на потребителите Сотирис Анагностопулос сподели пред Ant1 TV в четвъртък, че търсенето на някои артикули се е нараснало три пъти през последните седмици, защото купувачите се запасяват. Недостиг към този миг обаче няма.

Гърция внася към 250 000 тона мека пшеница от Русия и Украйна, към 30% от общия импорт на пшеница, сподели по-рано този месец земеделският министър в южната ни съседка, представен от организация " Ройтерс ". Правителството изиска от снабдители, като супермаркети и други търговци на дребно на храни, да заявяват ресурси от артикули, в това число торове, храни за животни, зърнени храни, брашно, слънчоглед и други растителни масла.

Супермаркетите в Испания също ограничиха закупуването на слънчогледово олио до няколко бутилки на клиент, само че рафтговете продължиха да се празнят. Слънчогледовото олио от Украйна съставлява към 40% - или 400 000 тона - от общия импорт на Испания в допълнение към 300 000 тона, които създава в страната. Цената на слънчогледовото олио се е повишила с 64% през последната седмица, демонстрират последните публични данни. Тъй като клиентите се запасяват, продажбите на всички хранителни масла са се нараснали с 289% в съпоставяне със същата седмица на 2021 година, съгласно пазарния откривател NielsenIQ, представен от испанската държавна телевизия.

Някои супермакети в Италия също са приложили ограничения за ограничение опцията за пазаруване на олио и брашно. Рестрикции има и във връзка с захарта.

Няколко вериги супермаркети в Белгия лимитират продажбите на артикули, като брашно, олио и зеленчукови консерви, заради огромното търсене, пишат от " The Brussels Times ". Мярката е превантивна. Ограничената продажба на олио не се отнася единствено за слънчогледовото олио, само че и за други типове олио, които се употребяват като други възможности, като зехтин или салатно масло.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР