Венцислав Върбанов: Оставка на Вътев и Денков!

...
Венцислав Върбанов, екс-земеделски министър, Асоциация на земеделските производители в България
Коментари Харесай

Венцислав Върбанов, екс-земеделски министър, Асоциация на земеделските производители в България - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 10.02.2024 г.

Земеделските протести. Искането на оставката на земеделския министър.

„Радвам се, че Ви виждам в ефира, радвам се, че Ви видях и на протестите! Не знам обаче точно на какво се радвам, защото темата сме я поставили – кой и защо иска да унищожи българското земеделие и животновъдство? Аз лично така схващам това, което се случва?“, попита Беновска. Върбанов отговори: „Ние също се питаме това! По-добре да ни се каже, за да си търсими друго препитание. Но според мен тук има натрупване на обстоятелства. Голяма част от земеделските организации смятаме, че проблема е в липса на политика в нашия сектор, особено при последното правителство. То няма политики и оттам идва целия проблем! Нито един срок не е спазен, нито една помощ не е дадена навреме, нито един законопроект не е внесен в НС от екипа на министерството. Нито един консултативен съвет не излезе с някакво решение! Да, правят се консултативни съвети, обсъждат се разни неща, но в крайна сметка няма никакво решение! И така висим във въздуха. Самият факт, че в рамките на по-малко от половин година машините излизат по пътищата и създават проблеми на останалите граждани е показателен! Едно не мога да разбера колегите, които снощи за пореден път предадоха всички!“.

„Предадоха всички? Това е коментара на снощната среща на част от вашия сектор?“, помоли за уточнение водещата. Върбанов отвърна, че в срещата със земеделския министър от 9 февруари са участвали няколко човека, които представляват част от организациите. Две от организациите, които са били в тяхната камара, са напуснали срещата, неудовлетворени от начина, по който се провежда и от подхода, както и от резултата. Става въпрос за организацията на картофопроизводителите и на биволовъдите. „Досега никой не си е позволявал по такъв начин, като министър Вътев, да раздели сектора, да се опита да разцепи сектора на принципа „разделяй и владей“! Всъщност да се опита да си запази мястото, защото то толкова прозира вече и хората, които не са специалисти го виждат. Избра си един кръг от хора и започна да прави някои неща, които не решават проблемите, а задълбочават кризата. Защото ние все още не можем да коментираме в детайли какво са говорили, но информацията, която излезе, ако припомним, че колегите тръгнаха със заплахи от стачки, а след това искаха да бъдат дадени 420 милиона украинска помощ, след това 500 милиона за подкрепа на зърнопроизводството, 20 лева на декар и накрая едно голямо нищо! 100 милиона, които не се знае откъде ще бъдат взети, но ще бъдат взети от бюджета на министерството и на ДФЗ! Това са отново нашите пари!“, категоричен бе Върбанов.

Венцислав Върбанов обясни, че представлява Асоциацията на земеделските производители в България, която заедно с още 24 организации са направили инициативен комитет и протест с едно единствено искане – оставката на министър Вътев заради несправяне с предизвикателствата!

Венцислав Върбанов заяви, че не иска да коментира колегите си, които са били на среща с министър Вътев, защото все пак те са от един бранш и ще продължат да бъдат колеги. Според него обаче с този подход дори министър-председателят е влязъл в тази игра. Защото на две срещи, може и да е имало повече, но не се знае за тях, никой друг не е бил поканен, освен избраните от министър Вътев и заведени при него организации.

„Може ли да говорите с имена?“, попита Беновска. Върбанов отговори, че става дума за НАЗ, която е част от българската аграрна камара. По-важното е, че всички тези договорки се случват в кабинета на министър Вътев. „Това го знаят всички в България, те дори не си направиха труда да се скрият! Няма лошо, ако всичко това водеше до нещо добро, но то не води! Защото всички тези хора, които бяха изкарани на улицата, са неудовлетворени. Това не решава нито един проблем. Ще бъдат дадени едни пари, които до никъде няма да свършат работа и след два месеца ще трябва отново да се излиза на протест! Между другото по сметките вече е изплатена обвързаната подкрепа. Но ние за всяко нещо, което трябва да вършат, ще излизаме с тракторите ли? Ние с тракторите си имаме друга работа и не е наша работа да идваме, да им формиране политиките, да ги натискаме за всяко едно нещо, за това, че някой не си е свършил работата! И защо казвам, че премиерът беше въведен в това нещо? За третата среща той в национален ефир покани всички да дойдат на среща и когато всички отидоха на среща и бяха допуснати за пръв път, другите колеги, които преди това си водеха някакви разговори, казаха, че не могат да бъдат с тези хора на една маса, няма да цитирам с какви думи се обърнаха! И това го позволиха министър-председателя и министъра на земеделието!“, заяви Върбанов.

Водещата пусна запис от изказване на земеделския министър Вътев от 9.02.2024 г.

Кирил Вътев: Това, което е договорено, в неделя ще бъде окончателно записано, а в понеделник подписано, касае абсолютно всички!

Беновска продължи: „Това твърдение на Вътев снощи ме учуди, защото имаше избирателно присъствие на тази среща. Но той обобщи, че явно всички са доволни, ще подпишат!“. Върбанов попита защо на министър-председателя не му е направило впечатление, че на протеста през септември срещу него са застанали над 20 организации, а сега на разговорите идват 5? Не вижда ли премиера споровете по медиите, не вижда ли, че става взривоопасно? Той продължи: „Това ми прозвуча така – това, което ние ще ви обещаем, никой друг не може да ви го даде!“.

Върбанов заяви, че в преговорите едва в рамките на няколко дни се е извършила голяма трансформация. Той попита къде е останала украинската помощ, къде са средствата за увеличаване на конкурентоспособността на зърнопроизводителите? „Те вървят бавно, дано не е славно и дано не стигнат по същия начин, дано не се развият събитията, по пътя на зеленчукопроизводителите, на животновъдите, на овощарите! Затова в страната ни над 70%-80% всичко е вносно!“, добави той.

„Снощи късно след тази среща се получиха съобщения от Сдружение на обединените земеделски производители, някакъв Иван Гюров, заместник-председател! Те казват, че продължават с ефективните стачни действия до удовлетворяване на исканията им и са изброили 11 точки!“, продължи Беновска. Върбанов отговор, че не ги познава, но следи изявите им. Те имат категорични искания, които не касаят пари. Става дума за принципни решения.

Водещата съобщи, че има и съобщение от МС, в което се казва, че протестите на земеделците спират, защото ще се подпише споразумение. Върбанов заяви: „Ще спрат протестите на приближените, на така наречените „наши хора“! Но не съм сигурен доколко владеят техните хора, защото ги предават за втори път!“.

Спекулациите, че зърнопроизводителите са много богати хора, заради огромните субсидии.

„Имате ли смелост да опишете кратко, вие сте аналитичен човек, бяхте министър, опитен администратор сте, кой и за какво се бори и защо едните хора са „наши и ваши“? И не на последно място да добавя един нюанс, подозират ви, че вие сте така наречените „лендлордове“, возите се в скъпи коли, ходите на Малдивите, споменава с лека ирония нивото на лукс, което се счита в България! Вчера един господин, който да ме прощава, но на мен ми е неизвестен, не знам дали да му спомена името, излезе със сърцераздирателен пост със заглавие „Едър български зърнопроизводител – призвани сме да бъдем богати!“. Как ще спечелите симпатията, че вие се борите за моя качествен хляб и за качественото месо на момчетата отвъд стъклото?“, попита Беновска. Венцислав Върбанов отговори, че всеки носи отговорност за поведението си и думите си. Той продължи, че познава въпросния зърнопроизводител, но не иска да го коментира. „Колегата е от Асоциацията на зърнопроизводителите, попитайте ги тях, защо техен член излиза с такова изявление какво му било призванието!“, заяви той.

Венцислав Върбанов заяви, че най-големите зърнопроизводители, за които говорят постоянно, са предприемачи. Те не са преките земеделски производители. Те имат големи стопанства и ги развиват добре благодарение на това, че са находчиви и имат и други бизнеси. „В ситуацията, в която сме в момента, те имат откъде да извадят свеж ресурс и да „подпрат“ загубите в земеделието!“, добави той.

„Кои са тези „големи“, това някаква тайна ли е?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Не, не е тайна! Има един списък с десетина-петнайсет фирми, които постоянно се размахват! Постоянно се размахват, когато трябва да се настрои обществото срещу нашия сектор. Тогава се вадят тези фирми и започват да обясняват какви са им оборотите, какви са им печалбите. И никой не си прави сметка, че това са обороти и печалби от търговската дейност на тези фирми, а не от земеделската им дейност!“.

Венцислав Върбанов заяви категорично, че покрай земеделските протести са били изречени много лъжи, като се започне от това какви огромни субсидии взимат и се стигне до твърдението, че имат 3,5 милиарда лева печалби. Той уточни, че цялата продукция на зърнопроизводителите е на стойност 3,5 милиарда!

„Но да Ви питам нещо, което е важно, тази печалба къде отива?“, попита водещата. Гостът ѝ отвърна, че това не е печалба, а оборот. Част от зърното дори не е реализирано. Той добави: „Министър-председателят излезе и прочете някакви данни и това всъщност настройва останалата част от обществото срещу зърнопроизводителите, които стачкуват!“.

„Няма да се изненадате от въпроса ми, ако Ви попитам каква част от БВП произвежда вашата асоциация?“, попита Беновска. Върбанов отговори, че статистиката показва, че целия сектор произвежда между 5% и 8%. За съжаление обаче тенденцията е към намаляване на този процент. Работните места са хиляди. „В последните години с унищожаването на зеленчукопроизводството, на овощарството и животновъдството работните места постоянно се свиват. Защо се разви зърнопроизводството? Зърнопроизводството е единствения сектор, при който преди войната в Украйна и сътресенията на борсите нямаше проблем!“, обясни той.

„Оказа се, че украинско зърно се внася без разрешение за реекспорт. И сега щели украинците по сигнал на нас, българите да отнемат реекспорта на такива вносители!“, отбеляза водещата. Събеседникът ѝ отвърна, че вносът на украинско зърно изобщо не е спирал. Месец след подписването на предишния меморандум земеделският министър Вътев е заявил, че украинско зърно продължава да влиза, но с румънски и молдовски камиони.

Върбанов обясни защо се е стигнало до сегашните проблеми: „През 2000 година моят екип, колкото и нескромно да звучи, приключи връщането на земеделските земи на бившите им собственици. Само че голяма част от бившите собственици вече не бяха на този свят. Много от наследниците им са в градовете, част от тях в чужбина и земята пустееше. Тогава всеки, който искаше да работи земя, да наеме, даже повечето работеха без да плащат нищо. Земята беше свободна. През 2001 г. в България стартира програма САПАРД и това беше първата, по която ние получихме безвъзмездни средства, като подкрепа. И ако си спомняте, тогава проектите бяха с 50% субсидия, подкрепа от ЕС и бяха до милион и петстотин хиляди евро. Тогава всички, които бяха по-предприемчиви, които искаха да работят и имаха нюх към бизнес се ориентираха. Спомняте си каква еуфория беше, тогава беше предприсъединителния период, в който приоритетите бяха направени така, че като станем пълноправен член на ЕС да можем да излезем на този пазар. Тогава започнаха първите проекти, най-лесно се правеха проекти за машини, най-лесно се произвеждаше зърно. Точно тогава имаше и няколко добри ценови години за зърното, защото на запад започнаха да влизат екологични изисквания, започна да се прави биоетанол и биодизел. След приемането ни в ЕС започна подкрепата на хектар обработваема земя. И се оказа, че който има повече земя, за която да се грижи, получава повече преки плащания и субсидии. Но ако имаше национална политика, която да подкрепя зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство, ако имаше някаква национална стратегия, трябваше да се насочат пари и в тази посока и нямаше да се получи този голям дисбаланс. Защото тогава се ликвидираха фермите, унищожиха се градините, съсипаха се лозята и всички започнахме да отглеждаме зърно, защото става с малко хора, с машини и е рентабилно!“.

Ще продължат ли протестите на земеделците?

„Финални въпроси и кратки отговори – протестите продължават ли?“, попита водещата. Върбанов отговори, че според него протестите ще продължат, защото хората са неудовлетворени. Той продължи: „Ние обаче продължаваме да искаме оставката на министъра! Той трябва да поеме отговорност, че се стига дотук! Той трябва да поеме отговорност, че в бюджета не бяха заложени необходимите средства! Ако бяха заложени средствата за украинската помощ и подкрепата за зърнопроизводителите, сега нямаше да го има този проблем!“.

Венцислав Върбанов заяви, че най-важното нещо е да се промени отношението към сектора. „Но как да стане технически? С извинение, вие нямате ли съвет на старейшините, бившите министри на земеделието?“, попита Беновска. Върбанов отговори, че преди време са се събирали, но за да се събират трябва да ги покани действащия министър. Той добави: „Ако се съберем да пием по ракия става, но ако се съберем да бистрим политика излиза, че сваляме или качваме някой!“.

„Кажете на Вътев и Денков какво трябва да направят, бивш министър сте!“, призова госта си водещата. Той заяви: „Казвам на Кирил Вътев, че той трябва да поеме отговорността за ситуацията в момента и да не се оправдава с това, че е бил много малко време, защото нищо не беше направено през това време! А на министър-председателя, който няма да е такъв само след няколко дни, бих му казал, че той влезе в много грозна игра и загуби доверието на целия ни сектор!“.

Подаръците.

„Смятах да донеса друга книга, но понеже ситуацията е такава Ви нося едно книга „Стратегия за устойчиво развитие на земеделието в България за новия програмен период 2021 – 2027 г.“, написана от един уважаван от мен авторитет – акад. Атанас Атанасов! Това е необходимо да стои на бюрото на всеки един служител в министерството, защото там е написано всичко!“, обърна се към водещата Върбанов. Беновска каза, че ще подари книгата на министъра или на следващия министър-председател. „За него вече е късно, но може на следващия!“, отвърна госта.

Водещата подари на госта си червена ябълка и тениска „В България се кълна“ и попита дали това е вярно за него? Той отвърна – да, разбира се! Върбанов добави, че за съжаление в магазините вече няма български ябълки! Така завърши разговорът между Венцислав Върбанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 10-и февруари 2024 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР