Венци и цветя поднесоха силистренци пред паметниците на Цар Борис

...
Венци и цветя поднесоха силистренци пред паметниците на Цар Борис
Коментари Харесай

Венци и цветя в Силистра в Деня на Независимостта

Венци и цветя сервираха силистренци пред паметниците на Цар Борис III – Обединител, на Васил Левски и на капитан Георги Мамарчев, пръв комендант и кмет на Силистра в интервала 1829-1835 година, в Деня на Независимостта.

Граждани, представители на локалната и държавна управляващи, възпитаници се включиха самостоятелно в отбелязване на празника.

Нямаше проведени събития, поради обстановката в страната и разпореждането на Министерство на здравеопазването за съблюдаване на противоепидемични ограничения.

В Регионалния исторически музей в Силистра се пази копие на Манифеста на Цар Фердинанд от 1908 година, отпечатан на циклостил и публикуван до всички управници в страната.

За първата годишнина от оповестяването на Независимостта на България Силистра е била окичена с „ чисти и национални знамена “, се показва в документи от това време, съхранявани в Държавния списък в крайдунавския град.

Имало е предписание на Градското общинско ръководство знамена да бъдат сложени по всички публични здания и частни домове.

За нарушителите била планувана санкция от 50 лв. - една десета от тогавашната заплата на общински служител.

Афиш оттогава свидетелства, че е имало на ден и вечерно шествие с факли, шествие на " юнаци " /спортисти/ и колоездачи. Празненствата приключили с национални хора.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР