Венигматичното царство на японския хотел Nijo Jinya, стените пазят тайните

...
Венигматичното царство на японския хотел Nijo Jinya, стените пазят тайните
Коментари Харесай

Японският хотел Nijo Jinya: Рай за нинджите шпиони

Венигматичното царство на японския хотел Nijo Jinya, стените пазят тайните на един пропуснат свят на спорове, драма и напрежение. Смята се, че историческият хан в Киото в миналото забавлявал японски феодали, които заговорничели против военния деспот шогун, до момента в който шпиони нинджи подслушвали, скрити от погледа им в прикритието на секрети коридори и през пукнатини.

Кенго Кума, един от най-известните архитекти в света, намира ентусиазъм точно в такива скрити места, наслаждавайки се на света на секрети и нинджа шпиони, който към момента витае във въздуха. „ Този хотел е един тип парадайс за нинджите “, сподели Кума пред The History of the World in Spy Objects podcast. „ Детайлите сабили толкоз изтънчени и материалите били толкоз елегантни, че е считан за най-хубавия дребен хотел в Киото. “

Ayako is taking me to Nijo Jinya (二条陣屋)

A former inn used by feudal lords who were visiting Kyoto during the Edo Period. In order to guarantee the safety of the important guests, the building has been equipped with secret pathways, trap doors, hidden routes and gadgets.
— Chyado先生 - Japan Guy (@chyadosensei)
Най-добрият - и най-подлият.

ШПИОНСКИЯТ ХОТЕЛ NIJO JINYA
Хотелът Nijo Jinya е обгърнат в тайнственост. Някои считат, че дребният затворен хан бил издигнат през XIX-ти век. Други го свързват с японската ера Едо, интервалът към началото на 1600 година до 1868 година, прочут с битката за власт сред императорът в Киото и военният държател шогун в Едо (сега Токио).

Япония имала комплицирана политическа система по това време. Въпреки че шогунът може да е държал властта в Едо, това било неловко съглашение и военният държател разчитал на шпиони нинджа, с цел да събере информация за императора, фамилията му и феодалните лордове Даймио, които държали районния надзор.

При осъществяването точно на тази задача хотел Nijo Jinya влезнал в игра. Елегантният хотел наоколо до замъка Киото бил идеално място за срещи на кохортите на императора и японските феодали и за готвене на скрит план против ръководещия шогун. Чрез комплицирания си и умел танц на силата шпионите нинджи, правилни на шогуна, проникнали в хотела.

Докато ханът изглеждал видимо като елементарна постройка за нетренираното око, дървената му структура била задоволително гъвкава, с цел да побере секрети коридори, стълбища и скрити порти - голям брой странности, предопределени да защитят неприкосновеността на персоналния живот на влиятелната клиентела, които експлоатирани от опитните нинджи шпиони.

ТАЙНИТЕ НА ОТБРАНИТЕЛНАТА АРХИТЕКТУРА НА NIJO JINYA
Гостите на Nijo Jinya били измежду най-могъщите хора във феодална Япония, тъй че сигурността била засилена. Имало скривалища сред шкафовете, както и ниски тавани в коридорите, с цел да бъде обезсърчен боят с мечове.

Reminds me of the Nijo Jinya inn Kyoto. It's not though. Just a yakitori restaurant
— Graham Thomas FRSA (@japanauthor on all platforms) (@japanauthor)
Някои хотелски килери имали задни порти. Имало и звукоизолирани скривалища за телохранители, отвори за бягство, сигурни места за полезности и зони, построени с акустична досетливост, с цел да разрешат на гостите да чуват диалозите под тях.

Отбранителната архитектура на хана включвала Mushagakure - загадка стая за наблюдаване, издигната в тавана на огромната зала, която не се виждала от мястото където сядали гостите.

Наред със скривалищата на пазачите, хотелът имал прикрито, спускащо се стълбище, което се превръщало в рафт и дървени подпори.

ХОТЕЛ NINJA SPY PARADISE
Докато архитектът Кенго Кума навлизаше в дълбините на хотела Nijo Jinya, той се възхищаваше на изтънчеността на неговия дизайн. Изключително впечатлен Кума е включвал прикрити детайли и в някои от личните си дървени здания, откривайки изумителните благоприятни условия, които предлага дървото.

„ Изглежда като естествена постройка, само че е имало скрити устройства на всички места “, сподели Кума. „ При бетонните здания не постоянно е елементарно да се вършат подобен вид устройства. Но при дървените може да се направи всичко. Може да се скрие всичко. “

Днес ехото от една отминала ера отеква през безмълвните стени на Nijo Jinya. Въпреки че характерните елементи може да са изгубени с времето, легендата за този хотел продължава да въодушевява архитектите, които желаят да включат дървени детайли, които да нашепват тайните на японската традиция.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР