Венецуелските власти проведоха в неделя референдум за анексирането на богатия

...
Венецуелските власти проведоха в неделя референдум за анексирането на богатия
Коментари Харесай

Латинска Америка на прага на голяма война след референдум във Венецуела

Венецуелските управляващи организираха в неделя референдум за анексирането на богатия на нефт район Есекибо на прилежаща самостоятелна Гаяна.

Жителите на Венецуела бяха помолени да отговорят на пет въпроса, в това число дали са съгласни за основаването на нова страна Гаяна - Есекибо, даването на поданство на нейните поданици и включването ѝ в картата на Венецуела.

Гаяна осъди референдума, като го назова нападателен опит на венецуелските управляващи да оправдаят проектите си за анексиране на непозната територия.

Референдумът беше отговорът на държавното управление на страната на решението на Международния съд на Организация на обединените нации, който на 1 декември забрани на Венецуела да подхваща дейности, нарушаващи териториалната целокупност на Гаяна. Заседание по териториалния спор сред Венецуела и Гаяна ще се организира едвам напролет, а решението на съда може да бъде взето години по-късно - все пак референдумът не е неразрешен от съда.

Според ръководителя на Националния изборен съвет на Венецуела Елвис Аморосо повече от 95% от гласоподавателите са одобрили всичките пет въпроса на референдума, а за него са дали своят вот минимум 10,5 млн. души. Съветът не посочи дали броят на гласовете е еднакъв на броя на гласоподавателите или се регистрира като сума от отговорите на всеки въпрос. Аморосо не посочи и какъв брой гласоподаватели са отишли до урните.

Междувременно предварителните резултати демонстрират, че изборната интензивност е била извънредно ниска, написа в. " Ню Йорк Таймс ", като оповестява, че тя е била много под упованията, макар че чиновниците от обществения бранш са били принудени да гласоподават.

Наблюдателите на вестника са видели съвсем празни изборни секции, както оповестиха специалисти и консуматори на обществените мрежи. Ройтерс също заяви, че в доста изборни секции е имало доста малко хора или въобще не е имало такива, написа dir.bg.

Венецуелският президент Николас Мадуро съобщи след референдума, че венецуелският народ се е изказал " мощно и ясно ". На собствен ред президентът на Гаяна Ирфан Али съобщи, че Есекибо принадлежи на гаянците и увери, че държавното управление му непрекъснато работи, с цел да подсигурява, че границите на страната " остават непокътнати " и че жителите " няма от какво да се опасяват през идващите часове, дни и месеци ".

Спорът сред Венецуела и Гаяна за Есекибо има дълга история. Венецуела счита, че територията е била в границите ѝ по време на испанския колониален интервал и не е съгласна с решението на Международния трибунал от 1899 година, съгласно което Есекибо попада в рамките на тогавашна Британска Гаяна (Гаяна е някогашна английска колония, която афишира самостоятелност през 1966 г.). Венецуела обаче в никакъв случай не се е съгласявала с това и на картите на тази страна Гаяна-Есекибо постоянно е защрихована - като противоречива територия. Богатият на нефт район обгръща 159 500 кв. км и съставлява към две трети от общата повърхност на Гаяна. Той е богат и на други потребни изкопаеми, а също така дава достъп до част от Атлантическия океан.

Настоящият спор сред Венецуела и Гаяна е провокиран главно от две събития.

Първото е отхвърлянето на желае на Венецуела от Международния съд на Организация на обединените нации през април 2023 година, който се произнесе против възражението на Венецуела по отношение на собствеността на противоречивата територия Есекибо и отхвърли апела на Каркас за споразумяване на разногласието посредством договаряния сред държавните управления на Венецуела и Гаяна.

Второто основно събитие беше приключването от страна на управляващите на Гаяна на първия кръг от търгове за рандеман на петрол в единадесет офшорни блока в териториалните води на страната. Властите на прилежаща Венецуела имат негативно отношение към добива на запаси в противоречивите води от задгранични корпорации. Властите на Гвиана са дали правото за рандеман на петрол на редица компании от Съединените щати, Катар, Франция, Малайзия, Китай и Саудитска Арабия.

Предвид безрезултатността на по-нататъшните опити за разрешаване на разногласието посредством интернационално ходатайство, венецуелските управляващи стартират да подхващат едностранни политически стъпки, което може да докара и до военни конфликти.

Противниците на режима на Мадуро в страната и в чужбина настояват, че референдумът има за цел да разпали националистически настроения в страната преди изборите през 2024 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР