„Венецианската комисия е помощен орган, нито може да стане постоянно

...
„Венецианската комисия е помощен орган, нито може да стане постоянно
Коментари Харесай

Да разследваш главния прокурор ще е „сладка работа“


„ Венецианската комисия е спомагателен орган, нито може да стане непрекъснато настоящ орган към нашия парламент. Става малко срамно – методът, по който ние непрестанно ги питаме нещо и те непрестанно ни дават отговор едно и също и ние се опитваме отново – а по този начин добре ли е? “ Този коментар направи пред БНР Крум Зарков от Българска социалистическа партия, член на правната комисия в Народното събрание.

Трудно ми е да си показва по какъв начин ще проработи на процедура фигурата, която да проверява основния прокурор, уточни Зарков. „ Това ще бъде една много сладка работа – седем години на най-голям пост. Прокурор, който ще се занимава с два, три, четири сигнала за целия си мандат най-вероятно. От друга страна, един прокурор не работи самичък – тук правилото „ самичък войнът е войник “ не ми се коства използван “, разяснява Зарков в предаването „ Преди всички “.

Относно разпоредбите за предопределение Крум Зарков съобщи, че не би трябвало да остава и най-малкото подозрение, че този, който ще бъде разследван, има въздействие върху този, който ще го проверява. Това е показал и еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс по време на онлайн срещата му с народни представители от 4 парламентарни комисии.

„ Ако той се занимава единствено с това, ще бъде най-малкото необичайно, а в случай че се занимава и с други каузи, той ще се впише в йерархичната конструкция, от която желаеме да го изпишем “, акцентира Крум Зарков по отношение на прокурора, който ще проверява основния прокурор.

„ Десетки години тук се обясняваше, че Конституцията не разрешава прокурор, който да е отвън рамката на методическото управление на всички прокурори, която стига до основния прокурор. Изведнъж, за няколко седмици стартират да се основават фигури, които нямат нищо общо и висят някак си в системата “, посочи Зарков.

„ Когато едно болшинство три години и половина не е съумяло, не е поискало, не е имало опцията да осъществя своите хрумвания за правосъдната промяна, ми се коства мъчно да допускам, че към средата на декември ще съумеят да го създадат, до началото на февруари “, заключи Крум Зарков.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР