Венера, такава, каквато я познаваме от се ражда в мидена

...
Венера, такава, каквато я познаваме от се ражда в мидена
Коментари Харесай

Симонета Веспучи – вероятно първото it момиче в историята

Венера, такава, каквато я познаваме от се ражда в мидена черупка, основана от богове. Но същинската Венера – жената, въодушевила художника, се е родила на надалеч по-обикновено място – някъде към крайбрежията на Порто Венере (в превод: пристанището на Венера) през 1453 г. 



Става въпрос за Симонета Веспучи – евентуално първото it момиче в историята, станала муза на не един художник. Дъщеря на италиански благородник, тя се дами за Марко Веспучи, отдалечен родственик на Америго Веспучи. След сватбата двамата отпътуват за Флоренция, където стават " звездна двойка " и поддържат връзка с Медичи, известното семейство меценати. Всички им се възхищават, изключително братята Лоренцо и Гиляно Медичи, които несъмнено си падали по Симонета и я засипвали с дарове. Говори се, че един път организирали рицарски шампионат и единият брат бил със знаме с лика й.



Симонета провела най-интересните събирания, получавала специални покани и театралничила на доста художници, които не спирали да се възхищават на дългите й руси къдрици и деликатни форми. Дори се счита, че в известната “Пролет ” на множеството от женските фигури са на ренесансовото it момиче.

 


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР