Велизар ЕНЧЕВПрез май 1995 г. бях уволнен от БНТ, защото

...
Велизар ЕНЧЕВПрез май 1995 г. бях уволнен от БНТ, защото
Коментари Харесай

БЕЛГРАД ПАК ТЪРСИ СЪРБИ У НАС

Велизар ЕНЧЕВ
През май 1995 година бях уволнен от Българска национална телевизия, тъй като демонстрирах в ефир отчет на българската дипломатическа задача в Женева (изготвен от дипломат Валентин Добрев), умишлено укрит от българското Министерство на външните работи. В него черно на бяло пишеше, че сръбското посолство в Организация на обединените нации е внесло меморандум за признание на " сръбско-шопско малцинство " в България... 
Тогава в предаването участваха представителите на българите в Западните околности Зденка Тодорова и Тодор Петров. 
Мотивите за уволнението бяха тези: водещият на " Международен коментар " е изнесъл поверителен дипломатически документ и е направил неприемлив апел в ефир - искане за оставки на виновните лица в Министерство на външните работи, укрили сръбския меморандум.
28 години по-късно - на 2 август 2023 година, сръбският външен министър Ивица Дачич (някога дясна ръка на Слободан Милошевич) съобщи в сръбски тв ефир: В България има сръбско малцинство, което би трябвало да се признае от българските управляващи! 
И в духа на досегашната сръбска политика, която в никакъв случай не е ревизирана, Дачич насочи невиждани закани към българите в Западните околности, поставяйки под въпрос даже тяхното битие. 
До този миг Българска национална телевизия нито афишира тази вест, нито я разяснява. И надали ще посмее да попита Министерство на външните работи и българския дипломат в Белград по кое време и по какъв начин са реагирали. Освен в случай че получи глоба от Мария Габриел.
Когато сложих точката на този текст, Министерство на външните работи отговори на скандалното изказване с декларация. Но в нея има голяма липса - ведомството на Габриел реагира само на заканите на сръбския външен министър към българите в Западните околности, без да обелва и дума за неуместните искания за " сръбско малцинство " в България. 
Както преди 28 години, когато режимът на Милошевич имаше малцинствени искания и се опитваше да ги интернационализира, изнасяйки ги в Организация на обединените нации и европейски интернационалните организации, по този начин и през днешния ден Белград ни предизвика, а външното ни министерство още веднъж си затваря очите за " сърбошопите ".
Отново ли сме в 1995-а? Пак ли ще мълчим за " сръбското малцинство ": през 1995-а - поради дружбата с Милошевич, през 2023-та - поради евро-атлантическите полезности, с които ще приобщаваме Сърбия към Европейски Съюз и НАТО...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР